Sloboda je jedna od onih riječi koje uobičajeno smatramo stopostotno pozitivnima. Tko ne bi želio biti slobodan? Biti slobodan od svakog oblika prisile ili ograničenja izvana, slobodan činiti što god poželiš? No, je li pojam slobode doista tako jednostavan? Što ako svoju slobodu ne koristimo na mudar način?

Zamislite hladnjak prepun hrane koju volite: slobodni ste birati za jelo što god vam se sviđa. Međutim, ovisni ste o nezdravoj hrani i nekontroliranom prejedanju. Dakle, jeste li stvarno slobodni? Vaša izvanjska sloboda, tj. odsutnost prisile, ne podudara se s unutarnjom slobodom, tj. slobodnom voljom. Nemate slobodu izbora što i koliko želite pojesti jer ste iznutra vođeni silama koje su jače od vašega racionalnog uma. Pojedete li previše takve nezdrave hrane, svjesni ste da ćete na dugi rok ozbiljno ugroziti svoje zdravlje, ali ste rob svojih želja tako da više niste u stanju djelovati u skladu s vlastitim interesima.

Postoji i drugi aspekt slobode: naše djelovanje nikada ne će biti bez posljedica. Možemo imati unutarnju i vanjsku slobodu odabrati, primjerice, svoju karijeru, ali što god odabrali, imat će određene posljedice. Svako djelovanje izaziva protudjelovanje. Naše nedužno neznanje neće nas zaštititi od žetve onoga što smo posijali.

Problem sa slobodom, kao i s moći, jest u tome što je možemo zloupotrijebiti. Vođeni nerazumnim silama, ili naprosto zbog nedostatka mudrosti, svoju slobodu možemo koristiti tako da izazovemo dugotrajne neželjene posljedice.

To je “tamna strana” slobode i jedan od najvećih problema u suvremenim demokratskim društvima. Postoji na tisuće stvari koje su i pravno i društveno prihvatljive, ali ipak na dugi rok imaju negativne i razorne učinke na budućnost čovječanstva. Kada bismo narušili tek vlastito zdravlje, većina bi rekla: “Pa što, to je njegova stvar.” Međutim, ako ozbiljno štetimo našem planetu i svemu što na njemu živi, ako izražavanje naše osobne slobode ima za posljedicu sveukupno uništenje – imamo li i dalje pravo činiti “sve što poželimo”?

Autor: Sabine Leitner
S engleskog preveo: Zoran Peh