Teškoće u životu proizlaze iz laganog puta poroka,
lakoća u životu proizlazi iz teškog puta vrline.

Marsilio Ficino piše Pieru del Neru, čovjeku najvećeg sjaja.

Koliko je teže napredovati sa sigurnošću razuma nego lutati nasumice, penjati se nego padati, isprobavati novo nego raditi uobičajeno, doprijeti do središta kruga nego pribjegavati bilo kojoj od bezbroj ostalih točaka. Koliko je teže pogoditi strijelom u metu, u njeno označeno središte, nego oko nje; držati se utabane staze ili brazde nego lutati amo-tamo, ići savršeno ravno nego skrenuti u stranu. Jednako tako, teže je djelovati ispravno nego pogrešno, biti dobar nego loš.

Zaista, razvidno je da svi zastranjujemo svakoga dana i samo rijetki od nas djeluju časno i ispravno.

Unatoč tomu, božanski zakon kompenzira krajnje teškoće ovoga puta vrline dvjema povlasticama.

Prvo, vrline su tako čvrsto međusobno povezane da tko slijedi jednu, zadobiva ih sve. S druge strane, poroci su toliko međusobno nesukladni da ne mogu svi istovremeno biti u jednoj osobi. Jer, kako netko može istovremeno biti škrt i rasipan? Ili bezobziran i plah?

Drugo, nakon prvih poteškoća koje nastaju pri rađanju vrline, slijedi najlakši i najugodniji život. Kratku borbu slijedi vječna nagrada. A lakoću poroka brzo slijedi strašna teškoća i neprestani jad. Zato je Pitagora rekao: “Ne diraj biće s crnim repom!” Drugim riječima, bježi od poroka jer na njihovu tragu leži pomračenje uma i mučenje volje.

Zbogom, sjajni Nero! Budući da si zadobio vrlinu kroz poteškoće, dosegnuo si lakoću života vrlinom. Da bi odavde dosegnuo puninu sreće, podsjeti se da je teško i naporno iznova pronalaziti put iz dubokog ambisa poroka i uspinjati se do gornjih predjela, toliko teško da nitko nema potrebnu snagu za takav uspon bez naklonosti pravednog Jupitera i gorljive vrline koja bi ga uzdigla s tog mjesta do gornjeg, čistog i blistavog neba.

Autor: Marsilio Ficino
S engleskog preveo: Rene Pongrac
Naziv izvornika: Letter No. 55. The Letters of Marsilio Ficino. Volume 2 (Liber III).