Što je to u proljeću što nas tako pokreće?
Iz mnogih skrivenih zakutaka ono ustrajno izvire budeći lakim koracima nebrojene struje života. Ne možemo odrediti kada zaista počinje jer dah mu protječe i ispod snjegova koji skrivaju prve proljetnice. Tek što ga u čudu slutimo, a ono nas već uvodi u svoju odu radosti prepunu tihih brujanja i zujanja, moćnih napjeva i odjeka, mekih mirisa i živih boja. Nepobjediva je polifonija života koji cvjeta i po­lijeće ususret sebi i svemu…

I dok nas sve nosi ovaj okrepljujući val Zemljinog klatna, prirodno je da se zapitamo: po čemu je onda to i naše proljeće?

Povijest svijeta vidjela je mnoga proljeća, a posljednju je veliku obnovu zapadnoj kulturi dala renesansa. Neobično je to što su je pokrenuli izuzetni pojedinci koji su uspjeli donijeti, svaki na svom području, a nerijetko i na više njih, svježinu vidika i novih formi gotovo ugaslim čovjekovim težnjama. Nisu se bojali uzeti od duge zime srednjeg vijeka zaboravljene sjemenke, nisu oklijevali zalijevati ih svojim nadama, nisu posustajali u stvaranju besmrtnih djela koja su bila inspiracija za mnoga nova i nova… Nepoznati su nam njihovi anonimni pomagači, ali sigurno je da nisu bili sami, zato što su svoj zanos prenijeli drugima za još jedno proljetno svitanje svijeta.

Da, svatko od nas može dodati jedan ljudski, čisti akord iz kojeg će poteći svijetu danas toliko potrebna melodija renesanse…

AKTUALNO

Renesansa

Svaka kultura ima svoje rođenje, razvoj, zrelo doba, starost i na kraju smrt. To je izraz prirodnih zakona koji se ne odnose samo na materijalne, nego i na kulturne forme. U tom kontekstu, renesansa je periodični preporod humanih i kulturnih vrijednosti.

FILOZOFIJA

Marsilio Ficino i firentinski neoplatonizam

Marsilio Ficino jedna je od središnjih ličnosti renesanse. Prijevodima Platonovih djela, svojim filozofskim sustavom i Akademijom u Careggiu dao je velik doprinos popularizaciji platoničke tradicije u zapadnoj misli. Osnovni aspekti njegove filozofije su shvaćanje Univerzuma kao jedinstvenog organizma s uređenom hijerarhijom, učenje o Dobru, Ljepoti i Ljubavi te učenje o duši koje se oslanja na Platonova učenja.

O očuvanju zdravlja

AKTUALNO

Francis Bacon – O čuvanju zdravlja

Najbolji lijek za očuvanje zdravlja je poznavanje svojih navika prehrane, sna, aktivnosti, odnosno naše vlastito zapažanje što nam čini dobro, a što nam škodi te odluka što možemo uzimati, a što je bolje ostaviti. Bacon upozorava da je potrebno čuvati se naglih promjena te da je potrebno razlikovati ono što se općenito smatra dobrim i zdravim od onoga što odgovara našem tijelu.

Ovladavanje_vremenom_pijesak

PSIHOLOGIJA

Ovladavanje vremenom i energijom

Svi imamo određenu količinu energije koja se troši i obnavlja. Nedostatak svijesti u onome što radimo, automatizam u radu, posao koji nas ne zanima ili ga ne znamo učiniti zanimljivim, raspršuju našu energiju, umaraju nas i ostavljaju osjećaj praznine i zbunjenosti. Nasuprot tomu, energija koja se svjesno pokrene stvara automatski nove izvore energije koji nas osnažuju i omogućuju da ostanemo smireni, stabilni i vedri.

Claude Monet

SLIKARSTVO

Slikar i njegov vrt

Claude Oscar Monet jedan je od najvažnijih predstavnika francuskog impresionizma, pokreta koji je naziv dobio upravo prema njegovoj slici Impresija, zalazak sunca. Inspiriran svojim vrtovima u Givernyju, koje je sam uređivao, Monet je neumorno slikao uvijek iznova gotovo isti motiv i isti prizor nastojeći zahvatiti ljepotu prirode i promjene intenziteta svjetlosti.

Migracije arktičke čigre

ZNANOST

Tajne životinjskih migracija

Impresivna je udaljenost koju tijekom svojih migracija prevale određene životinjske vrste, ali je zapravo čudesna i nevjerojatna njihova navigacijska sposobnost pronalaska puta, čak i ako njime nisu nikada prošle. Puno je hipoteza koje nastoje objasniti taj fenomen, ali su se pokazale bezuspješnim jer se tajne prirode prije mogu intuitivno razumjeti nego što se mogu objasniti materijalističkim jezikom znanosti.

Nevsehir

ZANIMLJIVOSTI

Otkriven najveći podzemni grad u Turskoj?

Uređenjem grada Nevşehira u Kapadokiji je nedavno otkriven još jedan podzemni grad čija se starost procjenjuje na oko 5000 godina. Opremljen je cjelovitom infrastrukturom te nalikuje podzemnoj metropoli. Ne znamo tko su bili njegovi graditelji, ali sudeći prema tom značajnom arheološkom otkriću, Kapadokija krije još tajni u svojim podzemnim labirintima.


Posve polako, o posve polako
Tajna se svjetlost u meni širi
To zamrla radost otvara oči
Ah, Sunce u moje srce već viri …

Dobriša Cesarić