uvodnik-put-covjek-ravnica

Sloboda! Postoji li ijedan pojam koji je više ­zaokupljao čovjekov um? I postoji li ijedan koji se toliko pogrešno shvaćao i živio? Čini se kao da nas sama ideja slobode uhvati u zamku i zaplete u našoj prevelikoj i neobuzdanoj čežnji…

Prilično je zamršeno klupko povijesnih zbivanja koje se okretalo oko slobode pojedinih naroda, njihovih vjerskih opredjeljenja, jezika, običaja… Velika učiteljica čovječanstva pokazala je mnogo puta da je prevelika sloboda jednih značajno ograničila i zarobila druge, ako ne i potpuno ih zatrla, jer se ta takozvana “sloboda” toliko otela kontroli da je dovela do pogubnih posljedica, uništavanja i patnji.

Da bismo zaista naučili nešto od tih snažnih kolektivnih iskustava i napravili zaokret prema stvarnoj slobodi, bitno je shvatiti da ona započinje u nutrini svakog pojedinca. Za to treba najprije početi oslobađati našu svijest od okova zabluda i slabosti kako bi uvidjeli da nam pravu slobodu mogu dati upravo pravila, zakoni, veze i sve ono što često doživljavamo kao ograničenja. Putovati je puno lakše već izgrađenim putem, držeći se njegovog smjera i ne rušeći njegove zaštitne ograde i znakove upozorenja. Ograde i upozorenja nisu tu da bismo prestali putovati, nego da bismo sigurno stigli do odredišta. Naša je sloboda u tome kamo i kako, s koliko svijesti i zašto te što ćemo konačno zaista biti na samom odredištu…

Prema grčkom mitu o Prometeju, čovjek je dobio na dar vatru kreativnog uma zahvaljujući kojem uvijek ima slobodu izbora u djelovanju. Ispravnim korištenjem tog božanskog dara ostvaruje se najviša moguća sloboda, sloboda koja ne stvara prepreke i uvijek jasno vidi put za ostvarenje najboljih ljudskih težnji.

postoji-li-slobodna-volja-naslovna

PSIHOLOGIJA

Postoji li slobodna volja?

Je li čovjekov životni put unaprijed određen ili je on gospodar vlastitog života? Postoji li slobodna volja? Ta su pitanja bila stalan predmet filozofskih rasprava kroz povijest. Očigledno je da postoje i životne datosti na koje ne možemo utjecati, ali i naša slobodna volja kako reagirati na njih, što znači da je slobodna volja ograničena izvana, a neograničena iznutra. Ipak, to ne znači da možemo činiti što god poželimo jer je sloboda usko povezana s odgovornosti.

za-hrabre-iskorak

AKTUALNO

Za hrabre

Hrabrost kao spremnost da se po slobodnom izboru čini ono što je potrebno, unatoč teškoćama i opasnostima, sve je manje viđena vrlina. U današnjem vremenu premetnula se u agresivnost, hvalisanje, cinizam i poruge. Onome koji nastoji nadići životna iskušenja, traži mudrost i teži uzvišenim ciljevima potrebna je hrabrost kao duboko uvjerenje u vlastitu snagu, a izražava se mirnoćom i sigurnošću u sebe. Hrabrost je esencijalna kvaliteta filozofa i izazov je za svakog čovjeka.

Prsten-Planetarni-prsten

SIMBOLIZAM

Prsten

Prsten ima dugu i bogatu tradiciju i podjednako bogatu simboliku. Nije služio samo kao ukras, već njegovo značenje daleko nadilazi estetske potrebe. Znak je staleža, autoriteta, časti i dostojanstva, kao i saveza, zavjeta i zajedničke sudbine. Prstenu se pridavala i magijska, iscjeliteljska moć, pa se nosio i kao talisman. Simbolizam prstena povezan je također s njegovim oblikom kruga, pa je i simbol cjelovitosti, savršenstva, vječnosti.

pjev-ainura-ainuri

MITOLOGIJA

Tolkienov Pjev Ainura

Pjev Ainura, uvodni dio Tolkienova djela Silmarillion, govori o stvaranju svijeta iz vizije vrhunskog boga Ilúvatara. Na njegov poticaj Ainuri, izdanci njegove misli, odnosno stvaralačke snage univerzuma, stvaraju velebno muzičko djelo koje će poprimiti svoj materijalan oblik kao Ea – svijet koji postoji. Ovaj mit o stvaranju mnogi smatraju najznačajnijim i najljepšim od Tolkienovih djela.

jantar-kamencici-1

PRIRODA

Jantar – zlato sjevera

Jantar je fosilizirana biljna smola koja je tijekom desetaka milijuna godina prošla mnoge fizičke i kemijske promjene i vrlo je cijenjen u draguljarstvu. Smola sama po sebi skrutnuti je sok koje stablo izlučuje prilikom oštećenja kore kao prirodni antibiotik. Najpoznatiji je baltički jantar koji potječe od borovine. Budući da se u jantaru nalaze mumificirani primjerci flore i faune, čiji je DNK tako zaštićen, znanstvenicima predstavlja ”prozor u prošlost”.

najstariji-osovnski-kotac

ZANIMLJIVOSTI

Najstariji osovinski kotač

Nadomak Ljubljane 2002. godine otkriven je takozvani ljubljanski kotač. Pronađen je na lokalitetu poznatom po sojeničkim naseljima, pod vodom, zbog čega je i očuvan. Analize su pokazale da se radi o nešto mlađem kotaču od onog najstarijeg na svijetu koji je otkriven u Mezopotamiji, a potječe iz 3500. godine prije Krista. Po svemu sudeći izradio ga je vrhunski prapovijesni majstor koji je bio vrstan znalac drva i njegovih svojstava.

KP-zimska-prica-hrast

KRATKE PRIČE

Zimska priča

Crtica iz dnevnika budističkog redovnika Thich Nhat Hanha, Mirisni palmini listovi, inspirirana zimom u Sveučilišnom kampusu Princeton u SAD-u gdje je boravio šezdesetih godina prošlog stoljeća.

citat-stablo-na-vjetruNije važno što treba podnijeti u životu nego kako.

Seneka