Zabrinutost po svim pitanjima raste u cijelom svijetu, opstanak postaje sve teži u mnogim zemljama, a u porastu su sukobi zbog najapsurdnijih razloga, ma kako se oni činili važnima onima koji su u njih uključeni. Ipak, unatoč svemu tome, sve je snažnija želja za postizanjem što boljeg zdravlja.

Naravno, to nije slučaj svugdje u svijetu. Kako se može željeti dobro zdravlje kad nedostaje hrane ili vode, kada izbijaju strašne epidemije nejasnog uzroka?

Zdravlje-za-dusu---IzboriOvdje govorimo o takozvanim razvijenim zemljama općenito, iako čak i tamo postaje teško zadržati određeni životni standard. U tim zemljama, međutim, zdravlje je postalo stalna briga. I ne samo zdravlje nego i hrana.

Iznenađujuće je vidjeti da dok stotine ljudi žongliraju pokušavajući sastaviti kraj s krajem, sve je veći problem pretilosti i prekomjerne težine, počevši od dječje dobi. Istovremeno, za druge je ekstremna mršavost postala opsesivna moda.

Ili postajemo izrazito kontradiktorni, ili ne želimo analizirati što se događa oko nas.

Razmotrimo najbolji scenarij, situaciju kada, naprimjer, imamo mogućnost ispuniti našu košaricu za kupovinu svim vrstama robe. Toliko smo zasićeni različitim oglašavanjima da više ne znamo što je dobro, a što loše za naše zdravlje. Na kraju smo nepovjerljivi prema svemu što nam se nudi…

Dok neki jedan proizvod hvale kao najbolji za zdravlje i zaustavljanje starenja, postoje drugi koji ga ocrnjuju kao otrov opasan po život. Što nam je činiti? Tko je u pravu i kako sabrano izabrati ono što je najprikladnije za nas?

Promiču se potpuno suprotne dijete; ono što neki odobravaju, drugi napadaju.

Zdravlje-za-dusu---ekipaNa isti način, mnogi terapijski postupci dovode se u pitanje; ono što je do jučer bilo dobro, danas se više ne preporučuje, pa se čak i zabranjuje. Prastare tehnike napuštaju se kao škodljive, dok su novi eksperimentalni tretmani dobrodošli, čak i ako njihovi konačni ishodi nisu u potpunosti poznati. Mnogo se govori o placebo efektu nekih lijekova, do te mjere da zaključujemo: pa i ako je to istina, što ima veze sve dok čine da se osjećamo bolje. Ne uključuje li možda taj razvikani “placebo efekt” neke druge funkcije ljudskog tijela koje su pokrenute pojedinim stimulansima?

Pitanje hrane (za one koji se mogu sami hraniti) prepustit ćemo stručnjacima. Uvjereni smo da bi Zemlju trebali bolje tretirati oni koji je iskorištavaju. Industrijalizacija, konkurencija u proizvodnji i cijene doveli su do toga da su prirodni proizvodi prestali biti prirodni. Kakav paradoks – organski proizvodi daleko su skuplji od onih koji dolaze od velikih distributera!

Vjerujemo da bismo trebali tražiti raznoliku i jednostavnu prehranu; pretjerivanje sa začinima ne dolazi od Zemlje, nego od naše želje da sve začinimo.

Što se zdravlja tiče, uvjereni smo da osim onih bolesti koje zasigurno potječu od tijela, mnoge dolaze iz drugih aspekata nas samih. Ako naš um nije u dobrom stanju, ako su naše emocije nesređene, ako se pretjerano umaramo i hiperaktivni smo, što možemo očekivati od tijela koje je zrcalo nas samih?

Um u dobrom stanju ima uredno organizirane ideje i izbjegava dvojbe i sukobe različitih ideja, što nikada ne vodi potrebnoj jasnoći. Zdrav um također pomaže organizirati tijelo.

Zdravlje-za-dusu-decko-na-livadiŠto se tiče emocija, ne radi se samo o tome da su one nesređene – što one često jesu – nego da postaju i štetne kada si dopustimo da nas preuzmu ljutnja, zavist, ljubomora, nasrtljivost, sumnja u ogovaranje i klevete drugih. To je doista otrovno jer, bez obzira na to što jedemo, negativna emocionalna raspoloženja mogu biti vrlo štetna za probavu.

Znamo li se odmoriti bez obzira na vrijeme koje imamo na raspolaganju? Ne, ako um bruji idejama koje prežvakujemo i ako smo uznemireni emocijama. Na taj način zapadamo u drugu krajnost kako bismo “ne mislili”, ili u lijenost kako bismo “ne razmišljali ni o čemu”.

Zdravlje, na koje utječu svi aspekti ljudskog bića, uključujući i dobro obrazovanje utemeljeno na najvišim moralnim vrijednostima, zaslužuje osobitu pažnju svih. Ako bismo svi uživali dobro zdravlje, moguće je da bi se mnogi svjetski problemi počeli rješavati na svim područjima koja nas danas muče.

Autor: Delia Steinberg Guzmán
S engleskog prevela: Dijana Kotarac