Remek-djelo prirode, špilja Son Doong u središnjoj pokrajini Quang Binh u Vijetnamu, jedno je od najfascinantnijih mjesta na svijetu. Ukupne dužine 8,8 kilometara, visoka 200 metara i široka gotovo 150 metara, s prosječnom veličinom prolaza od 67 metara, jedna je od većih špilja na svijetu.

Otkrio ju je tamošnji lovac u potrazi za skupocjenim mirisnim drvom agara 1991. godine. No, lokaciju je tek devetnaest godina kasnije otkrio istraživačima Britanskog udruženja za istraživanje špilja, koji su svijetu obznanili postojanje ovog jedinstvenog mjesta.

Špilja Son Doong, u prijevodu “špilja planinske rijeke”, sastoji se od ogromnih dvorana, podzemnih riječnih tokova, slapova i kristalno čistih bazena. U njoj se nalaze i neke od najvećih podzemnih stijena na svijetu te stalaktiti i stalagmiti visoki preko 80 metara, a koji ponegdje dosežu i do 10 metara u promjeru.

Strop špilje urušio se prije više stotina godina, što je omogućilo prodor svjetla u njezinu unutrašnjost i razvoj jedinstvenog ekosustava. Gusta podzemna džungla unutar špilje, s drvećem visokim i do 50 metara, i nekoliko podzemnih rijeka bogate su raznim oblicima života. Istraživači su zamijetili majmune koji se spuštaju i do dvjesto metara kako bi u njezinoj džungli skupljali puževe, zmije i druge životinje. Otkrili su nove vrste koje su uvrštene na popis rijetkih i ugroženih vrsta faune i flore Vijetnama i svijeta. Tamo se mogu pronaći i vrlo rijetki biseri koji se formiraju nakon što se voda koja kapa sa stropa osuši i za sobom ostavlja slojeve kristala na zrncima pijeska.

Špilja predstavlja rijedak primjer jedinstvene bioraznolikosti i netaknute prirode koja se očuvala sve do danas.

Priredila: Dijana Cerovac