Možda se čini da je kriza koja potresa našu današnju civilizaciju u svim dijelovima svijeta i na toliko različitih načina nešto svojstveno našem vremenu i da je nesrazmjerne veličine. Međutim, pogledamo li pažljivo, vidjet ćemo da su krize postojale u svim povijesnim razdobljima i da su filozofi uvijek proučavali njihovo dublje značenje.

Stalnom i površnom upotrebom riječi gubi se njihova esencijalna vrijednost. Danas se kriza tumači kao bolan raskid, povezan s patnjom i gubitkom općenito. Međutim, autentičnije značenje riječi kriza je “promjena”.

Ponekad je to iznenadna promjena koja mijenja situacije vrlo različitih priroda: materijalne, moralne, povijesne, duhovne. Nije uobičajeno da kriza mijenja samo jedan aspekt života; obično se prije neke povijesno značajne ­prekretnice događaju mnoge promjene istovremeno.

Stabilnost se mora graditi ili održavati u svim aspektima ljudskog života i u svim elementima koji čine civilizaciju.
Na razini civilizacije, tražiti materijalna rješenja dok propadaju moralne, intelektualne i duhovne vrijednosti je kao da pripremamo gozbu dok vulkani i oluje bijesne na sve strane.

Na razini čovjeka, boriti se za očuvanje fizičke egzistencije dok zanemarujemo važnost smirene psihe, istančanog uma i visokog stupnja osjetljivosti na sveto je kao da održavamo tijelo nahranjenim, ali bez duše.

Upravo u kriznim vremenima stabilnost postaje prijeko potrebno sredstvo, ne samo da nam omogući da prođemo kroz manje ili više mračno razdoblje, već i da obnovimo pozitivna iskustva koja se konstantno ­pojavljuju kroz povijest.

Znanstvenik, umjetnik i filozof Albert Einstein je rekao: “Kriza je pravi blagoslov koji se može dogoditi ljudima i narodima, jer krize donose napredak. Kreativnost se rađa iz tjeskobe, kao što se dan rađa iz mračne noći. U krizi se rađaju inventivnost, otkrića i velike strategije. Onaj tko pobijedi krizu, pobjeđuje samoga sebe bez da bude ‘pobijeđen’.”

Kriza, stoga, zahtijeva određene stupnjeve stabilnosti koje je potrebno strpljivo i ustrajno njegovati. ­Spomenimo neke od pratitelja te kvalitete.

stabilnost-u-krizi-vjetrokazU kriznim vremenima potreban je nutarnji mir

Kada se sve ruši i postane teško pronaći čvrsta uporišta, kad se čini da će povijesni uragan pomesti sve što postoji, ne možemo dopustiti da nas voda nosi poput obične naplavine bez cilja.

Nutarnji mir stvara mali krug tišine za razmišljanje i svjetla koji nam pomaže vidjeti izlaz. Rađa otok smirenosti usred oluje. Smiruje strast i bistri misli.

U kriznim vremenima potrebna je imaginacija

Da, imaginacija, a ne fantazija. Fantazija se hrani lažnim slikama, bez drugog sadržaja ili svrhe osim prolaznog zadovoljstva. Imaginacija se, za razliku od fantazije, ne zadovoljava zaboravom ili bježanjem od problema.

Imaginacija traži, baš kao što filozof traži mudrost. Traži i pronalazi trajne ideje koje su spasile društva i ljude u najtežim okolnostima.

U kriznim vremenima potrebna je kreativnost

Ne trebamo ništa izmišljati, već je samo potrebno pronaći nov način korištenja stvari koje smo prestali koristiti zbog pomanjkanja inteligencije.

Kada zakaže ljudska inteligencija, zakažu sustavi. A kad zakažu sustavi, sredstva koja su osmišljena da podržavaju život postaju ubojita oružja.

Ne radi se o tome da bacamo nož kroz prozor jer je beskoristan, već da se nožu vrati njegova istinska praktična funkcija.
Istinska kreativnost, koja je stvarna inspiracija, ponovno uspostavlja pravila stvaranja i približava nas zakonima prirode, a ne udaljava nas od njih.

U kriznim vremenima potrebna je inicijativa

Premda se može činiti da je u suprotnosti nutarnjem miru, inicijativa, kao djelovanje, neposredan je odgovor na nutarnji mir.

U kriznim vremenima ne može se biti neaktivan. Naprotiv, moramo koristiti nutarnji mir, imaginaciju i kreativnost da se stalno krećemo prema naprijed, da izbjegnemo inerciju, paraliziranost strahom.

Nažalost, inicijativa se često brka s arogancijom, zlouporabom, silom i agresivnošću; to su osobine “poduzetnog čovjeka” koji nas je, sudeći po činjenicama, doveo do ove povijesne krize…

Zastanimo i razmislimo o inicijativi kao hrabrosti da se ne zaustavimo pred okolnostima, da budemo prvi u služenju drugima, da ne gubimo moral i da, umjesto toga, stječemo sigurnost sa svakim poduzetim korakom.

Stabilno rješenje za svaku vrstu krize.

Rješenje za duboku i istinsku promjenu.

Autor: Delia Steinberg Guzmán
S engleskog prevela: Angela Glavan