Na prvi pogled ovo nam se pitanje čini besmislenim. Naravno da život ne može teći pravocrtno, da se sastoji od uspona i padova, uspjeha i neuspjeha. No, unatoč tome što životno iskustvo svakog od nas potvrđuje ovu činjenicu, skloni smo svaku krizu doživljavati nepravednom, uz neizbježno pitanje – zašto se baš meni to događa? Na ovo pitanje uglavnom ne nalazimo racionalan odgovor pa često pronalazimo iracionalne: rođeni smo pod nesre­tnom zvijezdom, Bog nas kažnjava, netko nam se sveti i, naravno, uzroke tražimo u danas tako popularnim ­teorijama zavjera.

Odgovor na pitanje zašto postoje krize proizlazi iz samog značenja ovog pojma. Riječ kriza dolazi od grčke riječi krisis, koja se prevodi kao odluka, rasprava, procjena, presuda, izbor. Drugim riječima, krize postoje kako bismo promislili, procijenili, učinili izbor, odnosno odabrali ono djelovanje koje smatramo najboljim.

Danas, u uvjetima velikih kriza, često možemo čuti kako više ništa neće biti isto kao prije. Zatečeni smo događanjima, ono što smo donedavno uzimali zdravo za gotovo sada smo izgubili i počeli smo mijenjati svoj pogled na svijet, svoje prioritete, životne vrijednosti i ciljeve kojima težimo. S većom jasnoćom uviđamo važnost nekih općeljudskih vrijednosti kao što su solidarnost, požrtvovnost, samodisciplina, ekološka svijest. Kriza nas je potakla da promislimo o tome što je zaista važno u životu.

Krize ne postoje zato da nas unište, nego da nas kao ljudska bića ojačaju, potaknu razvoj humanih osobina koje smo zanemarili ili ih nismo ni probudili. Seneka je napisao:

Uvijek biti sretan i proći kroz život bez duševne boli znači ne upoznati drugu stranu prirode stvari. Velik si čovjek? Odakle to mogu znati ako ti Sudbina ne daje priliku da pokažeš svoju vrlinu?

Vrlina bez protivnika slabi; kolika je i koliko vrijedi objavljuje tek kad strpljivošću pokazuje koliko može… Nije važno što treba podnijeti u životu, nego kako.

A Njegoš je jednostavno rekao: U dobru je lako dobar biti, na muci se poznaju junaci.

Kriza-PrometejLagodan život nas opušta, postajemo ranjiviji i ne­otporni na rizike života, čini da počnemo živjeti u iluziji sigurnog i predvidivog života u kojem očekujemo da svaki novi dan bude bolji i uspješniji od prethodnog. No, zašto bi bilo tako? U prirodi ne postoji ništa što se pravocrtno razvija. Noć uvijek smjenjuje dan, a dan noć. Noć nije gora od dana, ima samo drugačije kvalitete i treba ih upoznati i prilagoditi im se. Na primjer, posjedovati svjetlo koje će nas sigurno usmjeravati. U vremenima krize to svjetlo su čovjekove humane snage koje danas prepoznajemo u djelovanju svih onih koji se nesebično žrtvuju za druge. Oni izazivaju poštovanje i želju da i mi učinimo nešto za dobrobit drugih.

To, naravno, ne znači da trebamo priželjkivati krize, bolje ih je preduhitriti. Svaka kriza ima svoj uzrok i svoje posljedice. Uzroci nam nisu uvijek jasno vidljivi, neki sežu u našu daleku prošlost i više ih se ne sjećamo, neki su vezani uz kolektivnu prošlost grada, države, naroda kojem pripadamo, a njih prepoznajemo još teže. U svakom slučaju, kada se kriza pojavi, na uzroke više ne možemo djelovati. Tada jedino možemo nastojati inteligentno se nositi s njezinim posljedicama. Zato je najvažnije osvijestiti da sada stvaramo uzroke budućih kriza, današnjim djelovanjem određujemo budućnost.

U grčkoj mitologiji to je lijepo prikazano kroz djelovanje dvaju Titana, braće Epimeteja i Prometeja. Epimetej, muž zloglasne Pandore, simbol je onoga koji naknadno promišlja, shvaćanja uzroka tek kada se pojave posljedice. Prometej, koji je ljudima darovao vatru mudrosti, simbol je promišljenog djelovanja. Krize ćemo izbjeći ako unaprijed promišljamo vlastito djelovanje i posljedice koje ono može izazvati.

Kako odabrati ispravno djelovanje? U svom djelu Rasprava o dostojanstvu čovjeka Pico della Mirandola odgovorio je na ovo pitanje riječima kojima se Bog obraća čovjeku:

Nisam te stvorio ni nebeskog ni zemaljskog, ni smrtnog ni besmrtnog kako bi, kao slobodan i dostojanstven modelar i kipar samoga sebe, mogao stvarati obličje koje sam izabereš. Možeš se izopačiti i pasti prema nižim bićima, a to su zvijeri; a ako odlučiš, možeš se obnovljen uzdići prema višim bićima, u božanski svijet.

Krize u ljudima pokreću ono najgore, ali i ono najbolje, padamo prema zvijerima ili se uzdižemo do bogova. O tome odlučujemo samo mi sami. Ako zaista želimo iskoristiti vrijeme krize, ovo je idealan trenutak da bolje upoznamo sebe i odlučimo u kojem smjeru želimo ići.

Autor: Marijana Starčević Vukajlović