Tisuću svijeća može upaliti samo jedna svijeća, a vijek te svijeće time neće biti skraćen.
Sreća se nikad ne umanjuje dijeljenjem.
Buddha

hana-matsuriSvake godine budisti širom svijeta obilježavaju dan Buddhina rođenja. Ovisno o kalendaru kojim se određuje, u različitim zemljama taj se dan slavi na različite datume, različito se naziva i ima drugačija obilježja. U Japanu se naziva Hana Matsuri ili Festival cvijeća, a otkako je 1873. u Japanu službenim proglašeno računanje vremena prema gregorijanskom kalendaru, u većini budističkih svetišta dan Buddhina rođenja slavi se 8. travnja. Tek ponegdje slavi se 8. dana 4. mjeseca prema tradicionalnom kineskom lunarnom kalendaru, što po gregorijanskom kalendaru može biti od kraja travnja do kraja svibnja.

Prema budističkoj tradiciji, princ Siddharta Gautama, sin kralja Suddohane i kraljice Maye, rođen je 8. travnja 563. g. pr. Kr. u Nepalu, u vrtovima Lumbini.

Začet je u noći kada je njegova majka sanjala da joj je bijeli slon sa šest kljova, držeći surlom lotosov cvijet, dodirnuo desni bok. Odmah po rođenju, mali je Buddha čvrsto stao na zemlju i načinio po sedam koraka na sve četiri strane svijeta, desnom rukom pokazujući prema nebu, a lijevom prema zemlji i izgovorio riječi: “Tenjou tenga yuiga dokuson.” (“Slavljen sam i na nebu i na zemlji.”) Na mjestu gdje je Buddha prvi put dotaknuo zemlju iznikli su lotosi, ptice su zapjevale, a s neba je pala slatka, mirisna kiša nektara.

Na dan Buddhina rođenja u hramovima diljem Japana održava se ceremonija kan-butsu-e (Kupanje Buddhe) kojom se simbolički obnavlja legenda o njegovom rođenju. Unutar hrama podiže se mali oltar i ukrašava cvijećem. Na oltar, koji predstavlja vrtove Lumbini, postavlja se široka plitka metalna posuda u kojoj se nalazi figurica Buddhe kao tek rođenog djeteta, s desnom rukom podignutom prema nebu i lijevom koja pokazuje prema zemlji. Posjetitelji velikom drvenom žlicom polijevaju kipić mirisnom vodom ili slatkim čajem od listova jedne vrste hortenzije (Hydrangea serrata) koja simbolizira amritu, kišu nektara koja je okupala malog Buddhu kada se rodio. Osim tom ceremonijom, svetkovina Hana Matsuri obilježava se i povorkama u kojima djeca, odjevena u tradicionalnu odjeću s trešnjinim cvjetovima u rukama, pronose ulicama kipić Buddhe kao djeteta na bijelom slonu.

hana-matsuri

Ceremonija kan-butsu-e u Japan je stigla iz Kine, a prva zabilježena proslava bila je 606. godine u hramu Gangō-ji koji se tada nalazio u carskoj prijestolnici Asuki. Kada je 718. godine Nara proglašena glavnim gradom, tamo je preseljen čitav hram. Ceremonija je brzo postala popularna i sastavnim dijelom budističke tradicije u hramovima, na dvoru i među običnim ljudima.

hana-matsuriOnaj čije su se gladi stišale, koga nisu zarobile naslade ovog svijeta, koji je proniknuo praznu i ničim uvjetovanu slobodu, njegov je put teško razabrati, kao i put ptica u letu. Čak i bogovi zavide onome čija su osjetila zauzdana kao konji pod čvrstom rukom vozarovom; onome u koga nema gordosti ni gladi ni za čim; takav čovjek koji dužnost svoju obavlja, strpljiv je kao zemlja ili kao prag kućni; on je nalik jezeru bez mulja; njemu više ne predstoje nova rođenja. Njegova je misao spokojna, spokojni su mu riječ i djelo, slobodu je stekao istinskim znanjem i na taj način postao spokojan čovjek.

Citat iz knjige: Vesna Krmpotić, Tisuću lopoča

Autor: Suzana Dobrić Žaja[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]