Možemo li misliti potpuno samostalno, bez ikakvog utjecaja? Mislim da to nitko ne može. No, možemo prihvatiti ideje drugih ljudi koje se toliko slažu s našima da ih počinjemo osjećati kao svoje. Možemo usvojiti ideje, misli i uvjerenja za koja smatramo da nam najbolje odgovaraju.

Kad je riječ o uvjerenjima, nije bitna originalnost ideje, odnosno imati ideju koju do sad nitko nije izrazio, već ispravno živjeti ideju koja možda dolazi iz dalekih vremena, no koja nam je korisna i prikladna za razvoj čitavog sustava srodnih vrijednosti.

Prvi korak, dakle, znači otvoriti um aspektima kreativne imaginacije i intuicije, a ne ga zatvarati.

Vježbajući misli, sposobnost slušanja i čitanja, zaustavljajući se na riječima i njihovim značenjima, malo po malo razvit će se povjerenje u izvjesnosti koje se počinju pojavljivati.

Drugi korak je pokušati živjeti, primijeniti te ideje i intuiciju, učiniti ih našima, nastojati čak i ako griješimo, jer iz pogrešaka također učimo.

Ako uspijemo u cijelosti živjeti nekoliko velikih osjećaja, nekoliko jasnih ideja, iskusit ćemo sigurnost u spoznaji da smo gospodari nas samih.

Naravno, ne smijemo miješati svoja uvjerenja s apsolutnom istinom. Željeti znači moći. U tom slučaju, ako želiš, s uvjerenjem možeš početi živjeti svoje najbolje osjećaje, ideje i moralne vrijednosti. Ključ je u tebi.

Autor: Delia Steinberg Guzmán
S engleskog prevela: Maja Tokić