Nema dana da nas mediji ne suoče s nemilim vijestima: sukobi, ratovi, nasilje, kriminal, fundamentalizmi, terorizmi, krize, i tako unedogled. Mediji koji oblikuju vrijednosni sustav, stavove i ponašanje građana potiču i nezasitni konzumerizam, što je samo posljedica naglašavanja onog izvanjskog nauštrb čovjekove nutarnje dimenzije. Usporedno se sve više osjeća nedostatak uzajamnog poštovanja i povjerenja, kako na razini pojedinaca tako i država.

Suvremeni čovjek gubi konce, oslonce i orijentire, sve se teže snalazi i tone. U takvom vremenu otuđenosti i dezorijentiranosti sjajni primjeri jedinstva, vrline i junaštva, prijateljstva i požrtvovnosti mogu nam poslužiti kao svjetionici nade.

Jedan od tih svjetionika je Sparta, o čijem nasljeđu pišemo u ovom broju. Spartance pamtimo po časti, pravdoljubivosti, hrabrosti, samodisciplini, odanosti zajedničkom cilju, što se temeljilo na “ratničkom karakteru”. Mudri Likurg zakonom ukida svaki oblik luksuza pa želju za bogaćenjem zamjenjuje natjecanje u vrlinama. Zato je izuzetna pažnja poklanjana odgoju koji je bio usmjeren prema nadilaženju vlastitih slabosti i jačanju svijesti o odgovornosti za svoje postupke pred državom i pred bogovima. Kao temeljna vrijednost, u srca građana usađivala se dužnost prema zajednici. Tako formirani građani davali su najbolje od sebe za opstanak države koja je bila zajednički ideal, ispred interesa pojedinca. Spartanci su nastojali živjeti tako da budu dostojni svojih herojskih predaka. Njihovo se djelovanje rukovodilo idealom koji nadilazi materijalnu udobnost i sebične prohtjeve čovjeka. To su bili temelji slike svijeta zbog kojih je Sparta bila nepobjediva i do danas ostala inspiracija mnogima.

Znakovi našeg vremena nepogrešivo ukazuju na potrebu da stanemo, zamislimo se i učinimo napor kako bismo se otrgnuli banalnostima suvremene potrošačke kulture lišene duha i uzvišenih ideja, te učinimo život smislenijim i ljepšim, na tragu dubljeg uzajamnog poštovanja i povjerenja.

Poziv na mir

AKTUALNO

Albert Schweitzer – Poziv na mir

Poučeni iskustvom dvaju svjetskih ratova mnogi su tijekom XX. stoljeća pozivali na mir i humano djelovanje. Taj je poziv čovječanstvu uputio i liječnik Albert Schweitzer prilikom preuzimanja Nobelove nagrade za mir 1954. godine.

Spartansko učenje o strahu

FILOZOFIJA

Spartansko učenje o strahu

U Sparti ustrojenoj prema nepisanim Likurgovim zakonima sve je bilo podređeno opstanku i boljitku države. Iz toga se razvilo ratno učenje i učenje o strahu koje je služilo pobjeđivanju slabosti, jačanju vrline i očuvanju časti, po čemu ih danas i pamtimo.

Francis Bacon - O pratiocima i prijateljima

AKTUALNO

Francis Bacon – O pratiocima i prijateljima

Francis Bacon u ovom eseju razmatra praktično pitanje odabira pratioca. Govori o opasnim i korisnim pratiocima uglednika, te kako se često u pratnji nađu oni koji vode računa o vlastitoj koristi, a ne o dobrobiti uglednika. Najboljim pratiocima smatra istinske prijatelje.

Lucije Anej Seneka - Pisma učeniku

EX LIBRIS

Lucije Anej Seneka – Pisma učeniku

Lucije Anej Seneka, jedan od najvažnijih predstavnika rimskog stoicizma, u pismima Luciliju poučava o usavršavanju karaktera i vježbanju u vrlinama te posebno naglašava važnost ustrajnosti.

Bela Čikoš Sesija

SLIKARSTVO

Bela Čikoš Sesija

Uz Vlahu Bukovca, Bela Čikoš Sesija najznačajniji je hrvatski slikar s prijelaza iz XIX. u XX. stoljeće. Suosnivač je Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Iz bogatog opusa izvedbom i idejom posebno se izdvaja njegovo djelo Psiha alegorijske poruke – dohvatiti nedohvatljivo.

Brihadisvara - Remek djelo dravidske arhitekture

TRAGOM PROŠLOSTI

Brihadisvara – Remek djelo dravidske arhitekture

Grad Thanjavur na jugu Indije diči se s preko stotinu hramova, a među njima posebno mjesto zauzima Brihadisvara. To je prvi hram sagrađen je u potpunosti od granita, a njegov toranj ukrašen gustom ornamentikom smatra se remek-djelom dravidske arhitekture.

Misterij nestajanja pčela

EKOLOGIJA

Misterij nestajanja pčela

Izumiranje pčela bio je misterij sve dok krajem 90-tih godina nije pronađen glavni uzrok: upotreba pesticida. Medonosne pčele su najvažniji prirodni oprašivači pa bi njihovo izumiranje moglo ugroziti opstanak biljaka, životinja i čovjeka.

Mrežnica“Znaš li što izvor žubori u sjeni?
Život je pokret! Probudi se! Kreni!”

Gustav Krklec