uvodnik-hram-maslinaPotraga za mudrošću, za istinom i novim spoznajama vitalna je potreba svakog čovjeka, premda je uglavnom tako ne doživljavamo jer je zasjenjena drugim, glasnijim potrebama našeg tijela, nagona, osjećaja… Često je nadomještamo brzom konzumacijom informacija ili je izobličimo u glad za senzacijama koji ostavljaju samo prazninu i pritajeno nezadovoljstvo.

Ipak, nemir koji tinja duboko u nama pokušava nas trgnuti iz mreža ove nutarnje letargije, dozivajući dobri duh znatiželje i učenja, toliko blizak i prirodan u djetinjstvu, no odrastanjem malo pomalo napušten i zaboravljen.

Srećom, postoji veliki učitelj kojeg prije ili kasnije počinjemo osluškivati, a to je Život. Donosi nam mnoge prilike da zastanemo i zamislimo se nad sobom i svime oko nas. Strpljivo nas podučava potičući na preispitivanja odluka, stavova, razmišljanja, odnosa… Ali njegova je moć kudikamo očitija ako je primamo kroz žive primjere drugih, mudrijih i njihova potvrđena, korisna iskustva. Upravo su veliki mudraci, nastojeći neprestano živjeti naučeno, najbolji primjeri neumornih učenika. Oni sigurnim koracima idu putem vrlina, čineći dobra djela i ukazuju nam na bezvremene poduke blistavog puta Istine…

Tri-puta-promjene-zarulja

AKTUALNO

Tri puta promjene

Svi želimo vidjeti pozitivne promjene u društvu i svjetlije izglede za budućnost. Ali kako želje i sanje pretočiti u stvarnost? Jedan čovjek sam ne može postići značajnu promjenu; da bi se ostvarili pozitivni i dugoročni rezultati, potrebno je udruženo djelovanje pojedinaca ili skupina dobre volje. Sveobuhvatan put promjene je trostruk jer uključuje idealizam, filozofiju i volonterstvo. No prva i najvažnija promjena mora se dogoditi unutar nas samih. Tu započinje promjena čovjeka i čovječanstva, tu započinje novi svijet.

Platon-Victoria-Herculaneum

FILOZOFIJA

Platonovo učenje o duši – 1. dio

Polazeći od stava da je duša besmrtna i da je smrt samo prijelaz s ovog u drugi svijet, Platon opisuje taj drugi svijet oslanjajući se na drevne tradicije. Oslobodivši se tijela, duša se susreće sama sa sobom i svojim djelima. Tada postaju vidljive sve njezine vrline i mane, koje su zapravo jedina imovina duše koju ona nosi sa sobom. Posmrtno postojanje proces je pročišćenja i obnavljanja snaga duše da bi, vrativši se na zemlju, nastavila dugi put upoznavanja sebe i svoje istinske prirode.

Pitagorejsko-obrazovanje-duse-naskovna

FILOZOFIJA

Pitagorejsko obrazovanje

Pitagorejsko obrazovanje slijedilo je osnovno načelo njihove filozije, a to je harmonija. Ključnu ulogu u obrazovanju pitagorejaca imali su znanje i pravila čistog života. Cilj je bio uspostaviti harmoniju čovjeka sa samim sobom i sa zajednicom u kojoj živi. Simbol harmonije u svim odnosima bilo je prijateljstvo; biti prijatelj svemu bio je pokazatelj da čovjek može živjeti u harmoniji s čitavim kosmosom.

RELIGIJE I KULTOVI

Naša stara vjera

Naša stara vjera peta je u nizu knjiga na temu Tragovima svetih pjesama naše pretkršćanske starine, u kojoj naš jezikoslovac Radoslav Katičić govori o staroj vjeri Slavena te njezinim dodirima s kršćanstvom. Proces pokrštavanja trajao je nekoliko stoljeća, a do potpune asimilacije nove vjere postojalo je dvojevjerje. U tom razdoblju božanstva stare vjere stapaju se s kršćanskim svecima i sveticama. Katičić razotkriva da je ta stara tradicija još uvijek prisutna te da se kroz nju provlači zajednička nit koja polazi od indoeuropskih korijena.

malta-hypogeum

ZANIMLJIVOSTI

Podzemno svetište na Malti

Veliki podzemni megalitski kompleks na Malti jedan je od najstarijih pretpovijesnih hramova na svijetu. Posebno je zanimljiv zbog akustičnih svojstava jedne od prostorija u kojoj se zvuk izgovorenih riječi pojačava i odzvanja u svim prostorijama, a vibracije prožimaju cijelo tijelo. Ta pojava otkrivena je i u drugim drevnim svetištima. Znanstvenici smatraju da su takvi akustični efekti imali za cilj pojačati doživljaj mističnih iskustava tijekom inicijatskih obreda.

Više cijeni putnički štap iskustva
nego brzu zapregu sreće.
Filozof putuje pješice.

Pitagora