Pričao o hrabrosti – Šavarš Karapetjan

Među svjetskim sportskim velikanima jedan zavrjeđuje naziv heroja. Šavarš Karapetjan, višestruki svjetski prvak i rekorder u plivanju perajama, nadljudskom je hrabrosti, snagom i požrtvovnosti spasio desetke utopljenika. To ga je stajalo daljne plivačke karijere, no spašavanje ljudskih života Šavarš smatra svojom najvećom pobjedom. Junaštvo mu je ovjekovječeno i na nebu, u imenu asteroida "3027 Šavarš", a njegov podvig blista sjajnije od medalja i podsjetnik je na našu sposobnost za djela plemenite ljudskosti.

Više

Albert Schweitzer

Albert Schweitzer, liječnik, glazbenik i filozof, svijetli je primjer humanosti u vrijeme bezdušnog kolonijalizma. Napušta uspješnu karijeru u Francuskoj da bi postao liječnikom u afričkoj prašumi gdje je djelovao preko četrdeset godina. Osim liječenja, prosvjećivao je crnačko stanovništvo, borio se protiv rasnih predrasuda i kolonijalizma. Za svoje životno djelo dobio je Nobelovu nagradu za mir 1953. godine. Pokazao je da je moguće vlastitim naporom i požrtvovnošću ostaviti svijet malo boljim i ljepšim nego što smo ga zatekli.

Više

Maria Montessori – Formiranje čovjeka

Maria Montessori čuvena je po svom pedagoškom pristupu kojim je mijenjala dotadašnji pogled na dijete i djetinjstvo. Njezina metoda rada nastala je iz potrebe da pomogne djeci prepuštenoj ulici, a rezultati su bili neočekivani i zapanjujući. Maria Montessori nije ih pripisala sebi, niti svojoj metodi, nego samom potencijalu dječje duše koja vođena odgajateljem izražava svoju prirodu.

Više

Josipa Glembay

Josipa Glembay, učiteljica, pedagoginja i spisateljica, svojim je radom ostavila dubok trag u kulturnom razvoju tada njemačkog Osijeka. Svoja je životna iskustva sažimala u aforizme koji su kasnije objavljeni pod naslovom Iskre pod pepelom. Misli koje su joj često tijekom života bile podsjetnik i ohrabrenje prenijela je čitatelju kao iskre koje mogu potaknuti i druge ljude.

Više

Sir Edmund Hillary – vitez Mt. Everesta

Mnogi su Everest smatrali neosvojivim - sve dok ga nije osvojio Novozelanđanin Edmund Hillary, zbog čega ga je britanska kraljica proglasila vitezom. Velik dio svoga života posvetio je poboljšanju uvjeta života Šerpa u zabačenom dijelu Himalaja.

Više

Ronilac

Stara Winchesterska katedrala, tisućljetno središte hodočašća i religioznosti, jedno je od magičnih mjesta planeta. Na početku XX. st. izgledalo je kao da je osuđena na propast, jer je zbog djelovanja vode ova čudesna građevina tonula sa svojim temeljima. Tada se pojavila Williamova herojska figura.

Više

Majka Tereza

Majka Tereza je svoj život potpuno posvetila služenju čovjeku. Njena duboka vjera, iskrena namjera i čisto srce bili su nepresušan izvor milosrđa i ljubavi za milijune siromašnih, bolesnih i izopćenih.

Više

Vandana Shiva

Spavao sam i sanjao da je život radost.
Probudio sam se i vidio da je život služenje.
Rabindranath Tagore

Vandana Shiva (1953.)

Indijska filozofkinja, […]

Više

Fridtjof Nansen

Najbolji način za pronaći sebe je izgubiti se služeći drugima.
Mahatma Gandhi

Fridtjofa Nansena (1861. – 1930.)

Znanstvenik, istraživač, diplomat i mirotvorac. Slavnim […]

Više

Wangari Maathai

Ne radi se o tome koliko činimo, već s koliko ljubavi činimo. Ne radi se o tome koliko dajemo, već […]

Više