Indijski potkontinent oduvijek slovi kao nepresušni izvor čuda i čudesa, često oživotvorenih u brojnim monumentalnim hramovima.

Kad je riječ o ovim arhitektonskim umjetničkim spomenicima, jedno od nezaobilaznih mjesta je i grad Thanjavur, smješten u južnoj indijskoj državi Tamil Nadu. Thanjavur je drevni dravidski grad, a poseban značaj dobiva u vrijeme vladavine dinastije Chola, kada postaje prijestolnicom njihova carstva. Unutar i oko grada nalazi se preko stotinu hramova, među kojima se posebno ističe Brihadisvara, smješten u samom središtu Thanjavura.

Ovaj hram, poznat i pod imenom Rajarajeswara, prvi je hram u svijetu u potpunosti sagrađen od granita. Sagrađen je u svega nekoliko godina (1003. – 1010.) u čast vladara Rajaraje Chole I., a posvećen je Šivi. Brihadisvara je impozantna građevina pravokutnog oblika čiji vanjski zidovi dužine dvjesto sedamdeset i sto četrdeset metara označavaju njene vanjske granice. Istočnom stranom dominira trideset metara visoka kula s vratnicama (gopura) koje vode do unutarnjih vrata urešenih simboličkim čuvarima hrama. Put prema glavnom svetištu nastavlja se nizom dvorana i otvorenih dvorišta, a u jednom od njih nalazi se paviljon s kolosalnom statuom Šivinog svetog bika Nandija, isklesanog iz jedne granitne stijene teške dvadeset sedam tona. Iznad samog glavnog svetišta uzdiže se piramidalan toranj visine 60.95 metara (vimana), okrunjen okruglim monolitom težine osamdeset tona. Ovaj toranj ukrašen gustom ornamentikom smatra se remek-djelom dravidske arhitekture. No samo središte hrama, gdje se obavljaju obredi i izražava štovanje, mala je podzemna odaja, garbhagriha (maternica), koja izgledom podsjeća na pećinske hramove.

Tijekom vladavine Rajaraje (985. – 1014.) u Brihadisvari je živjelo nekoliko stotina svećenika, četiri stotine plesača i pedeset sedam glazbenika. Danas je hram pod zaštitom UNESCO-a kao jedan od najimpresivnijih primjera indijske arhitektonske umjetnosti.

Autor: Romina Runje