Riječ uredništva

uvodnik-mlijecna-stazaPitanja o univerzumu i njegovim nedokučivim zakonima kao i pitanja o čovjeku i njegovoj ulozi u tome, često su latentno prisutna u nama. Mogu se pojaviti u obliku određenih nemira i slutnji, u nastojanju da stvorimo nešto lijepo i prepoznatljivo svima, u iskrenom divljenju pred nepoznatim i skrivenim što se stalno prepliće sa životom. Međutim, ova su pitanja često jedva čujna pod velikim pritiskom buke svakodnevnice i privida koji zaglušuju naša nutarnja osjetila.

Važnost ovih pitanja za ostvarenje čovjeka potvrđuju njihova univerzalnost i stalna prisutnost od daleke prošlosti do danas. Nalazimo ih u promišljanjima mnogih filozofskih i religijskih sustava, u vrijednim književnim i drugim umjetničkim djelima, u mitovima i simbolima, a čuvala ih je na svoj praktičan način i narodna baština. No sve su se ove forme napajale iz najdubljih izvora škola misterija, poput primjerice egipatskih ili grčkih, iz kojih su neprekidno dolazili snažni poticaji za stvaranjem i obnovom istinskih ljudskih vrijednosti i spoznaja. Međutim, misteriji su bili za većinu nedostupna “tajna”, ali ne zato što su bili takvi sami po sebi, nego zbog običnih ljudskih slabosti i ograničenja onih koji nisu željeli ni vidjeti ni živjeti ono stvarnije i primjerenije čovjeku te su tako sami sebi zatvarali put do njih.

Svaka tajna ima ključ, a ponekad je taj ključ toliko očit da ga baš zato ne vidimo – biti Čovjek i kako kaže pjesnik, paziti da ne idemo maleni ispod zvijezda…

Sadržaj

samotracki-misteriji-zalazak-sunca-hram

RELIGIJE I KULTOVI

Samotrački misteriji

Sjevernoegejski otok Samotraka nekada je bio srce drevnog religijskog kulta. Samotrački misteriji privlačili su štovatelje iz cijelog grčko-rimskog svijeta više od tisuću godina, a u njihovu su mudrost bili upućeni mnogi filozofi, državnici i umjetnici. Posvećenike je pratio zavjet šutnje, priječeći nedostojnima pristup uzvišenom znanju. Tajna znanja koja su se prenosila imala su ulogu omogućiti čovjeku da upoznajući samoga sebe, upozna svijet i bogove.

jaspers-stablo

FILOZOFIJA

Karl Jaspers – Duhovna situacija vremena

Njemački filozof i psihijatar Karl Jaspers jedan je od istaknutih europskih mislioca XX. stoljeća. Glavne teme njegovih razmatranja su smisao ljudske egzistencije, čovjekova sloboda i samoostvarenje. Knjigom Duhovna situacija vremena, napisanoj 1930. godine, predviđa i sagledava ključne probleme modernog svijeta. Govori o tehnificiranom i birokratiziranom vremenu u kojoj je čovjek odvojen od tradicije, istrgnut iz korijena, posljedica čega je praznina i besciljnost. Zaključuje da je svijet na prekretnici koja obiluje mogućnostima i opasnostima te da čovjeku preostaje da pronađe put iz vlastitog izvora.

simbolizam-zastave-ratnik

SIMBOLIZAM

Simbolizam zastave

Iako tek komad platna koji prigodno vijori na jarbolu, zastava oduvijek pokreće ljude, dovodi ih u posebno stanje i čini spremnima dati za zajednicu najbolje od sebe. To je stoga što su njezini pojedinačni elementi i cjelina simbol nečeg skrivenog, zajedničkog svim pripadnicima zajednice koju predstavlja, izraz njezinih dubokih vrijednosti. Zastava svojim vijorenjem pokazuje ideal kojem se može stremiti i životom ga zastupati. Izložena vjetru, suncu i kiši potiče čovjeka da ostane čvrst i postojan.

Leonard-Bernstein----Dirigent

GLAZBA

Bernsteinov glazbeni svijet

Leonard Bernstein, veliki zaljubljenik u glazbu, bio je skladatelj, pijanist, dirigent i glazbeni teoretičar, pedagog i inovator. Dirigirao je gotovo svim velikim američkim orkestrima. Skladao je djela komorne glazbe, balete, opere, muziku za filmove itd, kombinirajući, klasičnu i kazališnu glazbu te jazz. Kreirao i vodio televizijsku seriju kojom je klasičnu glazbu nastojao približiti mladima, a koja se prikazivala u čak četrdeset zemalja. Postao je uzor mnogim mladim glazbenicima, a svojim dobrotvornim, entuzijastičkim radom i primjer istinskog humaniste.

Nazca-linije-pauk

FENOMENI

Jezik Nazca linija

Beživotna pustinjska visoravan između pacifičke obale i Anda krije neprobojnu svjetsku zagonetku zvanu Nazca linije. Geometrijski oblici i crteži golemih dimenzija koji prikazuju različite životinjske oblike poput majmuna, pauka, kondora, kolibrića, guštera itd prostiru se na nekoliko stotina kvadratnih kilometara i jasno su vidljivi tek iz zraka. Ne postoji suglasnost tko je načinio ove crteže, kada, kako i u koju svrhu. No, po svemu sudeći, radi se o ostacima vrlo visoko razvijene nepoznate civilizacije čija starost seže mnogo vjekova u prošlost.

Citat-baloniNe trudi se o svemu znati sve da ne bi u svemu postao neznalica.

Demokrit