Zemlja zadrhti na stotine puta godišnje, a seizmolozi ukazuju da je njena aktivnost u posljednje vrijeme velika. Mogu li se potresi predvidjeti?

U najugroženijim zonama svijeta zabilježeni su i međusobno uspoređeni mnogi popratni znaci potresa, međutim, oni ne mogu pouzdano poslužiti za kratkoročne seizmološke prognoze. Općenito, za predviđanje potresa koriste se metode koje se temelje na mjerenju električnih signala slojeva Zemljine kore i obradi potresnih karata pojedinih područja. Primjerice, zagrebačka regija pripada području ugroženosti osmog stupnja prema Richteru što predstavlja vjerojatnost razarajućeg potresa koji se prema količini oslobođene energije može usporediti s eksplozijom više od pedeset megatona eksploziva TNT.

Gea 4Može li nam priroda sama ukazati na predstojeću opasnost?

Svima je poznata velika uznemirenost i neuobičajeno glasanje pe­radi, konja, mačaka, pasa, životinje koje napuštaju podzemna skrovišta i prekidaju zimski san – pojave koje se općenito objašnjavaju reakcijom na povećanje niskofrekventnih elektromagnetskih signala. Tu je zatim još uvijek u potpunosti neobjašnjeno potresno svjetlo. Podsjeća na polarno svje­t­lo, vatrene kugle, bljeskove, a najčešće je bijele i plave boje. Njegova je pojava moguća prije ili tijekom samog potresa. Potresno svjetlo je zabilježeno i prilikom nedavnih velikih potresa 2007. godine u Peruu, 2009. u L’Aquili, kao i 2010. u Čileu.

Varahamihira, indijski kraljevski astrolog iz VI. stoljeća, u svom djelu Brihat Samhita kao predznake potresa navodi neuobičajeno ponašanje životinja i oblake nesvakidašnjih oblika. Za njega su potresi vezani uz astronomsko-astrološke pojave pomrčina, odnose Marsa i Saturna i retrogradna kretanja planeta. Kineska i japanska tradicija bilježe oblake zmijolikih oblika i iznenadne izmaglice u području epicentra. U starim egipatskim zapisima piše da potrese izaziva smijeh boga Zemlje, Geba, dok ih južnoamerički Inke pripisuju maj­ci svijeta, Pacha Mami. Sve velike kulture u povijesti vežu potrese uz izmjenu vremenskih ciklusa i velikih kozmičkih era, uz preobrazbu Majke Zemlje koja prati evolucijski slijed svojih stanovnika. Potresi su snaga prirode koja je u čovjeku oduvijek budila duboki atavistički strah. Možda su potresi oblik komunikacije i način na koji nam majka Zemlja želi nešto poručiti?

Autor: Šeila Lagumdžija[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]