Proslavljeni autor Malog princa, Antoine de Saint-Exupéry, u svojoj knjizi Zemlja ljudi govori da postoji samo jedno pravo bogatstvo, a to su ljudski odnosi. Radeći samo za materijalna dobra, zatvaramo se u samoću koja ne donosi ništa što bi bilo vrijedno života. Mi dišemo samo onda kada smo povezani s našom braćom jednim zajedničkim ciljem… Tek kad postanemo svjesni svoje uloge, čak i najskromnije, bit ćemo sretni. Samo tada ćemo moći živjeti u miru i umrijeti u miru, jer ono što daje smisao životu, daje smisao i smrti.

Nažalost, jedinstvo i povezanost se gotovo naočigled osipaju i kao da nestaju u nepovrat, a što samo odražava duboku krizu suvremenog čovjeka i svijeta.

Civilizacijski obrazac utemeljen na tehnološkim inovacijama kao osnovnim pokretačima brzog ekonomskog rasta Zapad je uspio nametnuti cijelom svijetu. Svijetom je zavladala manija materijalnog napretka pod svaku cijenu, pred čijom se silinom urušio i temeljni sustav vrijednosti. Čovjek se otuđio od drugog čovjeka i postao je okrenut sebi i vlastitim interesima. Takvo stanje stvari neminovno vodi krizi pojedinaca i društava. Premda naizgled paradoksalno, globalna ekonomska kriza, klimatske promjene, prirodne katastrofe, terorizam koji potresaju svijet, pozivaju na uzbunu te vode nužnosti uspostave zdrave ravnoteže.

Srećom, bogati mozaik ljudske povijesti pokazuje nam zanimljiv fenomen: čovjek se može vinuti iznad unutarnjih i vanjskih ograničenja, prilagoditi se novim okolnostima te krenuti iznova graditi bolji, humaniji svijet.

Kriza odgoja - karikatura

AKTUALNO

Kriza odgoja i obrazovanja – I. dio

Reforma obrazovnog sustava, opadanje obrazovnog standarda, besmisao formalnog obrazovanja, odgoj djece, danas su aktualne teme. Odraz su vremena u kojem živimo, nedostatka sustava vrijednosti, krize identiteta, svrhe i smisla modernog čovjeka.

Francis Bacon - O razgovoru - ptice

AKTUALNO

Francis Bacon – O razgovoru

Dijalog je jedno od umijeća kojemu se posvećivalo puno pažnje u filozofskim školama. U odlomku koji prenosimo Francis Bacon nas podsjeća na odlike dobrog sugovornika, kao što su uljudnost, poštovanje sugovornika, obazrivost, poznavanje onoga o čemu se govori. Razgovor može puno toga reći o nama, ne samo onime što govorimo, nego i načinom na koji govorimo.

Pilot i avion

FILOZOFIJA

Antoine de Saint-Exupéry – Zemlja ljudi

Filozofija je velika učiteljica jer nam daje odgovore na temeljna životna pitanja koja si čovjek oduvijek postavlja. Filozofska učenja formiraju i transformiraju, a ne samo informiraju, pružajući nam osjećaj sigurnosti i slobode.

Marko Aurelije

EX LIBRIS

Marko Aurelije – “Misli”

Stoička filozofija važna je karika u povijesti zapadne misli, a jedno od njezinih najvažnijih djela su Misli Marka Aurelija. To djelo nije bilo namijenjeno objavljivanju i tim više ulijeva poštovanje susret s jednostavnim, skromnim, iskrenim mislima koje je jedan rimski car i filozof upućivao sam sebi, s dubokim uvjerenjem i razumijevanjem uloge i odgovornosti čovjeka.

Arheološki park Riječki principij - maketa

TRAGOM PROŠLOSTI

Arheološki park “Riječki principij”

Antička Tarsatica u III. stoljeću bila je važan dio obrambenog sustava središta Rimskoga Carstva od barbarskih naroda. To potvrđuju i arheološka istraživanja na lokalitetu principija, kompleksa zgrada vojnog zapovjedništva u samom srcu današnje Rijeke, koji je prošle godine pretvoren u arheološki park.

Emile Galle - pjesnik na staklu

UMJETNOST

Emile Galle – pjesnik na staklu

Francuski umjetnik Emile Galle provodio je sate promatrajući ljepote prirode i prenoseći ih u umjetnost kroz simbole kojima je oslikavao staklo. Ljubav i predano istraživanje prirode i umjetnosti urodili su remek-djelima koja su zbog ljepote i profinjenosti prozvana „poezijom na staklu“.

Prioriteti - slika