Riječ uredništva

01-uvodnik-slonU samu bit čovjekove prirode i u sva njegova humana nastojanja utkana je težnja prema istini. Propitujemo istinitost nekog događaja i način na koji je prikazan, pitamo se o svemu što smo čuli ili pročitali, pokušavamo razumjeti ono što susrećemo i doživljavamo. Često sami ili u razgovoru s nekim izvlačimo određeni zaključak koji izgleda najprikladniji i zaključujemo slučaj, puno puta nesvjesni da prava potraga za istinom tek počinje…

Ako se zaustavimo na prvim, ponekad brzopletim zaključcima ili se zalijepimo za neke djeliće istine koji nam se najviše sviđaju i koji odgovaraju našim očekivanjima, bit ćemo poput slijepaca u Buddhinoj paraboli o slijepcima i slonu. Na pitanje što je istina, Buddha odgovara da je ne možemo nagađati ni napipavati u mraku, nego je moramo vidjeti u svjetlu njene cjelovitosti kao živo, smisleno biće.

Dokučiti istinu nije samo obuhvatiti sve moguće činjenice, kao što ni određena slika nije zbir točkica ili poteza kistom. Povezivanje fragmenata istine nije samo površinsko nego i dubinsko sagledavanje stvari, i nema samo horizontalnu nego i vertikalnu dimenziju. Upravo su zato mudraci svih vremena poučavali o važnosti izgradnje univerzalnih kriterija istinitosti koji nam mogu pomoći u približavanju bezvremenskoj stvarnosti, skrivenom smislu svega…

Sadržaj

inicijacija-pocetna

TRAGOM PROŠLOSTI

Inicijacija

Moderno društvo, okupirano materijalnim napretkom, živi u osiromašenom, desakraliziranom kozmosu u kojem nema inicijacije pa niti znanja o onom bitnom. Inicijacija kao most između profanog i sakralnog u tradicionalnim je društvima imala izuzetno važnu ulogu. Smatrali su je načinom približavanja čovjeka vlastitoj biti i biti svijeta koji ga okružuje. Gotovo svi veliki filozofi, umjetnici, znanstvenici bili su inicirani te tako upućeni u svrhu i smisao života, a taj duboki uvid progovarao je kroz njihovo stvaralaštvo.

novinarstvo-anant-goenka

AKTUALNO

O etici u novinarstvu

Novinari se bave različitim problemima i procesima u društvu te time bitno utječu na oblikovanje javnog mnijenja. Klasična uloga novinara je istinito, objektivno i pravodobno informiranje građana, uz najviše etičke standarde. Uz takvo novinarstvo sve više medijskog prostora zauzima senzacionalističko izvještavanje motivirano profitom. Senzacionalizam i neobjektivnost vode iskrivljenoj slici stvarnosti i manipuliranju javnosti. Stoga je u novinarstvo važno vratiti etičan, društveno odgovoran način izvještavanja.

JE-LI-ISTINA-MRTVA-NASLOVNA

AKTUALNO

Je li istina mrtva?

Nekada je postojala opća suglasnost o tome što je istina. U današnjem globalnom multikulturalnom svijetu suočeni smo s relativnošću onoga što smo smatrali “apsolutno” istinitim. Filozofije Istoka i Zapada govore o jednoj temeljnoj apsolutnoj stvarnosti i brojnim relativnim stvarnostima. Jaz između različitih stvarnosti premostiv je širenjem i uzdizanjem svijesti što omogućuje percepciju jedinstva u pozadini svega. Prvi korak u tom nastojanju je otvorenost i prihvaćanje da i drugačija viđenja stvari mogu biti istinita.

antroponimija-hrvatska-imena

ANTROPOLOGIJA

Antroponimija – O značenju i podrijetlu imena

Ime je sastavnica identiteta svakog čovjeka. U nekim je zajednicama ime bilo trajni pratilac i simbol osobnosti, a ponegdje se mijenjalo tijekom odrastanja. Uz davanje imena nekada su postojali zanimljivi običaji, jer se vjerovalo da ime može djetetu biti štit od svih zala te mu osigurati dobar život. Različite kulture i civilizacije imaju raznolike običaje nadijevanja imena. Proučavanjem osobnih imena, njihovim značenjima i podrijetlom bavi se lingvistička grana antroponimija.

holisticka-madicina-naslovna

ZNANOST

Holistička medicina

Moderna tehnološka dostignuća omogućila su značajan napredak u službenoj medicini kao i razvoj mnogih specijalizacija i subspecijalizacija. Upravo se u tome i krije zamka jer liječnik gubi iz vida cjelovitost ljudskog bića. Liječe se bolesni organi, a ne bolestan čovjek, koji osim tijela ima suptilnije aspekte. Holistička medicina liječenju pristupa sveobuhvatnije, ne liječi bolest nego čovjeka kojeg promatra kao cjelinu koja funkcionira po principu skladne i vitalne povezanosti svih čovjekovih dimenzija.

citat-maslacciNadvladaj mržnju nemržnjom,
nadvladaj nepovjerenje vjernošću,
nadvladaj škrtost darežljivošću,
a lažljivca istinom.

Dhammapada