uvodnik-zamisljeni-aposkiomen

Kažu da je u svemu što postoji prisutna skrivena ljepota. Ne zamjećujemo je često jer smo ponajviše okrenuti sebi, svojim mislima, osjećajima, preokupacijama, problemima… Uživamo u njoj kada je primijetimo, no pokušamo li je nekome prenijeti, ustanovit ćemo da ju je zapravo nemoguće opisati.

Ljepota proizlazi iz harmonije oblika, a ne iz materije od koje su oblici sačinjeni. Što su stvari tromije, materijalnije, ona je u njima manje uočljiva. Međutim, ljepota je više od oblika. Primjerice, postoje lica za koja, kada ih promatramo dio po dio, ne možemo reći da su lijepa, a ipak sveukupno ostavljaju utisak kao da zrače ljepotom. Kod iskrenog osmijeha, ljepota je više u duši onoga kojemu osmijeh pripada, nego u licu koje ga izražava.

Ljepota se ni u čemu ne zadržava dugo i opire se zarobljavanju. Kažu da se onaj najbolji dio ljepote ne da ničim izraziti, ali onome tko ga doživi, pruža osjećaj čiste sreće i blaženstva. Međutim, za to se potrebno pročistiti, odbaciti grubosti i u sebi ostvariti nutarnji sklad.

Ljepota i umjetnost udružene oplemenjuju svako ljudsko biće, jer omogućuju da se u doticaju sa zakonima harmonije, uz pomoć mašte i nadahnuća, ­postupno i sami harmoniziramo i tako približimo onom istinskom sebi.

DSG-Sto-je-inspiracija-stafelaj
PSIHOLOGIJA

Što je inspiracija?

Inspiracija, pokretačka snaga svih istinski velikih djela ljudskog duha, poticaj je koji dolazi iznutra. Podrazumijeva svijest odmaknutu od onog svakodnevnog i usmjerenu vertikalno, na svijet ideja. Tada se postaje prijemnikom suptilnijeg i savršenijeg svijeta i tako nadahnuti postajemo provodnici onog lijepog i dobrog. Na nama je da razvijamo sposobnost primanja i prenošenja, da otvorimo vrata inspiraciji.

Rodenje-zapadne-glazbe-Atena
GLAZBA

Rođenje zapadne glazbe

Iako su se na području istočnog Mediterana, Male Azije i Bliskog istoka stoljećima stapali razni etnički i kulturni utjecaji, Grci su bili ti koji su utemeljili prvi znanstveni i filozofski pristup glazbi, na čemu počiva današnja glazbena teorija i zvukovni ideal zapadne glazbe. Također su joj pridavali veliki odgojno-pedagoški značaj. Posredstvom Rima i islamske kulture temelji grčke  glazbe preneseni su u srednji vijek, gdje su se asimilirani sačuvali do današnjih dana.

Znati-sto-je-dobro-dilema
AKTUALNO

Znati što je dobro

U svijetu uzdrmanih vrijednosti čini se da zapravo ne znamo što je za nas dobro. Da bismo znali što je dobro, važno je imati vlastiti nutarnji kompas koji se ravna prema moralnim vrijednostima. Tada ćemo znati da je dobro ono što je dobro za sve nas, a ne samo za nekolicinu, te da je dobro ono što nas čini sretnijima na trajniji način.

atenina-maslina-atena-bozica
SIMBOLIZAM

Atenina maslina

Dugovječno zimzeleno drvo masline pojavljuje se u mitovima i pričama naroda širom Mediterana, a za stare Grke maslina je bila dar Atene, božice mudrosti i zaštitnice pravde. Zato pokraj Atenina svetišta na atenskoj Akropoli oduvijek raste sveta maslina. Od njenih grančica pleli su se vijenci za olimpijske pobjednike, a posvećeno maslinovo ulje i grančice upotrebljavani su i u obredima.

Mit-o-pecini-papirnate-lutke
FILOZOFIJA

Platonov mit o pećini

U svom Mitu o pećini Platon na alegoričan način govori o čovjekovom traganju za spoznajom. Pećina ili “stan u tamnici” metafora je mraka neznanja koje proizlazi iz naše vezanosti isključivo za ono što prenose fizička osjetila, zbog čega je slika stvarnosti sužena samo na pojavni svijet. Da bi se ugledalo Sunce i sagledala istinska stvarnost, nužno je uložiti napor za oslobađanje iz pećine. Potom je dužnost oslobođenika to znanje i iskustvo prenijeti onima koji i dalje žive u pećini neznanja.

ratnik-u-pustinji4
Omar-Hajjam-Rubajiat-1
KNJIŽEVNOST

Omar Hajjam

Omar Hajjam slavni je perzijski matematičar, astronom i filozof iz vremena kada je islamski svijet bio na svom vrhuncu. Bio je upravitelj opservatorija u Isfahanu, tada najvećeg na svijetu. Također je dao veliki doprinos matematici. Na zapadu je pak poznatiji po svojoj poeziji pisanoj u trenucima odmora od znanstvenog rada. Hajjamove Rubaije ubrajaju se među najvažnija djela perzijske književnosti koja nadahnjuju i današnjeg čovjeka.

Citat-akropolaMudrost je najljepša od svega, a neznanje najružnije.

Platon