Jedna od stvari koja nam danas nanosi najviše štete nedostatak je jedinstva koji je vidljiv svugdje, u svakoj sferi života. Kritika je svakodnevna pojava, nepovjerenje je prevladavajući osjećaj, a on urušava svaki osjećaj solidarnosti među ljudima.

Temeljni pojam u filozofiji je jedinstvo. To nije samo ideja, već kohezivna sila koja se izražava ne samo u mislima, već i u osjećajima i postupcima. Čitav život je primjer jedinstva, od najsitnijih stanica koje se formiraju u tkiva do sveukupnosti zvijezda koje čine jednu galaksiju.

Riječ “ujediniti” dolazi od latinskog unus i facere, “napraviti jedno”, to jest spojiti nekoliko različitih, ali koherentnih dijelova i kombinirati ih tako da se postigne harmonija i homogeno jedinstvo. To je čin sjedinjenja, povezivanja. Da taj čin ne postoji, svaki od dijelova ili bića na svijetu slijedio bi različite puteve – što samo po sebi nije loše – ali time bi oni bili podijeljeni, razjedinjeni i suprotstavljeni jedni drugima. Bez tog pokreta prema ujedinjenju morali bismo živjeti u neprestanom kaosu u kojem bi bilo vrlo teško pronaći smisao u postojanju i u njegovim promjenjivim okolnostima.

Iako je već neko vrijeme u inkubaciji, upravo ova bolest pogađa naše vrijeme: separatizam, razdvajanje i otvorena borba između sve manjih frakcija, koja završava međusobnim sukobom pojedinaca. Pojavljuje se u politici, kulturi, religiji, umjetnosti, društvu i obitelji; može se vidjeti na ulicama velikih gradova, a počinje se osjećati i u malim gradovima. Nepovjerenje je gospodar i vladar duša, a očituje se kroz nepristojnost, razdražljivost, beskrupuloznost, neiskrenost, sebičnost i na mnogo drugih načina.

Skladan suživot je nemoguć kada nedostaje velikodušnosti ljubavi, a prevladavajući osjećaj pojedinca je onaj da je sam na svijetu. Da bi skladno živio s drugima, treba proširiti svijest i dati prostora svim živim bićima, razumjeti život u svim stvarima i biti u stanju zamisliti beskonačnost svemira. Nužno je upoznati i poštovati sve što jest… I imati hrabrosti podijeliti ono što jesmo s drugima. Nitko ne može postići vlastito ispunjenje ako obezvrjeđuje ispunjenje drugih.

Dobra doza ujedinjenja je ono što nam je svima općenito potrebno, a ono što posebno treba svakome od nas je još jednom iskusiti stvarnost te velike obitelji koja se zove čovječanstvo, sreću prijateljstva, međusobno povjerenje, želju za zajedničkim radom i za pomaganjem, kako bismo mogli ponovo pogledati jedni drugima u oči i tamo pronaći sjajne istine umjesto strašnih sjena.

Autor: Delia Steinberg Guzmán
S engleskog prevela: Dijana Kotarac