Riječ uredništva

Jesmo li svjesni koliko toga dugujemo starim kulturama i civilizacijama, bez čije ostavštine današnji svijet ne bi bio to što jest? Mnoge stvari koje svakodnevno koristimo osmišljene su u osvit poznate povijesti i zbog svoje praktičnosti ostale su tisućljećima u upotrebi.

Jedna od velikih kultura koja je ostavila duboki povijesni trag je i sumerska. Tajanstveni narod “majstora znanja”, “učeni”, imali su već u 3. tisućljeću prije Krista zavidan urbanistički plan gradova s odgovarajućom infrastrukturom. Gradili su monumentalne sakralne građevine skladnih proporcija, stupove i lukove, a iznimna umjetnička profinjenost izrade izbija iz mozaika, skulptura i reljefa te različitih predmeta od keramike i metala. Poznat je njihov doprinos zakonodavstvu i uređenju države, otkriće pisma, matematička, astronomska, medicinska i druga znanstvena postignuća.

Bavili su se vječnim pitanjima o smislu postojanja, o besmrtnosti, o sudbini čovjeka i svijeta. Književna djela obuhvaćaju uzvišene himne i složene mitove, a susrećemo i tople ljudske priče i ljubavne pjesme u kojima prepoznajemo ono što zaokuplja i nas danas.
Ne zaboravimo jednu od najvažnijih pouka koju nam je ostavio narod Sumera, a to je da sve što su postigli nisu svojatali i nisu isključivo sebe smatrali zaslužnim. To nam govori koliko su duboki korijeni velikog stabla čovječanstva s nebrojenim granama koje nedovoljno poznajemo i koristimo…

Sadržaj

FILOZOFIJA

Prije svega budi dobar

Nevidljivi uzroci krize vidljive u svim segmentima života nalaze se u samom čovjeku. Kriza je poticaj za traženje izlaza i promjene, i zato se iznova pitamo: kako živjeti dobrim, ispravnim životom? Najpraktičniji filozofski odgovor dali su stoici: odgovorno ispunjavajući vlastite dužnosti na najbolji mogući način. Nemamo kontrolu nad vanjskim okolnostima i ne možemo kontrolirati tuđe postupke, ali možemo svoje, ravnajući se po vlastitoj savjesti. Želimo li bolji svijet, sami moramo postati bolji ljudi.

PSIHOLOGIJA

Empatija – dragocjena ljudska kvaliteta

Pojam empatije, aktualiziran krizom kroz koju prolazimo, označava suosjećanje kao sposobnost uživljavanja u emocionalna stanja, mišljenje i ponašanje drugih ljudi. Suosjećanje nalazimo u središtu svih religijskih i etičkih tradicija koje nalažu da postupamo prema drugima onako kako želimo da se postupa prema nama. Djelotvorno suosjećanje olakšava dublje povezivanje i razumijevanje drugih, a time i nas samih, ključ je suživota i ostvarenja čovjekove ljudskosti.

TRAGOM PROŠLOSTI

Sumer – zemlja majstora znanja

Prvi nama poznati narod koji je naseljavao plodnu dolinu između Eufrata i Tigrisa bili su Sumerani. Oni su svoju zemlju nazivali “Zemljom majstora znanja” i kao takvi snažno su utjecali na sve kulture koje će ih naslijedili na ovom području. Sumerani su čovječanstvu u nasljeđe ostavili spoznaje koje su postale temelj svim kasnijim tradicionalnim i modernim znanostima, medicini i filozofiji.

ZANIMLJIVOSTI

Otkriće prapovijesnih skulptura deva

U sjeverozapadnom dijelu Arapskog poluotoka, usred pustog prostranstva, pronađene su reljefne skulpture deva u prirodnoj veličini. Saudijsko-francuski istraživački tim otkrio je da nalazi potječu iz neolitskog doba te da imaju sakralni karakter. Život ljudi u oskudnim pustinjskim krajevima neraskidivo je vezan s izdržljivim, nezahtjevnim devama koje prevoze putnike i terete, a služe im i kao izvor hrane.

EX LIBRIS

Pisma oca sinu

Sumerske glinene pločice ispisane klinastim pismom otkrivaju, između ostalog, da su se roditelji koji su živjeli dvije tisuće godina prije Krista susretali s istim iskušenjima kao i današnji. U napisu pronađenom na sedamnaest pločica zabrinuti otac nastoji uputama i savjetima navesti sina na pravi put, da postane čovjekom.

ZANIMLJIVOSTI

Zagonetni popis sumerskih kraljeva

Popis sumerskih kraljeva, sačuvan u dvadesetak nepodudarnih verzija, navodi niz sumerskih gradova, njihove vladare i duljinu vladavine. Popis počinje s kraljevstvom koje je sišlo s neba, a najranijim vladarima pripisuje se nevjerojatno duga vladavina od preko četrdeset tisuća godina! S kasnijim vladarima duljine vladanja poprimaju ljudske razmjere. Bez obzira na izgubljene ključeve tumačenja podataka, popis je važan izvor za rekonstrukciju sumerske povijesti.

SLIKARSTVO

William Turner – slikar svjetla

William Turner, vodeći slikar engleskog romantizma, najveći pejzažist 19. stoljeća i najpoznatiji britanski slikar svih vremena. Kao predstavniku romantizma, glavni izvor nadahnuća bila je priroda sa svojim dramatičnim očitovanjima. Veličanstvenost prizora naglašava pomoću svjetla kojim je bio očaran i kojim je ispunjavao veliki prostor svojih slika. Zbog toga je nazivan slikarom svjetla i pretečom impresionizma.

Uravnotežena sreća zemlje
posljedica je ostvarene pravednosti.

Pripovijest o rječitom seljaku,
C. Jacq, Drevna mudrost Egipta