U popularnoj kulturi koja je izgubila vezu s mitskim, mit je lišen stvarnog značaja u tolikoj mjeri da se nerijetko izjednačava sa zabludama. Tim više intrigira oživljavanje interesa za mitove i legende čije filmske adaptacije pune kinodvorane širom svijeta.

Pored toga, različite sociološke i psihološke studije ukazuju na pojavu moderne mitologije u vidu superheroja od kojih su neki postali planetarno popularni, poput Supermana, Spidermana, Batmana… Taj se fenomen danas provlači kroz sve medije, od stripa kao izvornog medija, preko filma, videoigara, internetskih portala, mobilnih aplikacija itd. Ciljana skupina su djeca i mladi koji se identificiraju s nepokolebljivim superherojem čija je misija borba protiv zla i nepravde.

Nije teško prepoznati kako moderni heroji preuzimaju obrasce mitskih heroja koje nalazimo u svim mitologijama svijeta. Njihovi su zadaci “nemoguće misije”, no oni ih neustrašivo pobjeđuju poput mitskih heroja koji se suočavaju sa strašnim nemanima i čudovištima. Odlikuje ih natprirodna snaga, pravednost, hrabrost, brzina, izdržljivost, upotpunjeni rendgenskim vidom, emisijom elektromagnetskih valova iz očiju koje koriste kao oružje, sposobnosti letenja itd. Iako postoje očigledne razlike, superheroji nalikuju mitskim herojima.

Nameće se pitanje: čemu mitovi i heroji u modernom svijetu toliko okrenutom onom izvanjskom? Zašto ih ponovno smatramo privlačnima, kako djeca tako i odrasli?

Mnoge vrijednosti stjecane tijekom čovjekova dugog razvoja danas su desakralizirane, zaboravljene i negirane, no one su neuništiva konstanta. One se samo mogu iskriviti, preoblikovati, biti potisnute u podsvijest pojedinaca i društava tvoreći kolektivno nesvjesno, za koje C. G. Jung kaže da je beskrajno i moćno kao zvjezdano nebo.

Oživljeni interes za mitove nostalgija je za zvjezdanim nebom, za izvorima, za onim bitnim koje nam može pružiti cjelovitiju i bogatiju sliku svijeta. Također je izraz potrebe za herojima koji će nas nadahnuti i potaknuti te pripremiti za putovanje kroz vlastiti život, ali i pomoći dokučiti misterij koji se nalazi iza privida izvanjskog.

Ratovi zvijezda
MITOLOGIJE

Moderna mitologija

Suprotno modernim uvjerenjima da je mit samo priča koju je suvremeni čovjek nadišao, popularnost Ratova zvijezda, Gospodara prstenova, Harry Pottera, Matrixa samo potvrđuje da mitovi i dalje nadahnjuju ljude i podučavaju ih kako se nositi sa životnim kušnjama.

O govorniku
FILOZOFIJA

Ciceron – O govorniku

U povijesti je puno primjera dobrih govornika koji su nadahnjivali ljude oko sebe, ali nažalost i onih koji su zloupotrebljavali govorničko umijeće. Najveći rimski govornik Marko Tulije Ciceron u djelu O govorniku podučava da je retorika umijeće koje se može naučiti, ali je prazna forma ako govornikove riječi ne slijede njegove misli i djela.

AKTUALNO

Francis Bacon – O ljepoti

Ma kako očaravajuća bila fizička ljepota, ona je poput ljetnih plodova koji se lako kvare i kratko traju. U ovom eseju Francis Bacon govori da je najljepša ona ljepota iz koje isijava vrlina kao iz dragog kamena.

Ivo Andrić - Mostovi
KNJIŽEVNOST

Ivo Andrić – Mostovi

Mostovi, simbol veze između ljudi i vremena, bili su Ivi Andriću trajna inspiracija u stvaralačkom radu. Smatrao je da pisac treba biti neka vrsta mosta, onaj koji zbližava ljude i krajeve. Također je u svojim djelima najčešće odabirao prošlost, pružajući čitatelju priliku da izgradi svoj vlastiti most između prošlosti i sadašnjosti.

Matematika
ZNANOST

Matematika kroz prošlost

Najstariji prapovijesni predmeti izrađeni ljudskom rukom koji označavaju dane u lunarnom kalendaru, kao i špiljski crteži, potvrđuju da je matematika nastala u pradavnoj prošlosti. Iako je nesumnjiva njezina praktična uloga u ljudskom životu, matematika je, kao i poezija, slikarstvo, umjetnost općenito, isto tako odraz čovjekovih duhovnih potreba.

Trulli
TRAGOM PROŠLOSTI

Bajkoviti Alberobello

Alberobello, gradić u talijanskoj pokrajini Apuliji, jedinstvenim čine neobična kamena zdanja konusnih krovova, tzv. trulli. Ovaj dragocjeni primjer građevinskih konstrukcija i tehnika primjenjivanih u prapovijesti i sačuvanih do danas, uvršten je na UNESCO-ov Popis svjetske kulturne baštine.

Silueta vuka
PRIRODA

Dominacija ili vodstvo?

Novija istraživanja životinjskih zajednica pokazuju da su odnosi u njima više nalik na složenu mrežu, nego na piramidu sa strogo odvojenim horizontalnim slojevima u kojoj oni gornji žive “na račun” donjih. Odnosi se temelje na vodstvu i sposobnosti, a ne na agresivnoj dominaciji, što omogućuje skladan suživot i uspješan opstanak unutar čopora, jata ili krda.

Aleksandar je poslao Fokionu pozamašan dar u novcu.
Fokion reče glasniku: “Zašto car to šalje meni i nikome drugome?”
Glasnik odgovori: “Zato što smatra da si ti jedini dobar čovjek u Ateni.”
Fokion odvrati: “Ako on tako misli, molim neka mi dopusti da ostanem takav.”

Francis Bacon, Apoftegme, Eseji