Ankor učenik roman je o mladom princu, smješten dijelom na posljednjem ostatku mitskog Atlantidskog kontinenta, otoku Posejdonisu, a dijelom u atlantidskoj koloniji Kem (Egipat). Radnja se odvija neposredno prije nego što je Posejdonis nestao pod morem. Razgovori između učenika Ankora i njegovih učitelja filozofska su učenja koja potiču na razmišljanje, a pitanja koja se nameću mladom princu tiču se svih nas jer svi u svojoj nutrini nosimo “učenika” života.

* Kada se nađeš pred zagonetkama života, uvijek pretpostavi ono najjednostavnije i najizravnije i imat ćeš najviše izgleda da pogodiš.

* …Riječi, poput voća, teško padaju kada se pojedu nezrele, a truju kada se zbog prezrelosti počnu kvariti. Zdrave su samo one koje se uzimaju u pravom trenutku…

* Ne muči se s onim što ne znaš. Svaki korak na putu pomaknut će i tvoj horizont malo dalje. Otkrivanje jednog misterija nije ništa drugo nego odskočna daska prema nekom drugom, još većem misteriju.

* …Ne treba raditi ni govoriti ono što nam se sviđa, već ono što je potrebno.

* Čovjek mora proći još dug evolutivni put prije nego što shvati da je umjetnost, istinska umjetnost, ona ljepota, čista harmonija koja prosvjetljuje i uzdiže, dodirujući strunu onog najboljeg u nama.
* Riječi su samo gruba vrata koja vode do Ideja.

* …Ne sanjaj o obliku u kojem ćeš upoznati Učitelja, ne zamišljaj njegov glas, ne čekaj da vidiš koliko ljepote ima u njegovim izrazima. Sve je to iluzija, meso za zvijeri osjetila. Radije uhvati njegovu mudrost, neosobni plamen koji gori u njegovu srcu, vatru zajedničku svim bićima.

* Malo oponaša veliko i tako uzastopno; postoji jedan jedini Zakon koji se prilagođava i ponovo prilagođava do beskonačnosti.

* Pridržavaj se pravila. Tragovi onih koji su ti prethodili pokazuju najkraće puteve; linije su razdijelile univerzum na oblike i pojavnosti, ali jedna točka nas sve ujedinjuje i prema njoj vode svi putevi.

* Na određeni su način pojmovi i ideje također bića koja se rađaju, množe i umiru da bi se vratila u život u nadolazećim vremenima, uzimajući nove prijenosnike.

* Vrijeme je psihološka procjena. Živi intenzivno i spokojno, ne dopusti da ti pažnja skrene s cilja i neće ti trebati mnogo da dosegneš ono o čemu sanjaš. Ali, sanjaj o tome kao o nečemu sigurnom. Ne želi to žudno jer će ti inače svaki dan izgledati kao vječnost.

* More i nebo zadivljuju te jer si ih vidio mnogo puta, i oni su jedan od malobrojnih prizora koji se ne mijenjaju prolaskom vjekova.

Autor: Jorge Ángel Livraga