Riječ uredništva

dobrocinstvoU našem nastojanju da ukažemo na potrebu ponovnog priznavanja filozofije kao aktivnosti usmjerene oslobađanju ljudskog duha od robovanja i obmana, nalazimo tumačenja te sretno skovane riječi – kažu da je Pitagora njezin izumitelj – kojom su Grci označavali “ljubav prema mudrosti”. Grci su nastojali pronaći razne aspekte koje donosi upotreba i prakticiranje filozofije kako bi ljudima obrazložili traganje za smislom stvari.

Iako je za većinu filozofija tek puko teoretsko nagađanje, nevezano za život i sasvim izlišno u svijetu ljudskog djelovanja, nisu je takvom smatrali najistaknutiji mudraci koji su joj se potpuno predavali, a ponajmanje oni koji su izgradili temelje ovog velikog zdanja misli.

U njihovim učenjima naglašena je namjera praktične primjene onog filozofskog na svakodnevno iskustvo, a u biografijama vidimo da se nisu zatvarali u svoje radne sobe da bi nešto smišljali, već su izlazili na pozornicu svijeta i aktivno na njoj sudjelovali.

Ljubav prema mudrosti pomaže nam istinski živjeti, pomaže nam biti glavni sudionik našeg postojanja, bez straha i usvajajući vlastita uvjerenja, te gradeći vlastiti identitet.

Nadasve, filozofija nas uči umjetnosti činjenja dobra, tj. mogućnosti da učinimo svijet oko sebe boljim, a da pritom ne izbjegavamo moralnu odgovornost za usklađivanje pojedinačnih i društvenih interesa, polazeći od obaveze koja je neovisna o tome što drugi rade ili govore.

Sadržaj

vrlina-izraz-snage-duse-naslovna

PSIHOLOGIJA

Vrlina – izraz snage duše

Riječ vrlina gotovo da ima arhaičan prizvuk, kao da ne pripada našem tehnološkom dobu. Ipak, vrline su dio naše prirode i kao ljudi imamo predispozicije za razvijanje ljudskih vrlina. No, njihova srž je u djelovanju. Očituju se kroz nesebično, ispravno postupanje, a pokretačka snaga takvog djelovanja dolazi iz srca, središta našeg bića. To nam omogućuje da se povežemo sa svojom istinskom prirodom i da je izražavamo, stoga je ponovno buđenje vrlina nužno za napredak čovjeka i društva.

sokrat-prijateljstvo

FILOZOFIJA

Sokratovo prijateljstvo

Sokrat nije ostavio ništa zapisano i nije utemeljio filozofsku školu, no ipak je ostavio duboki trag u povijesti europske filozofije. Neumorno vodeći razgovore na atenskim ulicama sa svojim sugrađanima različitih dobi, položaja i zanimanja, prijateljski ih je poticao na usavršavanje u vrlini te na pronalaženje odgovora na pitanje kako treba živjeti. Nastojao ih je uvjeriti da se sreća ne nalazi u izvanjskim dobrima, nego da je svatko treba tražiti unutar sebe jer o tome ovisi sreća zajednice kao cjeline. U tome je ostao dosljedan do smrti.

Democracy

AKTUALNO

Sloboda govora ili kultura odbacivanja?

Kultura odbacivanja moderni je fenomen izopćenja ili uskraćivanja podrške na društvenim mrežama javnim osobama ili tvrtkama nakon nekog postupka ili izjave koji se smatraju neprihvatljivim ili uvredljivim. Taj oblik bojkota nerijetko je i izraz netolerancije i kažnjavanja neistomišljenika. Sloboda govora se čini suvremenom temom, no o njoj su govorile različite filozofske tradicije koje sve ističu važnost promišljenosti u govoru i odgovornosti za ono što se govori jer ispravan govor temelj je dobrih međuljudskih odnosa.

Aleksandrijski-znanstvenici-knjiznica

ZNANOST

Aleksandrijski znanstvenici

Aleksandriju, jedan od najvećih antičkih gradova, utemeljio je Aleksandar Veliki, a Ptolemej, njegov prijatelj iz djetinjstva, nastavio je u njoj ostvarivati Aleksandrov san. Kozmopolitska Aleksandrija bila je žarište kulture i filozofije helenskog doba, u njoj se susretala i isprepletala istočna i zapadna tradicija, a njena slavna biblioteka i sveučilište okupljali su svestrane znanstvenike poput Euklida, Arhimeda, Aristarha sa Samosa, Eratostena, Hiparha, Klaudija Ptolemeja…

ratko-zvrko-grga-cvarak

KNJIŽEVNOST

Ratko Zvrko

Ratko Zvrko, književnik, novinar, prevoditelj, autor televizijskih emisija za djecu, najpoznatiji je po svom Grgi Čvarku, glavnom like iz istoimene zbirke pjesama, jedne od najobjavljivanijih dječjih knjiga hrvatske književnosti. Njegov jednostavan, poučan i duhovit način pisanja omogućuje djeci poistovjetiti se s njegovim likovima te iz njihovih zgoda i nezgoda izvući pouke, od kojih neke ostaju korisne za cijeli život.

Citat-ruka-u-ruciAko vas netko upita:
”Što je to prijateljstvo?”

Recite:
“To je veza između
dvije duše
koje su pune vrlina.”

Pitagorejci