Arheološka istraživanja meksičkog Nacionalnog instituta za antropologiju i povijest u Teotihuacánu, drevnom Gradu bogova, dobila su upotrebom robota sasvim novi smjer. Prvi robot “Tlaloc I”, nazvan po bogu nebeske vode ili plamene kiše, jednom od važnih božanstava starih kultura Srednje Amerike, pušten je 2011. godine duž tajanstvenog tunela ispod hrama Quetzalcoatla, Pernate zmije, kako bi obavio detaljna snimanja. Tunel su 2003. godine slučajno otkrili meksički arheolozi Sergio Gomez Chavez i Julie Gazzola kada se uslijed jakih kiša nekoliko metara od Quetzalcoatlovog hrama otvorila neobična rupa. Bilo je očigledno da se radi o nečem izuzetno značajnom, ali su tada zbog neprikladne tehnologije bili spriječeni u daljnjem istraživanju. Otvor, koji se uskoro pokazao dubokim, doveli su u vezu s predodžbom o ulasku u podzemni svijet koja je snažno prisutna u arhitekturi ovog područja i s labirintom za koji se vjeruje da se nalazi ispod grada u razini podzemnih voda. Jedan ulaz u ovaj skriveni podzemni svijet nalazi se također ispod Piramide Sunca, najveće građevine Teotihuacána, mjesta na kojem je, prema starim mitovima, svijet u davna vremena ponovno bio rođen.

Teotihuacanske statue

U tunelu je pronađeno nekoliko lijepo obrađenih kamenih statua tipičnih olmečkih i teotihuakanskih lica.

Već su prva istraživanja pokazala da su sami stanovnici grada namjerno zatrpali i zapečatili tunel stijenama i ostacima ruševina, a mogli su se vidjeti i potezi jednostavnim alatima. Ovakvo namjerno zatrpavanje prostorija ili prekrivanje građevina prekrasnih fasada grubljim zdanjima bila je česta pojava prije još uvijek nerazjašnjenih napuštanja gradova krajem tzv. klasičnog doba, u periodu od VII. do IX. stoljeća. Primjer toga je i sam Quetzalcoatlov hram koji je bio potpuno prekriven grubim kamenim slojem.

Jesu li tako u nadolazećim dekadentnim vremenima željeli sačuvati nešto za budućnost i vrijeme kad će čovjek opet biti spreman prepoznavati i čuvati određene vrijednosti…?

Tlaloc II

Tlaloc II

Nakon dvije godine rada robot “Tlaloc I” zamijenjen je usavršenom verzijom nazvanom “Tlaloc II-TC” s čitavim nizom poboljšanja u kontroli, video kamerama, dodacima za lakše savladavanje prepreka i većim manevarskim sposobnostima. Za robotom-arheologom napredovali su ljudi-arheolozi otkrivajući na tisuće predmeta, od sitnih kuglica do fino izrađenih žrtvenih ponuda poput graviranih školjaka i kipova, što je potvrdilo pretpostavku o kultnoj namjeni i važnosti mjesta.

Strop tunela prekriven je svjetlucavim mineralima što evocira zvjezdano nebo. Na sedamdesetdrugom metru tunela otkrivene su dvije bočne prostorije, sjeverna i južna, u kojima je bilo pohranjeno više stotina neobičnih glinenih kugli (promjera 4 -12 cm) prekrivenih žutim komadićima jarozita.

Nedaleko od tih prostorija u tunelu je pronađena prostirka izrađena od organskog materijala na kojoj su se nalazile desetine glinenih posuda punih predmeta koji su još u fazi istraživanja. Starost ovog nalaza utvrđena metodom C-14 procijenjena je na najmanje tisuću i devetsto godina.

Daljnja snimanja duž tunela najavila su postojanje triju prostorija na njegovom dnu što je ujesen prošle godine, kada se napokon stiglo do kraja stotinjak metara dugog tunela i potvrđeno. Sličan koncept imamo i ispod velike Piramide Sunca kod koje se tunel na kraju rastvara poput lista djeteline u četiri prostorije.

Najnovija objavljena otkrića krajem travnja ove godine donose još jednu neobičnost – tekuću živu koja dosad nije pronađena u Teotihuacánu.

Ispred triju prostorija pronađena je i nevjerojatna količina od oko 50 tisuća žrtvenih ponuda. Tragom ovih otkrića arheolozi se nadaju da bi u novootkrivenim prostorijama ispod Quetzalcoatlove piramide mogli pronaći ostatke teotihuakanskih vladara koje se već godinama bezuspješno traži…

Autori: Dragan Slijepčević i Nataša Žaja