rijec-urednika

Pojam vremena zaokupljao je mislioce, filozofe i znanstvenike svih epoha. Svaki čovjek prolazi kroz situacije u kojima se više ili manje zamisli i zastane pred ovom toliko bliskom, a opet neuhvatljivom dimenzijom. Čini nam se da ga imamo, da je pred nama i uz nas, a onda nam opet izmiče i nestaje, ostavljajući tek magloviti trag. Slutimo ipak da negdje duboko kuca njegovo bezvremeno, božansko bìlo, nemjerljivo ljudskim satima, slabostima ili strahovima, strpljivo čekajući da pronađemo barem jedan ključ…

Jedan od ključeva kojim možemo odškrinuti tajanstvena vrata nekog drugog vremena ostavila nam je tradicija kroz ritam svetkovina, prilikom kojih se na poseban način uspostavlja veza s nevidljivim snagama prirode. To su dragocjeni, sveti trenuci u kojima ono božansko postaje blisko i naše, a mi postajemo prisutni u živoj stvarnosti svijeta. Tada se čovjeku vrijeme otkriva u svojoj najuzvišenijoj, sakralnoj dimenziji.

U nekim su tradicijama postojale velike godišnje svetkovine vezane uz posebne, mistične točke preokreta u životu prirode, a povremeno su se u višegodišnjim ciklusima održavale i ceremonije koje su imale vezu s nebeskim, zvjezdanim kalendarom. No da bi se mogao ispravno pripremiti i za jedne i za druge, čovjek je imamo različite svakodnevne obrede kroz koje mu se pružala mogućnost da, kako Lisica podučava Malog Princa, “pripremi srce” i uhvati ono što taj dan čini jedinstvenim.

To isto na drugi način govore i egipatski mudraci kada savjetuju: “Učini barem jedan dan dobrim.” Jer ako napravimo nešto dobro u jednom danu, satu ili trenu, uspjet ćemo to uvijek kada budemo htjeli, a u velikoj riznici svijeta ostat će iskustvo zauvijek. Svaki put kada gledamo kako se na horizontu pomalja Sunce, čini nam se da vrijeme stoji, a našu svijest preplavi neizmjerno poštovanje. Svaki put kad palimo svijeću, budimo onaj drevni plamen titana pred kojim ustuknu sjenke sumnji. Svaki put kad prijatelju pružimo ruku i velikodušno mu posvetimo vrijeme, pokrećemo zasune tajnih vrata bezvremenog, duhovnog života, života dostojnog Čovjeka.

Temelj-dostojanstva-Sokrat

AKTUALNO

Temelj dostojanstva

Ono što najviše nedostaje modernom potrošačkom društvu, koje se voli nazivati slobodnim, je ljudsko dostojanstvo. Nedovoljno je svijetlih primjera dostojanstva koje se zasniva na poštenju, čistoći namjera i djela. Ali, ako bi svatko od nas temeljio svoj vlastiti život na moralnim vrijednostima i trudio se živjeti u skladu s njima, čitav bi svijet bio bolji. To bi bio temelj dostojanstva i časti, što bi dalo poticaj cijelom čovječanstvu za smisleniji i skladniji život.

svetkovine-prva-zraka-sunca

RELIGIJE I KULTOVI

Egipatske svetkovine

Stari Egipćani imali su preko sto praznika u godini. Egipat je tada oživljavao, radovao se i plesao, ne zaboravljajući pritom da su svetkovine bile namijenjene odavanju počasti bogovima. Za njih su one značile i obnavljanje jedinstva s uzvišenim načelom: s vremenom, prirodom, kozmosom ili faraonom. Ritam svetkovina ostao je utisnut u život tako da su mnoge od njih, i nakon zalaska egipatske civilizacije, nastavile živjeti prilagođene kršćanskoj i islamskoj tradiciji.

ptahotep-statua

FILOZOFIJA

Pouka Ptahotepa

Mudraci s faraonova dvora ostavljali su svojim nasljednicima pouke kojima su prenosili iskustvo nebrojnih naraštaja u ophođenju prema ljudima i svijetu bogova. Najčuvenije pouke pripisuju se Ptahotepu, visokom dvorskom službeniku iz vremena V. dinastije. Ptahotepova Pouka, nastala oko 2450. g. pr. Kr., poslužila je kao uzor kasnije napisanim poukama. One nam danas ilustriraju vrijednosti i vrline starog egipatskog društva.

Filozofija-Umjetnosti-Djeca-u-muzeju

UMJETNOST

Filozofija umjetnosti

Dok su antički filozofi umjetnost dovodili u vezu s utjelovljenjem arhetipa ljepote, često se čini kao da je ljepota izgnana iz suvremene umjetnosti i da ona stoga gubi ulogu oplemenjivanja čovjeka. Postavlja se pitanje uloge i zadaće suvremene filozofije spram umjetnosti. Najveći filozofi umjetnosti Platon i Plotin poučavali su kako pomoću ljepote pristupiti razumijevanju duhovne stvarnosti. Na tom tragu, nameće se potreba uspostavljanja jasnih kriterija vrednovanja i razumijevanja umjetničkog djela te vraćanja ljepote umjetnosti.

nasa-postignuca-naslovna

PSIHOLOGIJA

Naša postignuća

Nije sve novo napredno, a sve staro nazadno. Čovječanstvo, kao i sve stvoreno, podložno je ciklusima i kroz prošlost je prolazilo različita iskustva koja nas mogu mnogočemu podučiti. Razdoblja mraka i neznanja izmjenjivala su se s razdobljima procvata znanja i učenosti. Gledajući iz te perspektive, uviđamo da smo postigli mnoge pobjede, ali nas čekaju mnogi izazovi. Najznačajniji je duhovni preporod čovječanstva koji će životu vratiti toliko potrebnu prirodnost, jednostavnost i smisao.

solarna-sonda-parker

ZNANOST

Solarna sonda Parker

Početkom kolovoza NASA je prema Suncu uputila sondu Parker koja će putovati kroz koronu, područje njegove atmosfere koje nikada ranije nije istraženo, u uvjetima izuzetno snažnog zračenja i visoke temperature. Solarna sonda Parker opremljena je instrumentima namijenjenim proučavanju magnetnog polja, plazme, visokoenergetskih čestica i solarnog vjetra, a sve u cilju boljeg upoznavanja središnje zvijezde našeg Sunčevog sustava kojoj dugujemo život na Zemlji.

citat-egipatski-hieroglifi-karnakSrce čovjeka je poput sadržaja riznice u kojoj se čuvaju odgovori svih vrsta; biraj one koji su dobri i izrazi se kroz njih, no budno nadziri one loše u svojoj nutrini.

Ani