Konačno su stigli toliko željeni ljetni praznici i godišnji odmori. Vrijeme je za odmak od svakodnevnih obaveza, stega, strke, stresa i svega što je dovelo do zasićenosti i umora. Ovaj odmak podrazumijeva promjenu aktivnosti, često i promjenu mjesta boravka, opuštanje uz dobru knjigu ili kakav drugi sadržaj na moru ili u planinama. Uživamo u tome da stvari teku svojim nesmetanim, idiličnim tokom, kao u pjesmi: Mirno teku rijeke / mirno žita šume / svjetlo njiše misli / misli njišu šume. Ptica let šara svod / pršti pjev u jasni vedri dan / jasni dan, vedri smijeh…

Rasterećeni briga, odjednom sve gledamo drugim očima, sa zanimanjem, kao da smo se probudili i zamjećujemo detalje pored kojih smo do jučer prolazili slijepi.

Ovakav pogled možda nam omogući sagledati i vlastiti život iz drugačijeg, objektivnijeg kuta. Jer kako odmor odmiče, neminovno kreće nutarnji dijalog i htjeli-ne htjeli, isplivavaju pitanja: gdje smo, što smo, što želimo učiniti sa svojim životom, koja mu je svrha i smisao?

Potraga za smislom zajednička je svim ljudima, svi ga nastojimo dokučiti manje ili više svjesno. Iako ne možemo shvatiti apsolutni smisao postojanja, život je poput gore spomenute rijeke koja se nikad ne zaustavlja i ima jasan smjer i ritam. Svatko ima svoju ulogu, ali ona traži stalno nastojanje na putu prema savršenstvu.

Promatramo li za ljetnih noći zvjezdano nebo, zvijezde koje međusobno razdvajaju milijuni svjetlosnih godina udaljenosti vidimo istodobno u istoj ravnini, što daje varljivu sliku njihovih odnosa i međusobne povezanosti. Isto se događa i u onom beskrajno malom. No, oni koji su pronašli i ostvarili smisao vlastitog života prenose nam da je u Univerzumu sve smisleno povezano i usklađeno i da ima duboku svrhu što u nama, putnicima kroz vrijeme, izaziva čuđenje i divljenje, radost i nutarnji mir te okrepu za nastavak putovanja.

Putovanje kroz vrijeme Maya
TRAGOM PROŠLOSTI

Putovanje kroz vrijeme Maya

Majanska je kultura, kao i ostale stare kulture Srednje Amerike, nakon španjolskog pokoravanja pala u zaborav. Otkrivanje iznimnih vrijednosti i dosega te kulture traje od kraja XIX. stoljeća do danas. Ostaci gradova, veličanstvenih hramova i piramida, spomenika bogate ornamentike, te osobito njihov kalendar i praćenje astronomskih pojava, svrstavaju je u red velikih civilizacija poput egipatske ili mezopotamske.

morfička polja
FENOMENI

Morfička polja, II. dio – razgovor s Rupertom Sheldrakeom

U nastavku intervjua znanstvenik Rupert Sheldrake analizira današnju mehanicističku sliku svijeta i čovjeka na koju smo navikli, a koja nas je dovela do podvojenog načina života. Budući da smo ugrozili Zemlju, a time i sebe, Sheldrake smatra da bi nova slika svijeta trebala proizaći iz holističkog pristupa znanosti, a u tom ponovnom povezivanju čovjeka i prirode važnu ulogu može imati filozofija prirode.

ZNANOST

Metafora u znanosti

Iako je prvenstveno povezujemo s umjetnošću, metafora je važna i u znanosti, pa su tako znanstvenici atom objasnili pomoću analogije sa Sunčevim sustavom, a Darwin je evoluciju predočio slikom stabla. Metafora služi za povezivanje apstraktnih činjenica i složenih ideja s nečim poznatim iz svakodnevnog iskustva na temelju njihove sličnosti. Taj “prijevod” na poznati, živi jezik olakšava razumijevanje, potiče maštu i rađa nove ideje, što vodi novim otkrićima.

UMJETNOST

Fotografija i filozofija

Fotografija je uhvaćeni trenutak u vremenu koji može odražavati samo ono vidljivo oku, ali na dubljoj razini i ideju izraženu kroz materijalno. Filozof koji traga za nematerijalnim vrijednostima i uočava ih u pojavnom, može ih “uhvatiti” i prenijeti pomoću fotografije. Fotografija koja uspije prenijeti neki viši smisao nalazi odaziv kod onoga koji traga. Zato i fotografija može probuditi filozofa.

Čekam
UMJETNOST

Julia Margaret Cameron – Poezija portreta

Iako je fotografija u XIX. stoljeću bila novi medij, prevladavalo je mišljenje da treba služiti dokumentiranju i biti tehnički savršena, zbog čega se dobrom fotografijom smatralo ukočeno poziranje ispred formalne pozadine. Engleska fotografkinja Julia Margaret Cameron među prvima je tehničkim poigravanjem i nastojanjem da fotografijom prenese i karakter osobe usmjerila fotografiju prema njezinom umjetničkom aspektu.

planina-moreOnaj tko smisao svog života traži u duhovnom usavršavanju,
ne može biti nezadovoljan
jer to što želi
uvijek je u njegovoj vlasti.

Blaise Pascal