Zamislite da imate sposobnost savršene orijentacije u prostoru, čak i kada hodate unatrag, pritom se okrećući i noseći ili vukući teret pedeset puta teži od vas.

Upravo to mogu mravi, sićušna bića koja nas zadivljuju svojim orijentacijskim sposobnostima, ali i ne samo time…

orijentacija-mravi-mrav-i-listNa Zemlji živi oko 12 000 poznatih vrsta mravi, rašireni su na svim kontinentima osim na Antarktici, a najbrojniji su u tropskim područjima. Ukupna biomasa svih mravi na Zemlji približno je jednaka ukupnoj biomasi svih ljudi na Zemlji. Mravi mogu stvarati superkolonije koje se mogu prostirati na tisuće kilometara. Osim čudesne organizacije suživota i podjele uloga, zanimljiva je i njihova simbioza s nekim biljnim vrstama koje oni štite u zamjenu za hranu i zaklon, oprašuju ih ili rasprostranjuju njihove sjemenke, što ih čini važnom karikom u ekosustavu. Uspješna komunikacija mravi u zajednici važna je za osnivanje kolonija, pronalazak hrane i obranu.

Znanstvenici proučavaju život mravi da bi učili o njihovoj organizaciji u zajednici, orijentiranju u prostoru i prehranjivanju. Rezultati istraživanja mogu pomoći u konstruiranju robota koji se mogu orijentirati u nepoznatom prostoru, u svim dijelovima našeg planeta kao što to uspijeva i mravima.

orijentacija-mravi-stazaPosljednja znanstvena istraživanja orijentacije mravi u prostoru pokazala su da su im orijentacijske sposobnosti impresivnije nego što se to dosad mislilo. Istraživači sa Sveučilišta Edinburgh proučavali su pustinjske mrave u njihovu prirodnom okruženju. Zaključili su da se mravi služe sinergijom najmanje triju različitih tipova memorije: sjećanjem na slike, sjećanjem na smjer kretanja i sjećanjem na mjesto gdje su ostavili teret koji su nosili. Pokazalo se također da mravi mogu slijediti put prateći poziciju Sunca na nebu u kombinaciji sa slikama svoje okoline koje pažljivo promatraju i detaljno pamte. Zalutali su samo onda kada je u istraživanjima upotrijebljeno zrcalo kojim su znanstvenici zaklanjali Sunce. Pamte i miris staza kojima su se kretali i to do udaljenosti od oko dvjesto metara od gnijezda, što im pomaže pri povratku čak i u mraku. Imaju razvijen osjet za udaljenost i prijeđeni put kao da broje svoje male korake ugrađenim pedometrom. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Current Biology. Istraživanje je provedeno s ciljem razvoja robotike, da bi se otkrilo kojim se sve metodama mravi služe u svojoj tako uspješnoj orijentaciji.

Čudesne orijentacijske sposobnosti mravi iznenađuju znanstvenike jer ih ne mogu objasniti s obzirom na veličinu njihova mozga. Osim po orijentacijskim sposobnostima, mravi su čudesni i kao bića koja inteligentno ostvaruju kako suživot u svojoj zajednici tako i suživot s ostalim bićima u prirodi, a iz njihova bi primjera čovjek itekako mogao i trebao učiti.

Priredio: Mladen Cikuša