Riječ uredništva

uvodnik-kisobran

Možemo li reći koliko stvarno poznajemo vlastite osjećaje, čime su izazvani i što ih vodi? Upravljamo li njima svjesno ili im se samo prepuštamo? Što od njih očekujemo? Ovo su samo neka pitanja koja se pojavljuju kada pokušavamo shvatiti sebe i svoje reakcije.

Čak i kada nam se čini da smo prazni i da ništa ne osjećamo, to ipak nije tako. Osjećaji su ­uvijek tu… Neki strpljivo čekaju da ih pozovemo kako bi nam obogatili dan i dali krila najljepšim ­stremljenjima. Neki podmuklo vrebaju trenutak slabosti kako bi nas vratili u slijepu ulicu nekontroliranih nagonskih reakcija ili u bezličnu ravnodušnost.

Kada su osjećaji jasni, sigurni smo u njih i ne tražimo potvrdu. Takvi nas osjećaji pokreću da izađemo iz vlastitih okvira, da napravimo nešto novo i bolje. Onaj tko voli, zna to cijelim svojim bićem, a njegova ljubav postaje poput zrake svjetla koja donosi blagodat svemu što dotakne. ­Nasuprot tome, mržnja je mračna sjena koja izobličuje stvarnost, oduzima snagu i uništava
sve ­oko sebe…

Potrebno je neprestano njegovati plemenite osjećaje i stvarati prilike za neke nove i čišće ­osjećaje. Oni će ne samo nadvladati negativna emocionalna stanja, nego će nas i pokrenuti na ostvarenje nesebičnih humanih djela.

Sadržaj

zivjeti-poput-don-quijotea-vjetrenjaca

AKTUALNO

Živjeti poput Don Quijotea

Život Don Quijotea, sinonima pravdoljubivog, požrtvovnog i hrabrog viteza, putokaz je svakog istinskog idealista. Živjeti poput Don Quijotea znači djelovati u skladu s idealima koji se nalaze duboko u nama. Ne činiti plemenita djela slučajno, već ih tražiti, jer svijet se može mijenjati samo svjesno i namjerno. Takav svrhovito ispunjen način života izvor je dostojanstva, entuzijazma i optimizma te jamstvo boljeg svijeta.

Cervantes-naslovna-slika-pozadina

KNJIŽEVNOST

Cervantes

Španjolski književnik Miguel de Cervantes Saavedra stekao je besmrtnu slavu romanom o vitezu Don Quijoteu od Manche. Prvi dio romana objavio je 1605. godine, u pedeset i šestoj godini života. Kroz usta svog glavnog lika Cervantes izriče mudrost koju je stekao u životu ispunjenom nedaćama. Preko Bistrog viteza prenosi da, iako borba za prave vrijednosti i vlastita uvjerenja može djelovati poput “borbe s vjetrenjačama” i izazivati podsmijeh, od njih ne treba odustajati.

knjiga-viteskog-reda-ramon-llull

EX LIBRIS

Knjiga viteškog reda

Viteštvo povezujemo uz prošlost i gledamo s ponešto nostalgije. Knjiga viteškog reda Ramona Llulla, španjolskog filozofa, mistika, pjesnika i alkemičara, govori o službi i pravilima ponašanja koja su morali usvojiti oni koji su pristupali viteškom redu. Knjiga je dala poticaj obnovi duha viteštva, vrlina časti, hrabrosti i služenju za opće dobro.

Emocije-drveni-likovi

PSIHOLOGIJA

Emocije koje liječe i emocije koje razaraju

Poznato je da postoji snažna veza između psihe i imunološkog sustava. Negativne misli i emocije slabe naš imunitet, dok su pozitivne naša najbolja oružja protiv njih. Zato je važno obratiti pozornost na smirivanje i preoblikovanje negativnih emocija u pozitivne. Ispravno i jasno viđenje sebe i onoga što se zbiva oko nas, te shvaćanje da se u životu ništa ne događa slučajno, vode ostvarenju vertikalnog i horizontalnog sklada koji osigurava zdravlje.

Kako-prestati-brinuti-cure-u-akciji

AKTUALNO

Kako prestati brinuti

Zabrinutost, napetost i strah u pozadini mogu imati stvarne ili zamišljene situacije. Hraneći uznemirujuću misao pomažemo joj da se umnoži, što može prerasti u tiraniju uma nad tijelom i emocijama. Zabrinutost je instinktivni mehanizam našeg uma koji zapravo brine zbog želje – da se nešto dogodi ili ne dogodi. Kod zabrinutosti pomaže preispitivanje onoga što nas brine i razlučivanje možemo li na to utjecati ili ne, kao i uzdizanje svijesti nečim pozitivnim da bismo sagledali situaciju iz vedrije perspektive.

flauta-sas

GLAZBA

Flauta

Flauta je prisutna od prapovijesnih vremena u različitim oblicima kod gotovo svih naroda svijeta, njenom zvuku pripisivane su nadnaravne moći, a Mozart ju je nazvao “čarobnom”. Svojim pastoralnim zvukom priziva šume, potoke, pastirice i njihova stada. Preteča je svih današnjih puhačkih instrumenata, a najveću popularnost uživala je u doba renesanse kada su nastala brojna glazbena djela namijenjena prvenstveno flauti.

Citat-lucicaSav mrak svijeta nije u stanju prekriti svjetlost
jedne male svijeće.

Arapska narodna