Riječ uredništva

02-uvodnik-pogled

U jeku krize i zabrinjavajućih prognoza budućnosti, možemo se najprije prisjetiti pojedinih neiskorijenjenih pogrešaka prošlosti, što znači i sadašnjosti. Neke od učestalih anomalija izravno su povezane uz ljudske slabosti poput oholosti, sebičnosti i neumjerenih želja. Iz ovog treba uvijek iznova učiti upravo ono očigledno – da gubitak kontrole nad njima neizbježno vodi iskorištavanju drugih i iscrpljivanju prirode.

Zato svatko treba daleko više paziti da ne hrani slične opasne želje jer time neizbježno sije loše posljedice i sudjeluje u ranjavanju korijenja zajedničkog života. Što je još važnije treba izaći iz vlastite čahure i krenuti u potragu za nesebičnim primjerima ljudi oko nas i uskoro ćemo uvidjeti da ih je puno više nego što mislimo… Čvrsto uvjerenje u ono istinsko ljudsko i iskreno nastojanje da se iznađe rješenje za dobrobit svih, dat će nam poticaj da i sami u njemu sudjelujemo. Ne zaboravimo da u svakome od nas sjaji ona ista nada koja je uvijek vodila ljude prema sretnijoj budućnosti…

Sadržaj

ne-predati-se-pesimizmu-kreativnost
AKTUALNO

Ne predati se pesimizmu

Neprestano smo na udaru deprimirajućih vijesti koje putem digitalnih medija pristižu s različitih krajeva svijeta. Čini se da njihova količina premašuje našu sposobnost asimilacije. Globalna situacija se preslikava i na osobni i obiteljski život, u kojem se također često osjećamo bespomoćno. Usred poteškoća, bitno je ne predati se pesimizmu. Važno je imati na umu da se u pozadini svega što se događa nalazi iskra svjetla i nade koju trebamo čuvati i koja će, prije ili kasnije, nadjačati tamu i donijeti vedrije i sretnije vrijeme.

nagoni-i-humanitet-konjanik
PSIHOLOGIJA

Nagoni i humanitet

Nagone za održanjem života, duboko upisane u genetsku strukturu čovjeka, dijelimo sa životinjama. No, kao ljudska bića u evoluciji vrste sudjelujemo razvijanjem humaniteta, kroz svjesno održavanje odnosa između humanog i animalnog, u kojem prevladava ono humano. Ako se to zapostavi, civilizacija tone u barbarstvo bez obzira na sav razvoj tehnologije. Na nama je da izaberemo hoćemo li slijepo popuštati nagonima ili težiti ljudskom dostojanstvu.

hedonizam-simposium-grcka
FILOZOFIJA

Epikurov hedonizam – Savjeti za sretan život

Epikurovo učenje jedno je od posljednjih velikih izdanaka helenske misli. U nastojanju da čovjeka učini sretnim, njegova je filozofija isticala trajno zadovoljstvo, zbog čega se neopravdano povezivala s hedonizmom. Epikur je pak pozivao na umjerenost i duhovno zadovoljstvo do kojeg se dolazi odbacivanjem prolaznih zadovoljstava. Razboritost je smatrao krunskom vrlinom jer omogućuje razabrati što vodi duhovnom spokoju i zadovoljstvu u kojem se nalazi sreća.

lavender-g7ddd0bbe1_1920
digitalizacija-web-mreza
AKTUALNO

Digitalizacija društva

Engleski pisac i društveni kritičar E. M. Forster u svojoj priči Stroj se zaustavlja, napisanoj 1909. godine, proročki opisuje aspekte današnjeg vremena. Predviđa globalizaciju, digitalizaciju, samoizolaciju. Digitalizacija je posljednjih godina uzela maha, cijeli svijet je umrežen, aplikacije nam olakšavaju život, a društvene mreže postaju zamjena za društveni život. Naličje tog fenomena je dehumanizacija, manipuliranje ljudima, nadzor itd. Ipak, Internet i društvene mreže imaju i pozitivne strane, sve ovisi o tome kako i koliko ih koristimo.

zagonetke-kamenog-doba-spilja-Magura
TRAGOM PROŠLOSTI

Zagonetke kamenog doba

Donedavno se smatralo da je čovjek kamenog doba izrađivao oružje i oruđe od kamena te da je živio u špiljama zbog čega je nazvan špiljskim čovjekom. Također se vjerovalo da nije posjedovao tehnološka znanja i vještine niti poznavao umjetnost i duhovnost. Otkrića iz posljednjeg desetljeća 20. stoljeća donose novu sliku ljudske prapovijesti. Sada znamo da je čovjek kamenog doba imao umjetnost visoke estetike i posjedovao kultove, najrazličitija znanja i tehnološke vještine. Nova otkrića polako mijenjaju uvriježene stavove.

Dvarka-naslovna
ZANIMLJIVOSTI

Dvarka – Indijska Troja

Stari sanskrtski tekstovi govore o sedam svetih gradova hinduizma, među njima je i Dvarka, Krišnina prijestolnica. Prenose i to da je grad nakon Krišnine smrti, kad je nastupilo razdoblje Kali juge, potonuo u more… Dugo je smatran mitskim, no podvodnim istraživanjem uz obalu današnje Dvarke, koja je i danas mjesto hodočašća, otkriveni su ostaci potonulog grada. Njegovo je otkriće podsjetnik na valove života koji donose i odnose prizore s pozornice svijeta i tako ga ciklički obnavljaju.

citat-thich-nhat-hanhOsviještenost, mir i radost neće nam donijeti netko drugi…

Thich Nhat Hanh