Zagonetka čovjeka bila je najveći izazov mudrima svih vremena. Ona je također zaokupljala i našeg znanstvenog velikana Nikolu Teslu. I kada se od njega s nestrpljenjem očekivalo da objavi rezultate istraživanja vezanog uz bežični prijenos energije, u članku čije dijelove donosimo u ovom broju, on se dobrim dijelom usmjerio na duboka pitanja o čovjeku:

Njegovo misteriozno podrijetlo iza vela je zauvijek neprobojne tame prošlosti, njegov karakter je postao neshvatljiv zbog njegove beskrajne složenosti, a njegova sudbina skrivena u neizmjernim dubinama budućnosti. Odakle potječe? Što je? Čemu teži?

Kao da govori jezikom starih filozofskih škola, Tesla čovjeka sagledava kao biće unutar cjeline čovječanstva i univerzuma s kojima je povezan nerazdvojnim vezama poput zvijezda na nebu. Ali tim istim jezikom i upozorava da je najveći čovjekov neprijatelj – neznanje. Tesla je znao da njegove napredne ideje neće biti spremno prihvaćene i da je njegov rad sijanje za budućnost, ali osjećao je svojom dužnošću pokazati put onima koji će doći, jer su za njega krajnji cilj znanosti bili dobrobit i napredak čovječanstva…

AKTUALNO

Nikola Tesla: Problem povećanja ljudske energije

Problem povećanja ljudske energije naslov je nestrpljivo iščekivanog članka Nikole Tesle u kojem je trebao objaviti rezultate svoga istraživanja bežičnog prijenosa energije. Suprotno očekivanjima, Tesla u njemu iznosi smisao i svrhu svoga rada te njegov utjecaj na napredak čovječanstva. Kasnije ga nadopunjuje detaljnom razradom filozofskih pitanja o čovjeku i njegovoj povezanosti s univerzumom.

ZNANOST

Nova znanost

U stoljeću koje slavi znanost sve očitijim postaje da znanstvene spoznaje bez etike ne vode nikamo. Potrebna nam je nova znanost, dublja i mudrija, koja osjeća i poštuje harmoniju u prirodnom poretku univerzuma; znanost koja nije oruđe moćnika, već pomaže, stvara, štiti i oplemenjuje. Nova znanost je nova, humanija vizija i interpretacija svijeta.

FILOZOFIJA

Filozofija – velika učiteljica

Filozofija je velika učiteljica jer nam daje odgovore na temeljna životna pitanja koja si čovjek oduvijek postavlja. Filozofska učenja formiraju i transformiraju, a ne samo informiraju, pružajući nam osjećaj sigurnosti i slobode.

PSIHOLOGIJA

Znati početi iznova – 2. dio

Često nas na novi početak prisile okolnosti i on započinje bolno, na ruševinama onoga što se činilo čvrstim i na čemu smo temeljili planove za budućnost. Početi iznova znači moći pogledati istini u oči i priznati sebi da smo dugo živjeli u iluzijama. Za to je potreban ne samo nov način mišljenja, nego i nov način života.

SIMBOLIZAM

Špilje – tradicionalne predaje i simbolizam

Špilju, mjesto vječne tame u kojoj traje život kamena mjeren tisućljećima, čovjek je oduvijek vezao uz misterije i inicijatske obrede. U mnogim tradicijama ona je arhetip maternice, mjesto obnavljanja, ponovnog rođenja. Ljepota ovog umjetničkog djela prirode ispunjava čovjeka današnjice poštovanjem i divljenjem.

ZANIMLJIVOSTI

Rudina

U Rudini, lokalitetu nedaleko od Požege, nalaze se ostaci crkve i benediktinskog samostana sv. Mihovila, najvažnijeg srednjovjekovnog sakralnog spomenika u Slavoniji. Na lokalitetu su pronađene dvadeset i dvije kamene skulpture te nadgrobni natpis „BRAT IAN“ uklesan oko 1200. godine, što ga čini prvim hrvatskim natpisom na latinici.

PRIRODA

Upotreba alata kod životinja

Vještina kojom životinje upotrebljavaju alate od grana, lišća, biljnih vlakana i kamenčića je čudesna i čini ih pravim majstorima. Takve primjere stalno otkrivamo i priroda nas uvijek iznova iznenađuje svojim bezbrojnim tajnama.

GLAZBA

La folia

La folia je jedna od najstarijih europskih glazbenih tema. Jedinstvena je po tome što je preživjela i obnavljala se u brojnim varijacijama sve do našeg vremena: od Vivaldijevih, Bachovih, Lisztovih, Paganinijevih i van Beethovenovih skladbi do filmske glazbe.