Christmas shopping

Još jedna godina je za nama, svečarski je prosinac. Približavamo se najduljoj noći u godini, prijelomnom trenutku u kojem Sunce na sjevernoj hemisferi pobjeđuje najdublju tamu, nakon čega dani postaju duži i započinje novi ciklus u prirodi… Stari su narodi ovaj dio godine posvetili božanstvu Sunca kao izvoru svjetlosti, topline i svega života i obilježavali su ga pod različitim nazivima, a kršćanski ga svijet slavi kao Božić – rođenje Isusa Krista kao svjetla svijeta.

No, u današnjoj zapadnoj potrošačkoj kulturi koja poprima globalne razmjere, pored raskošnog božićnog blještavila i blagdanskih stolova, čini se da se sve više gubi stvarno značenje i smisao svjetla svijeta. Jer upravo oko Božića rastrošnost kulminira, euforično se trži i troši prekomjerno, bez obzira na to možemo li si to priuštiti ili ne. Visoko specijalizirani marketinško-oglašivački stroj, koristeći se starom tradicijom simboličkog darivanja, agresivno nameće “vrijeme darivanja” i potiče konzumerističke želje, a sve to s ciljem ostvarivanja što većeg profita.

Tako konzumerizam izbija u prvi plan. Govori se o globalnom sindromu koji metastazira u tkivo modernog društva i nekadašnjeg odgovornog građanina pretvara u neodgovornog potrošača.

Erich Fromm, kao oštri kritičar potrošačkog društva, govori o dva modusa postojanja: imati ili biti. Kroz ta dva modusa analizira sebičnost i altruizam, kao dvije temeljne ljudske karakteristike, i upozorava da je u modernom društvu važnije “imati” nego “biti”, što neminovno vodi dehumanizaciji društva i čovjeka.

No, bez obzira na svu složenost problema, čovjek ima slobodnu volju i unutar danih okolnosti može izabrati iskorak iz potrošačkog kruga i s njim vezanih kratkotrajnih užitaka te, u duhu blagdana svjetla, biti na strani nesebičnosti, zajedništva i radosti koja iz toga proizlazi.

Očekujući Novu Godinu

AKTUALNO

Očekujući Novu Godinu

Kraj stare i početak nove godine prilika je da sagledamo vlastiti život i svijet u kojem živimo, da se osvrnemo unatrag i pogledamo prema budućnosti koja se prostire pred nama. Živimo u vremenu obilježenom krizama i mnogobrojnim nedaćama, ali to nije razlog za očajavanje i malodušnost. Vrijeme je da prihvatimo teškoće kao sastavni dio života i pokušamo probuditi nutarnju snagu da bi pronašli izlaz iz njih i hrabro nastavili dalje ususret sudbini.

PSIHOLOGIJA

Erich Fromm – Imati ili biti?

Imati ili biti jedno je od djela Ericha Fromma u kojem govori o dvije temeljne tendencije prisutne u ljudskim karakterima, pa tako i u društvima: imati ili posjedovati, što je vezano uz nagon za opstanak te biti, što podrazumijeva okretanje razvoju onog najboljeg ljudskog u nama. Pritom je važno imati na umu da biti može napredovati samo ukoliko smanjujemo imati.

Čovjekove ograde i odvojenosti

AKTUALNO

Rabindranat Tagore – Čovjekove ograde i odvojenosti

Ako čovjeka predočimo kao stanicu u nezamislivo složenom organizmu Prirode, sve što čini samo za sebe ograđivanje je od cjeline, a posljedično i od jednog dijela sebe. U ulomku koji prenosimo iz djela Sadhana – Ostvarivanje života R. Tagora govori o potrebi nadilaženja tih ograda kako bi čovjek mogao izražavati svoje humane potencijale, osjećati se dijelom čovječanstva i Prirode.

Rumijev put

RELIGIJE I KULTOVI

Rumijev put

Rumi, islamski mistik iz XIII. st., neiscrpnom snagom svoje poetske misli poziva čovjeka na otkrivanje bitnog iza krinke materijalnog. Posebno ističe Ljubav prema Bogu, što podrazumijeva okretanje od prolaznog svijeta i usredotočenost na ono neprolazno, u potrazi za izgubljenim Jednim. Red koji su Rumijevi učenici osnovali nakon njegove smrti utemeljen je na jedinstvu poezije, obrednog plesa i glazbe kao puta prema Bogu.

Uljudnost

FILOZOFIJA

Francis Bacon – O uljudnosti i lijepom ponašanju

Posvećivanje pažnje lijepom ponašanju danas se često povezuje s minulim vremenom života na dvoru ili s građanskim salonima. Bacon u ovom eseju govori o prednostima lijepog ponašanja koje doprinosi ugledu. Naglašava vrijednost prirodnosti i jednostavnosti u odnosu prema izvještačenosti i pretjeranim formalnostima te zaključuje da je čovjeku odmjereno i dostojanstveno ponašanje poput stalne pismene preporuke.

Anđeo - slikovna umjetnost

UMJETNOST

Umjetnost kao simboličko izražavanje

Umjetnost posredstvom simbola ima snagu komunicirati s onim duboko intimnim, intuitivnim u čovjeku, zahvaljujući jeziku simbola koji je intuitivan i evokativan, i prirodnom nas analogijom povezuje s idejama bez posredovanja uma. Umjetnost tako može probuditi u čovjeku sjećanje na uzvišene arhetipove i istine te otvoriti vrata dubljoj, ljepšoj stvarnosti.

Duša ruže

UMJETNOST

Prerafaeliti – J. W. Waterhouse

Bratstvo prerafaelita osnovala je skupina mladih engleskih slikara i pjesnika sredinom XIX. stoljeća s ciljem obnove britanske umjetnosti i prikazivanja ideje ljepote u umjetničkim djelima. Iako su prerafaeliti kratko djelovali, njihova je vizija umjetnosti svojom svježinom nadahnula mnoge kasnije umjetnike poput J. W. Waterhousea.

Akustički aspekt Stonehengea

ZANIMLJIVOSTI

Akustički aspekt Stonehengea

Iako se kod istraživanja starih građevina njihov zvučni aspekt često zanemaruje, istraživači Stonehenga upravo su se upustili u takav poduhvat. Uz pomoć suvremene tehnologije i računala otkrili su da su kameni monoliti Stonehenga složeni u gotovo idealan krug kako bi mogli savršeno širiti zvuk te da je ova drevna građevina bila svojevrsna rezonantna kutija.

Šafran u snijegu

Trebamo istraživati prošlost jer ona je dio nas
samih i iz nje možemo izvući čudesna iskustva.

Trebamo temeljito ispitati budućnost jer je u
njoj zapisana naša sudbina…

Ali nikada ne trebamo osjećati tjeskobu zbog
onoga što moramo živjeti, jer je svijest ono što
putuje duž niti vremena.

Jorge Angel Livraga