Meden agan je drugi najslavniji natpis na Apolonovu hramu u Delfima. Prvi, nama poznatiji, Gnothiseauton ili Upoznaj samoga sebe, Sokrat je prihvatio kao glavnu vodilju svoje filozofije.

Izreka Meden agan poznata je još i u obliku Metronariston, što znači Umjerenost je najbolja, te u verziji Pan metrionariston, odnosno Sve u umjerenim količinama, Sve s pravom mjerom ili Umjerenost u svim stvarima.

Izreka Meden agan navodi na umjerenost, jednu od temeljnih vrlina grčke filozofije, vrlinu koja je na ovaj ili onaj način bila uključena u gotovo sve antičke filozofske sustave.

Niceg-previsePrvi trag pojma umjerenosti datira iz VI. st. pr. Kr.; nalazimo ga kod Kleobula iz Rodosa, koji je bio jedan od sedam grčkih mudraca, dok je prve rasprave o umjerenosti i zlatnoj sredini zapisala Pitagorina žena Teano.

Platon umjerenost uvrštava među četiri temeljne vrline, zajedno s hrabrošću, razboritošću i pravednošću. Zlatnu sredinu je u grčkoj filozofiji proslavio i Aristotel svojim djelom Nikomahova etika, u kojem tvrdi da je najbolji put uvijek srednji put između dvije krajnosti, između viška i nedostatka, između pretjeranog djelovanja i pasivnosti.

U kineskoj filozofiji kod Konfucija nalazimo slično “učenje o sredini”. Budistički osmerostruki plemeniti put naziva se i srednji put te zagovara umjerenost i izbjegavanje krajnosti, što omogućava pravilno djelovanje u prolaznom i promjenjivom svijetu samsare.

Sa slovenskog prevela: Maja Tokić