Pokaže šumu Asylum, što Romul joj obnovi ime,
zatim pod stijenom Luperkal i njegove hladne dubine,
posvećen likejskom Panu, kako Parasijci čine.

Vergilije Eneida, VIII-342

Zanimljivost_Spilja_1Zanimljivost_Spilja_3Tijekom višegodišnjih arheoloških iskapanja palače slavnog rimskog cara Augusta na Palatinu, ­otkrivena je ko­n­cem 2007. godine, pretpostavlja se, mitska špilja Luperkal, mjesto na kome je vučica svojim mlijekom othranila Romula i Rema, dva mitska osnivača grada.

Fotografije snimljene pomoću sonde, na dubini od petnaestak metara, prikazuju kružnu špilju visine 8 metara i promjera 7,3 metra, čije zidove ukrašavaju raskošni mozaici i školjke, sa središnjim likom bijelog orla – simbola Rimskog Carstva za vrijeme vladavine cara Augusta.

Stari povijesni izvori navode da je špilja bila središnje mjesto odvijanja luperkalija – drevnih cere­monija pročišćenja i plodnosti u čast Lupe, rimske vučice, i boga Luperka (Lupercus), koji je u rimskoj mitologiji poistovjećivan s bogom Faunom i često povezivan s grčkim Panom, bogom pastira i lovaca. Odvijale su se petnaestog dana mjeseca veljače sve do 494. godine, kada ih je zabranio papa Gelazije I.

Timu arheologa, predvođenom Irenom Iacopi, koji radi na restauraciji Palatina, renesansni tekstovi bili su Arijadnina nit koja ih je vodila do Luperkala. Ti izvori kazuju da je car August obnovio špilju i svoj dom sagradio upravo iznad mjesta na kojem je započela rimska povijest. August, prvi i jedan od najvećih rimskih careva kojeg će nakon smrti senat uvrstiti u panteon rimskih bogova, namjeravao se prije stupanja na carsko prijestolje nazvati Romulovim imenom i tim činom simbolički obilježiti obnovu izvorne rimske tradicije na kojoj je utemeljeno Rimsko Carstvo.

Povijesni počeci drevnog Rima gube se u dubinama vremena koje ne dopuštaju uvid u osnivanje Vječnog grada, pa istovremeno egzistiraju elementi mita i znanstveno utvrđene kronologije što uzrokuje rasprave među akademskim autoritetima o tome ima li za mit mjesta u povijesno-arheološkim interpretacijama. Iako se većina suvremenih povjesničara ne slaže s mitskim objašnjenjem kako je Rim osnovao Romul 753. g. pr.Kr. na obroncima Palatina, nova arheološka otkrića aktuali­zirala su stari mit o vučici i dva brata blizanca.

Autor: Luka Marić[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]