Riječ uredništva

01-uvodnik-paznjaDanas je odnos prema životu općenito obojen doživljajem neizvjesnosti i ograničenja kroz koje je teško pronaći ispravan smjer. Ključno je pitanje kako se u tome snaći i kako znati krećemo li se prema onome što tražimo i nastojimo postići.

Odgovor na ovo pitanje može nam dati naša svijest koja čuva kontinuitet našeg bića, pogotovo njena posebna osobina koja je usmjerava – pažnja. No ako je pažnja samo pasivna i nehotična, naša svijest je marioneta okolnosti i naše trenutno stanje bit će samo odraz vanjskih poticaja na koje uglavnom ni ne možemo utjecati. Ako je pažnja spontana, onda našu svijest vode interesi i sklonosti koji je održavaju na uvijek istoj razini doživljavanja. Dugotrajne posljedice nehotične i spontane pažnje su površnost, nezadovoljstvo i stagnacija koji nas guraju u razne oblike bijega i slabosti koji u konačnici rezultiraju puno prikrivenijim ovisnostima: o drugima, o određenim sadržajima, ograničenim stavovima ili strujama mišljenja…

Da bi u našu svijest ušlo nešto sadržajno korisno i novo, potrebna je snaga voljne pažnje kojom savladavamo nutarnju inerciju i budimo vlastite autentične sposobnosti. Ako sebi pružimo ovu priliku i izdržimo početni napor, ako voljnom pažnjom usmjerimo svijest na sadržaje koji nas čine boljima, vlastita će nam razboritost biti vodič na putu prema odabranom cilju…

Sadržaj

paznja-akrobat

PSIHOLOGIJA

Pažnja

Svaki novi korak čovjekova razvoja tijekom njegova dugog postojanja potaknula je pažnja. Pažnjom u svijest unosimo sadržaje vanjskog i nutarnjeg svijeta. Ono na što ne obraćamo pažnju ostaje izvan polja naše svijesti. Prema tradicijama, čovjek je na polovici puta svoje evolucije i još mnogo toga treba naučiti i spoznati. Pritom je ključno razvijanje voljne pažnje kojom osvještavamo vlastito djelovanje, učimo iz iskustva, mijenjamo se, pretvaramo mane u vrline, neznanje u znanje, animalnog čovjeka u ljudsko biće.

gdje-stanuje-dusa-ptica

PSIHOLOGIJA

Gdje stanuje duša?

U svijetu kojim vladaju znanstveni duh i razum čini se da nema mjesta za “dušu”. Pojam duše iščezava iz znanstvenog diskursa u korist pojma “ja”. Čovjek usredotočen na “ja” i “sebe” orijentiran je na izvanjsko i površno čime se udaljava od svoje biti koja je duhovne prirode. Okrećući se svojoj nutrini, ne gubi se u perifernom već uviđa svrhu i smisao svega, povezuje se s ritmom života i doživljava nutarnju puninu. Usmjerenost na dušu očovječuje ljudsko biće i zato je važno vratiti pojam duše u prirodoznanstvenu sliku svijeta.

uloga-religije-lotosi

ANTROPOLOGIJA

Uloga religije u kulturi i povijesti

Za veći dio zapadnog svijeta religija je stvar prošlosti. No, britanski povjesničar Christopher Dawson ističe da je “religiozni instinkt” dio ljudske prirode i da je religija jedna od velikih pokretačkih sila povijesti te ključni čimbenik u usponu i padu civilizacija. Svjetske religije smatra duhovnim cestama koje su vodile čovječanstvo kroz povijest. Tvrdi da društvo koje izgubi svoju religiju prije ili kasnije izgubi svoju kulturu; civilizacija koja se liši svoje duhovne hrane ostaje bez duhovne vitalnosti i osuđena je na propast.

dolina-kraljeva-i-kraljica-nefertari

TRAGOM PROŠLOSTI

Dolina kraljeva i kraljica – 2. dio

Smještena na zapadnoj obali Nila, gdje zalazi Sunce, Dolina kraljeva i kraljica označavala je početak novog, zagrobnog života za kraljeve, kraljice i plemstvo Novog kraljevstva. Oslikane grobnice svjedoče o razrađenim pripremama za život poslije smrti. Ponavljajući motiv je noćno putovanje Sunca kroz podzemni svijet i njegovo ponovno rađanje na istoku. Analogno tome, umiranje se sastoji u nestajanju jednog oblika postojanja iz čega slijedi rađanje u drugom, što sugerira neprekidnost života.

otvorna-evandjelja

TRAGOM PROŠLOSTI

Lindisfarnska evanđelja – Sveto pismo u slikama

Plimni otok Lindisfarne na sjeveroistoku Engleske bio je važno središte ranog engleskog kršćanstva. Irski redovnici su na otoku utemeljili samostan u 7. stoljeću kada nastaju izvanredni primjerci iluminiranih rukopisa, među kojima se posebno ističu Lindisfarnska evanđelja. Zlatna boja iluminacija simbolizira božansku svjetlost i duhovno nebo, a iluminirani rukopisi u koje je utkana predana vjera izraz su težnje da božanske poruke i vizualnim putem dopru do svih onih koji traže božansko svjetlo.

01-citat-ptahotepAko želiš da tvoje ponašanje bude dobro, oslobodi se svakog zla.
Bori se u svakoj prilici protiv pohlepe srca.

Ptahotep