Među velikim brojem psihičkih bolesti našeg vremena svjedoci smo i učestalih kriza zbog neodlučnosti i zbunjenosti. Mnogi ljudi dopuštaju da im život prolazi u neprestanom nemiru izazvanom neznanjem što i kako činiti da bi postigli željene rezultate.

Neki od njih, da bi izbjegli ovu prazninu, započinju razne aktivnosti nadajući se da će one dati smisao njihovu životu. Tako posao ili studij pretvaraju u spasitelje od trenutnog stanja koje nesumnjivo izvire iz dubine njih samih. Ako čovjek ne poznaje razlog svog djelovanja, svakoj njegovoj aktivnosti nedostajat će vrijednost.

Uvijek se moramo pitati zašto i kamo.

Zašto?

Zato što moramo znati istinsku korisnost onoga što činimo. Sve što za cilj ima samo ispunjavanje neke praznine ili stišavanje tjeskobe i ništa više, neće donijeti željene rezultate. Jer kada završi razdoblje koje je umjetno ispunjeno samo da bi se pobjeglo od sebe samoga, vraćaju se nemir i zbunjenost.

Ako smatramo da smo odabrali posao ili zvanje koje nam ne odgovara, tražimo nešto drugo da bismo ispravili pogrešku; međutim, nakon nekog vremena otkrivamo da se opet nalazimo u istom psihičkom stanju. Za to okrivljujemo one koji nas poučavaju ili društvo, zato što ne nude poslove koje bismo radili – što ponekad može biti istina – ali krivica je gotovo uvijek na onome tko ne zna zašto nešto radi i što želi postići.

Zašto nešto činimo? Želimo li znati više, biti bolji iznutra, usavršavati se, vladati nekim područjem znanja da bismo ga mogli primijeniti u određenom poslu, pomagati drugima? Ili u najjednostavnijem slučaju želimo zaraditi novac, kupiti što trebamo, putovati…

Zašto? Ovo je pitanje koje ne smije izostati, ali ne smije izostati ni odgovor, pod uvjetom da on nije “da ispunim vrijeme”. Svrha našeg djelovanja treba biti praktična, primjenjiva, treba imati smisao koji može ispuniti praznine i zadovoljiti potrebe svijeta i nas samih.

Kamo?

Kada se nekamo krećemo, pred sobom trebamo imati označen smjer, jasan i dobro trasiran. Zašto daje smisao našem kretanju, a kamo pokazuje korake koje trebamo poduzeti i smjer kojim trebamo putovati da bi nas ti koraci doveli do zacrtanog cilja. Ako nemamo smjer, postoji opasnost da se putem, bilo gdje i bilo kada, naše djelovanje razvodni, a to će povećati našu tjeskobu jer će potvrdili da ne možemo ostvariti konkretne ciljeve.

Onaj tko se pita kamo, istovremeno određuje sredstva koja su mu potrebna da bi stigao do cilja jer mu poznavanje konačne točke puta daje sposobnost stjecanja odgovarajućih alata.

Ulomak iz knjige Što činimo sa srcem i umom?
Sa španjolskog prevele: Nives Lozar i Vedrana Novović