Jurjevski običaji

Narodni običaji i svetkovine održavali su iskonsku povezanost tradicionalnog čovjeka s prirodom. Jedan od takvih običaja bilo je i Jurjevo koje se slavi kao proljetna svečanost. Kršćanski Juraj ili predkršćanski Gerovit najčešće je predstavljan kao mladi junak koji se bori na konju i ubija demona-zmaja, kao što u prirodi nastupajuće proljeće svladava zimu. Slaveći buđenje prirode i novog ciklusa života jurjaši i ladarice bi pjevajući i plešući obilazili sela darujući svaku kuću zelenom granom.

Više

Katarina Zrinski

Ana Katarina Zrinski iz znamenite loze Frankopana zapamćena je kao odlučna i prodorna žena s osjećajem za pravdu i stoga omiljena. Posebno se angažirala oko promicanja pismenosti i čitanja. Bila je dobro upućena i u društveno-politička zbivanja i zajedno sa suprugom Nikolom Zrinskim donosila je političke odluke. Nakon pogubljenja supruga i brata završila je u samostanu gdje je napisala zbirku poezije koja ju je obilježila kao našu najveću pjesnikinju XVII. stoljeća.

Više

Mila Gojsalić – Poljička heroina

Poljička legenda kaže da je Mila iz roda Gojsalića poput Marulićeve alegorijske Judite svojom hrabrošću spasila slavna Poljica od turske opsade. Milu je oteo turski paša, a ona je za osvetu zbog okaljane časti u osmanskom taboru zapalila skladište baruta, pri čemu je uz pašu i njegove časnike poginula i sama. Ostatak turske vojske ostao je zatečen i zbunjen pa su ih Poljičani uspjeli poraziti. Njoj u čast u njenom rodnom Kostanju svake se godine održava manifestacija "Dani Mile Gojsalić".

Više

Kraljica Jelena Slavna

Krajem XIX. stoljeća u Solinu otkriveni su ostaci trobrodne starohrvatske bazilike u čijem se predvorju nalazio polomljeni sarkofag hrvatske kraljice Jelene iz X. stoljeća. Kraljica Jelena, navodno rodom iz tada najmoćnije zadarske patricijske porodice Madijevaca, bila je žena kralja Mihajla Krešimira II. Zapamćena je kao milosrdna kraljica koju su nazvali "majka sirota i zaštitnica udovica".

Više

Josip Juraj Strossmayer

Ove godine obilježena je stota obljetnica rođenja đakovačkog biskupa J. J. Strossmayera. Strossmayer je utemeljio Jugoslavensku akademiju znanosti i umjetnosti, potaknuo je osnivanje Sveučilišta u Zagrebu, radio je na zbližavanju slavenskih naroda te se zalagao za reformu Crkve, što su samo neke od činjenica koje ga čine neizostavnom ličnosti hrvatske povijesti i kulture.

Više

Narodni običaji – Jurjevo

Dan planeta Zemlje, koji se već trideset i sedam godina obilježava 22. travnja, ove godine u središte pozornosti stavlja problem […]

Više

Vučedolska čizmica

Vučedol, znameniti arheološki lokalitet po kojemu je najznačajnija eneolitička kultura dobila ime, nalazi se pet kilometara nizvodno od središta Vukovara. Početkom rujna ove godine pronađen je zanimljiv primjerak keramike – mala keramička čizmica. Još se ne može sa sigurnošću reći čemu je služio ovaj izuzetno rijedak i vrijedan nalaz.

Više

Baščanska ploča

Niti jedan glagoljski spomenik nije izazvao više kontroverzi, povijesnih propitiva­nja, studija i različitih tumačenja od ploče pronađene nedaleko od Jurandvora, u blizini Baške na otoku Krku. Baščanska ploča istovremeno je dokument i monument, povijest i umjetnost.

Više

Markantun De Dominis – Velikan hrvatske renesanse

Markantun de Dominis je bio biskup senjski, nadbiskup splitski i engleski kraljevski savjetnik, ali i istaknuti fizičar svoga doba. Njegov životni cilj bio je izmiriti zaraćene kršćanske crkve.

Više

Ličko kolo – ples bez glazbe

Kolo je osnovni oblik hrvatske tradicijske plesne kulture. Ličko kolo se izvodi bez glazbene pratnje, a čvrsti i teški koraci plesača odražavaju nekadašnje teške uvjete života. Topotanje nogama te zveckanje djevojačkog nakita djeluju kao glazba, a svaki plesač kao da postaje glazbeni instrument tog nijemog orkestra.

Više