Riječ uredništva

11-uvodnik-stupoviPovodom Svjetskog dana filozofije ovaj smo broj posvetili Plotinu čije se nastojanje sastojalo u tome da ponovno vrati težište čovjekove svijesti na vječna ljudska pitanja pomoću kojih može otpočeti sigurni, ali dugotrajni put izlaska iz začaranog kruga iluzija i patnji.

Plotin je živio i djelovao u vremenima duboke krize, nutarnjeg, a zatim i izvanjskog urušavanja tadašnje civilizacije, brojnih duhovnih previranja i različitih struja mišljenja, nestajanja moralnih vrije­dnosti, gašenja starih središta znanja i gubitka mnogih kulturnih postignuća, dok ona nova još nisu bila stvorena… No to su za njega bile samo okolnosti koje ga nisu zaustavile u potrazi za mudrošću i nastojanju da oživi velika učenja prošlosti. Naprotiv, upravo takvo ozračje potaknulo ga je da nakon godina predanog traženja i učenja osnuje neoplatoničku školu jer je uvidio koliko je neophodna potreba za istinskim znanjem i uspostavljanjem jasnog sustava vrijednosti.

Pierre Hadot, jedan od najvećih suvremenih autoriteta za Plotinovu filozofiju, kaže kako je ­njegova izvanredna snaga duha proizlazila iz morala i kako je sve radio… da bude u stanju potpune raspoloživosti prema drugima. Pokretač njegovih nastojanja bila je briga za ono najbolje što svaki čovjek ima i tome se nesebično stavio na raspolaganje čitavim bićem. U nestabilnim i dekadentnim vremenima, što više može napraviti čovjek osim da sam, bez obzira na okolnosti, bude primjer? ­Primjer postojanosti, uporne potrage za višim, duhovnim vrijednostima ljudskog bića i transcendentnim izvorom svega…

Sadržaj

plotin

FILOZOFIJA

Plotin – Osnivač neoplatoničke škole

Plotinova škola, nastala s početkom kraja antičke civilizacije, nazvana je neoplatoničkom jer se uglavnom temeljila na Platonovoj filozofiji. U središtu njegove filozofije nalazi se Jedno, korijen svega vidljivog i nevidljivog, iz kojeg emanacijom proizlazi kozmička trijada, a iz nje postupno svijet kao cjelina. Odraz te trijade u čovjeku su um, duša i tijelo. Djelatnost duše nije briga o tijelu, nego da ne zaboravi odakle dolazi i kamo ide te da se pročišćenjem kroz vrline vrati svom božanskom izvoru – Jednom.

plotin-razine

EX LIBRIS

Plotin – Razine našeg ja

Plotinove Eneade sadrže prikaz osnovnih elemenata njegova učenja, ali i njegovo mistično iskustvo duhovnog svijeta koji je zapravo njegovo najdublje ja. Kroz to iskustvo otkriva da se naše ja proteže od najviše razine, Boga, do najniže razine, materije. Iako nismo svjesni ni najniže ni najviše razine, već sredine ili međuprostora, te razine stvarnosti su razine našeg nutarnjeg života. Taj potencijal koristimo tek kada prema njemu usmjerimo svijest i kada dotakne naša osjetila.

Diplom-2a

AKTUALNO

Sustavni pogled na obrazovanje

Kriza u obrazovnom sustavu odražava krizu šireg društvenog konteksta. Stalno nastojanje poboljšanja obrazovnog sustava na simptomatskoj razini samo je produbljuje. Glavni problem predstavlja razjedinjenost u pogledu svrhe obrazovanja: da li razvijati cjelokupni potencijal svakog djeteta, optimizirati akademske rezultate ili pripremiti mlade za tržište rada? Rješavanje problema zahtjeva sustavni i filozofski pogled na obrazovanje koji ljudsko biće sagledava u svim njegovim aspektima.

parsifal-naslovna

GLAZBA

Parsifal

Richard Wagner svoju je operu Parsifal nazvao “sakralnom muzičkom dramom”. U njoj objedinjuje tekst, glazbu i scensku radnju u težnji da po uzoru na antičko kazalište gledatelja učiniti sudionikom drame. Radnja se zasniva na mitu o vitezovima Okruglog stola i svetom Gralu te vječnom sukobu između dobra i zla. Podlegavši kušnji, ranjeni kralj ne može obavljati dužnosti čuvara Grala pa ni očuvanja mira i pravde u kraljevstvu. Čist i prostodušan Parsifal pomoći će uspostavi narušene harmonije i postati  čuvar svetog Grala.

Bacon-o-smrti-suton

EX LIBRIS

Francis Bacon – O smrti

Racionalist Francis Bacon u eseju O smrti obrazlaže da je strah od smrti nerazuman jer da smrt strašnijom čini sve ono što je prati nego što ona sama po sebi jest. Argumentira da je prirodno umrijeti kao i biti rođen, da se strahovanjem ništa ne postiže te da je stoga treba mirno prihvatiti. Svoje argumente pojačava i potkrjepljuje odgovarajućim usporedbama te primjerima rimskih careva koji su dostojanstveno dočekali smrt.

citat-jesenJedinstvo se nalazi u onome što spaja raznolikosti.
Ono je u zakonu, smislu, ljubavi, u duši ljepote.

Nilakanta Sri Ram