Riječ uredništva

12-uvodnik-solsticijKako se primičemo kraju godine i tradicionalnim blagdanima, užurbani hod svakodnevnice kao da poprima neki novi ritam prepun iščekivanja. I premda nastavljamo s uobičajenim pripremama, nešto iskonsko u nama zna da počinje posebno vrijeme koje nas potiče na puno dublje, nevidljive pripreme. Dok se dan neumoljivo skraćuje i hladnoća stišće dah, potreba da stvorimo mali kutak svjetla, mira i topline sve snažnije prožima čitavo naše biće. Prepušteni ovoj čaroliji prirode, čeznemo podijeliti je s drugim ljudima, čeznemo biti bliže sebi i zakoračiti u neke veće, nedovršene priče…

Što je to što nas tada iznutra pokreće? Mogli bismo reći – nada. Jer nada je ta čije se sjajne zrake ­uvijek probijaju kroz najdublju tamu. Istinsko srce svake nade je dobra volja koja širi svoja krila u nova obzorja i sije moćne sjemenke pobjede, sjemenke sposobnosti nadvladavanja vlastitih ograničenja i oslobađanja od tereta zabluda. Njezinom čudesnom snagom budimo nutarnje iskre svjetla pridružujući ih svjetlosti koja se iznova rađa u najdužoj noći godine…

Pierre Hadot, jedan od najvećih suvremenih autoriteta za Plotinovu filozofiju, kaže kako je ­njegova izvanredna snaga duha proizlazila iz morala i kako je sve radio… da bude u stanju potpune raspoloživosti prema drugima. Pokretač njegovih nastojanja bila je briga za ono najbolje što svaki čovjek ima i tome se nesebično stavio na raspolaganje čitavim bićem. U nestabilnim i dekadentnim vremenima, što više može napraviti čovjek osim da sam, bez obzira na okolnosti, bude primjer? ­Primjer postojanosti, uporne potrage za višim, duhovnim vrijednostima ljudskog bića i transcendentnim izvorom svega…

Sadržaj

suvremeno-informiranje-globalna-mreza

AKTUALNO

Suvremeno informiranje

Tehnički napredak omogućio nam je putem računala, mobitela i televizije dostupnost mnoštva podataka u svakom trenutku. U tom mnoštvu, od šume je teško razabrati stablo, a vjerodostojnost mnogih podataka je upitna. Ta hiperprodukcija premašuje našu sposobnost asimilacije i stvara oblik globalnog zagađenja. Otuda proizlaze mnogi oblici otuđenja koje zahvaća sve aspekte i slojeve društva. Protulijek infoksikaciji odgovorno je i afirmativno informiranje.

carolija-dijeljenja-pjevaci

AKTUALNO

Čarolija dijeljenja

Posljednji mjesec u godini u znaku je blagdana, obiteljskih i prijateljskih okupljanja, darivanja. Gašenjem blistavih blagdanskih svjetalaca vraćamo se u sivu svakodnevnicu ispunjenu obvezama koje nas zarobljavaju i ne ostavljaju mjesta za susrete i druženja. No, u pozadini tinja potreba za trenucima zajedništva, dijeljenja radosti i nade, od čega je sazdana božićna čarolija… Ako uistinu vrednujemo te trenutke, uz dobru volju moguće je održati taj duh živim tijekom cijele godine, a ne samo u prosincu.

zimski-solsticij-suma

RELIGIJE I KULTOVI

Zimski solsticij

Zimski solsticij označava najtamnije razdoblje u godini kada je Sunčevo svjetlo najslabije, dan najkraći, nakon čega nastupa preokret. Upravo taj trenutak preokreta religije mnogih kultura vežu uz rođenje bogova i velikih učitelja koji su svijetu donosili plamen svjetla, snagu preporoda i obnove. Različiti narodni običaji slave to nevidljivo događanje u prirodi. U starom Rimu to je bio rođendan Nepobjedivog Sunca. To je prigoda da i sami probudimo božansku iskru koju nosimo u sebi, svoje vlastito nepobjedivo Sunce.

tajanstvena-umjetnost-pobjede-nebo

PSIHOLOGIJA

Tajanstvena umjetnost pobjede

Čini se da nekima sve polazi za rukom, dok drugima malo toga. Ipak, svatko od nas, čak i onaj koji se osjeća slab i usamljen, ima sposobnost napredovati do postavljenog cilja. Mali, ali ustrajni koraci i uspjesi ispunit će nas samopouzdanjem i voljom i malo-pomalo dovesti do pobjede. Bitno je ostaviti postrani uspoređivanja i natjecanja, umjetnost se sastoji u tome da budemo ono što jesmo. I ako smo ustrajni u nastojanju, uvijek će se naći pomagača na putu do pobjede.

Tutankhamon-carter

TRAGOM PROŠLOSTI

Tutankhamonova grobnica – Stogodišnjica otkrića

Ove je godine obilježena stogodišnjica senzacionalnog otkrića neopljačkane grobnice faraona Tutankhamona. U grobnici je pronađeno neprocjenjivo blago koje se sastoji od preko pet tisuća predmeta, veliki dio od zlata. Najvažniji nalazi danas se nalaze u Egipatskom muzeju u Kairu i u Luxoru, a sarkofag s mumificiranim faraonovim tijelom još uvijek počiva u grobnoj komori u Dolini kraljeva.

dolina-kraljeva-i-kraljica-naslovna

TRAGOM PROŠLOSTI

Dolina kraljeva i kraljica – 1. dio

Dolina kraljeva i kraljica bila je dio drevne egipatske Tebe koja se prostirala duž obala Nila: uz istočnu stranu kao boravište živih, a uz zapadnu kao boravište mrtvih. Za Egipćane je život bio jedan, a sastojao se od zemaljskih i nebeskih dionica istoga evolucijskog puta na kojem je duša osvještavala svoju besmrtnu bit. Živo oslikani i ispisani zidovi grobnica prepuni simboličkog značenja govore o putovanju duše, kao i o civilizaciji koja je puno veću važnost pridavala vječnim nego prolaznim životnim vrijednostima.

arjuna-statue-12379Ako netko u bitci pobjedi tisuću puta tisuću ljudi,
a drugi pobijedi samog sebe, on je pobjednik nad pobjednicima.

Dammapada