Nikad se nemoj ni s kim uspoređivati jer potpuno savršenstvo svakog bića nalazi se jedino u usporedbi sa samim sobom.
Helena P. Blavatsky

Jednaki smo u našem duhu, u cilju prema kojem smo se uputili, u učenjima koja međusobno dijelimo, u prostorima u kojima radimo – i u mnogim drugim stvarima sličnim ovima koje smo naveli. Vjerujemo da ove esencijalne jednakosti pomažu zdravom suživotu te da mogu izgladiti oštrice koje izbijaju iz prirodnih razlika, a koje se ne mogu ni izbjeći ni sakriti.

Jesmo li u nečemu različiti? Da, u mnogim stvarima, i u tome nema ništa uvredljivo. Različiti smo u spolovima, dobi, obrazovanju, u karakternim osobinama, ukusima, načinima izražavanja, ritmu rada… i u još desecima razlika u kojima ne možemo utvrditi sličnost samim time što ih namećemo. Znamo da te razlike ne dotiču duhovnu bit, no one utječu na osobnost, a nažalost, obično djelujemo više preko osobnosti nego preko duha, što znači više preko onoga što nam je različito nego preko onoga što je jednako.

Različite ljudske prirodeTreba shvatiti da smo, osim u esencijalnim vrijednostima, mi ljudi različiti, a ove različitosti zaslužuju pažnju i razumijevanje da bismo na kraju mogli doći do poštovanja.

Možemo li raditi u timu?

Poteškoće u timskom radu ukazuju na crtu egoizma, a upravo je egoizam glavna smetnja u našem nutarnjem djelovanju. Tko ne zna živjeti s drugima, ne zna živjeti ni sa samim sobom. Ono što ne postiže uz druge, neće postići ni sam sa sobom.

Kritizirati ili dati primjer?

Čuvajmo se onih koji zahtijevaju primjere, ali ih ne daju: to su oni koji nikada sami ne koriste ono što prodaju, sami ne primjenjuju ono što poučavaju, drugim riječima, to su prevaranti. Čuvajmo se onih koji stalno kritiziraju jer nisu dobri za ono što se treba ostvariti na dugi rok, niti za izgrađivanje budućnosti; vrijede jedino kada treba potkopavati ono što drugi rade.

No, još više čuvajmo se toga da dajemo dobar primjer, a da nas ne zanimaju dobri primjeri koje daju drugi.

film Blizanci 1988Slab i jak

Samo slabići štite sebe pomoću razlika. Pomoću njih postaju jaki jer nemaju drugog načina kojim bi afirmirali vlastitu ličnost.

Onaj koji je snažan, koji čvrsto osjeća svoja uvjerenja, a skroman je dok slijedi svoj životni put, neće izgubiti ni mrvicu svoje sigurnosti kada se zbliži i podijeli nešto s drugima jer svi imamo nešto što možemo dati i nešto što možemo primiti.

Autor: Delia Steinberg Guzmán
Iz knjige: Filosofía para vivir
Sa španjolskog prevela: Ana Jončić[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]