uvodnik-compass

Velik broj filozofa i mudraca govori o tome da naše misli oblikuju naš život te da je smiren um izvor snage i samopouzdanja. Velika je vrijednost snage i jasnoće misli. Prema staroj kineskoj poslovici, uobličavanje misli slično je kopanju bunara: voda je prvo mutna, ali se polako razbistri.

Francis Bacon u eseju O istini navodi citat pjesme koja kaže da se ništa ne može usporediti sa stajanjem na visokom brijegu istine s kojeg se može gledati na pogreške i lutanja, na magle i oluje u dolini. Međutim, dodaje: … ali tako da nas taj prizor ispunja samilošću, a ne ohološću i gordošću. Ukoliko nije popraćeno usmjerenjem naših misli, znanje samo po sebi nije dovoljno. Buddha također upozorava: Neprijatelj može naškoditi neprijatelju, i čovjek koji mrzi može povrijediti drugog čovjeka; ali čovjeku vlastiti um može mnogo više naškoditi ako je pogrešno usmjeren.

Kada bi naše misli imale orijentire uz čiju pomoć ne bi besmisleno lutale ili nas vodile pogrešnom cilju, sigurno bi s više radosti i sigurnosti, a manje pogrešaka kročili kroz život. Postoje li takvi “znakovi na putu”? Zasigurno postoje, premda im obično ne poklanjamo odgovarajuću pažnju. Platon navodi dobro, lijepo, pravedno i istinito kao orijentire prema kojima se čovjek treba ravnati u svom djelovanju. Kant u istom duhu upućuje: Postupaj tako da čovje­čnost, kako u sebi tako i u drugima, uvijek uzimaš kao svrhu, a nikada samo kao sredstvo. Brojni su primjeri onih koji su slijedeći ove orijentire postali svijetli primjeri ispravnog načina života i kojima se stoga s razlogom divimo. Nelson Mandela, o kojem pišemo u ovom broju, svakako je takav čovjek.

covjek-u-ogledalu

PSIHOLOGIJA

Ono si što misliš

Da duh oblikuje materiju i da naše misli stvaraju naš svijet, stara je istina koju prenose tradicije, a sve više priznaje i suvremena znanost. Neuroznanstvenici danas dokazuju da misli imaju vitalnu energiju te da pozitivne misli jačaju imunitet, a negativne ga slabe. Budući da sve počinje u mislima, važno je što ulazi u naš misaoni svijet i kako ga oblikujemo. Njegujemo li svijetle, pozitivne misli, i svijet i sebe vidjet ćemo u tom pozitivnom svjetlu, što je podloga za zdravlje i sreću. Zato je važno kakve su nam misli.

nelson_mandela-color

AKTUALNO

Nelson Mandela

Nelson Mandela, borac za pravdu i ljudsko dostojanstvo, život je posvetio idealu ravnopravnosti crnaca i bijelaca u južnoj Africi. Rasistički režim osudio ga je za veleizdaju zbog čega je gotovo tri desetljeća proveo u zatvoru. No to nije pokolebalo njegovu nadu u ostvarenje ideala. Po izlasku iz zatvora dobio je Nobelovu nagradu za mir, a 1994. postao je predsjednikom Južnoafričke Republike. Danas je simbol trijumfa ljudskog duha i nepokolebljive borbe za slobodu i pravednost.

nebra-nalaziste

TRAGOM PROŠLOSTI

Nebeski disk iz Nebre

Najstarije astronomske prikaze neba obično povezujemo uz Egipat i Mezopotamiju, no moguće je da je ključno otkriće za povijest astronomije pronađeno u Nebri, u istočnoj Njemačkoj. Smatra se da Disk iz Nebre prikazuje zvjezdano nebo kakvo se moglo vidjeti oko 1600. g. pr. Kr. u vrijeme ravnodnevnice, iako mnoge zagonetke još ostaju nerazriješene. Ovaj nalaz pokazuje neočekivanu dubinu astronomskih znanja u prapovijesti čovječanstva.

Beninske_bronce_bronce

TRAGOM PROŠLOSTI

Beninske bronce – priče napisane na metalu

Staro kraljevstvo Benin, na jugozapadu današnje Nigerije, slovilo je u XV. i XVI. stoljeću za jedno od najbogatijih kraljevstava zapadne Afrike. Moć Benina očitovala se i u procvatu umjetnosti, posebno u bronci. Kraljevska palača bila je obložena brončanim pločama s virtuozno izrađenim reljefima koji su veličali kralja. Beninske bronce svojom ljepotom i savršenosti izrade svjedoče o bogatoj umjetničkoj tradiciji tog dijela afričkog kontinenta.

ruzmarin_grana

PRIRODA

Ružmarin

Ružmarin, zimzeleni mediteranski grm aromatičnog mirisa, upleten je u mitove, legende i narodne običaje kao simbol besmrtnosti i vjernosti. U staroj Grčkoj bio je posvećen božici ljepote Afroditi, ali i božici mudrosti Ateni. Znanstvenici su dokazali da ružmarin povećava budnost, poboljšava koncentraciju i pamćenje, što samo potvrđuje da staro vjerovanje da ružmarin vraća sjećanje nije neutemeljeno.

orijentacija-mravi-mrav

ZNANOST

Orijentacijske sposobnosti mravi

Mravljem svijetu obično pripisujemo marljivost i radišnost. Također nas zadivljuju svojom sposobnošću da mogu vući teret mnogostruko teži od vlastite težine. No najnovija istraživanja pokazuju i njihove iznimne orijentacijske sposobnosti. Znanstvenici se nadaju da će im rezultati istraživanja provedenih s ciljem razvoja robotike olakšati izradu robota koji bi imali orijentacijske sposobnosti poput mravi.

marcus-aureliusŽivot je čovjekov onakav kakvim ga oblikuju
njegove misli.

Marko Aurelije