Honami Koetsu (1558.-1637.)

Među japanskim umjetnicima XVII. st. nezaobilazno je ime Honamija Koetsua, kojeg zbog širokog polja zanimanja smatraju jednim od najkreativnijih stvaralaca u povijesti japanske umjetnosti.

hb_1975.268.59_av2Najpoznatiji je kao kaligraf, majstor lakiranih predmeta i čajne cere­monije. Osim toga je i slikao, izrađivao keramičko posuđe za čajnu ceremo­niju, pisao pjesme, uređivao vrtove, itd.

Rodio se u carskom gradu Kyotu. Otac mu je bio stručnjak za mačeve na carskom dvoru. Neko se vrijeme bavio obiteljskim zanatom, ali se s vremenom sve više zanimao za slikarstvo i tradicionalne zanate.

Smatra se jednim od tri najveća majstora kaligrafije razdoblja Kanei (1624. – 1644.). Surađivao je s velikim slikarom toga doba Tawarayom Sotatsuom; Sotatsu je oslikavao pozadinu na kojoj je Koetsu kaligrafski ispisivao stihove. Zajedno su osnovali školu dekorativnog slikarstva Rimpa, koja je spajala ljepotu i upotrebnu vrijednost.

koetsu-mount_fujiKoetsu je ujedno i inovator u radu s lakiranim predmetima, koje je ukrašavao metalom i školjkama. Oko 1590. godine počinje se zanimati za keramiku, pogotovo za raku-yaki, posuđe za čajnu ceremoniju. Ovo se posuđe nije izrađivalo na kolu nego se oblikovalo ručno i vrlo brzim postupkom peklo u pećima, za razliku od sofisticiranog posuđa koje je zahtijevalo dugotrajnu izradu. Zbog svoje rustikalnosti i nepretencioznosti odgovaralo je estetskom idealu Rikyuova čajnog ceremonijala.

Vrijeme u kojem je živio bilo je razdoblje previranja i promjena. Koetsu je pokušavao obnoviti japansku tradiciju i udahnuti nov život u tradicionalne umje­tnosti poput slikarstva i lakiranja posuđa. Svojom karizmatičnom osobnošću te djelima koja je za sobom ostavio, uvelike je utjecao na svoje suvremenike. Zato ga s pravom zovu renesansnim majstorom.

Autor: Dunja Rosić[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]