Ljudska bića, naravno, trebaju više ili manje zatvorene prostore za život; to je njihov životni prostor… nalik “teritoriju” koji životinje označavaju za sebe. Svi trebamo postaviti određene ciljeve, proći kušnje, trpjeti neuspjehe, slaviti uspjehe i tisuće drugih stvari koje nam tek pokazuju užas praznine koju podsvjesno osjećamo.

Ta psihička potreba ogleda se u činjenici da veliku važnost pridajemo vremenu koje se mjeri u godinama prema prihvaćenoj kronologiji, kao i našim godinama koje slavimo prigodom rođendana, isprva nadobudno i slavljenički kako ostavljamo iza sebe ograničenja djetinjstva, kasnije s određenom ravnodušnošću i na kraju s neobičnom “nutarnjom užurbanošću” da dovršimo stvari jer smo svjesni da je bez obzira na srdačne čestitke i svjetlost mnogih svijeća ulje naše životne svjetiljke pri kraju, a nitko ne želi napustiti život bez uobličavanja nekih stvari, projekata na putu do priznanja, knjiga ili radova, pjesama ili… toliko toga!

I dok se suočavamo sa svakom novom godinom, mnogi od nas pitaju se kako pristupiti novom ciklusu također na nov način, kako napraviti pravi napredak i ostvariti ono što nismo uspjeli ostvariti u prethodnoj godini.
Ali vi ste filozofi…

Prije oko tisuću godina, drugi filozofi koji su bili i kabalisti, uspoređivali su rast čovjeka s rastom stabla. Ne sjećam se točno parabole, ali odnosila se na to da ako želimo pomoći stablu da raste, moramo ga njegovati dok je još vrlo mlado, zalijevati ga, obrezivati i čuvati od korova; malo-pomalo, neprimjetno, postupno će rasti i postajati snažnije zahvaljujući dobrom vrtlaru koji nikad ne zaboravlja da je Bog najbolji vrtlar. Nove mehanističke tehnike u psihologiji, koje vas savjetuju da svaki dan pažljivo pratite kako biste mogli vidjeti koliko rastete, vrlo su štetne. To stvara osjećaj tjeskobe, jer nitko ne može zamijetiti svoj rast na dnevnoj osnovi. Na taj će način nerazborit čovjek promatrati stablo, nadajući se da će vidjeti kako raste od trenutka do trenutka. Mudar se čovjek jednostavno brine za stablo i zna da ono raste jer to otkriva s vremena na vrijeme, bez iznenađenja i bez tjeskobe.

To isto trebali biste činiti sa samima sobom. Ne pridajite si previše važnosti. Budite skromni i marljivi. Zalijevajte unutarnje stablo (“stup stabilnosti”) i vodite brigu o njemu u svakom trenutku i svaki dan, ali nemojte stalno razmišljati o tome koliko ste napredovali. Trebali biste imati nutarnju sigurnost da napredujete, ali ne i psihopatsku tjeskobu stalnog praćenja sebe koja završava samohipnozom i sumornim ludilom osjećanja neuspjeha. Imajte vjeru, radost i nadu. Imajte i nutarnji ponos… Vi ste filozofi! Nemojte se oslanjati na plodove djelovanja i ne dajte se opčiniti čarima igre iluzije. Ukratko, suočite se s ovom godinom na jednostavan način, gotovo kao da ne postoji, s mudrošću i sa spokojem.

Autor: Jorge Ángel Livraga
S engleskog prevela: Dijana Kotarac