Geološki park izuzetne prirodne ljepote, u svijetu poznat kao kineska Danxia, nalazi se u južnim, suptropskim predjelima Kine. Prostire se u obliku polumjeseca od provincije Guizhou na zapadu do Zhejiang na istoku u ukupnoj dužini od 1700 km. Sastoji se od šest cjelina: Chishui, Taining, Langshan, Danxiashan, Longhushan i Jianglangshan, od kojih većina ima status nacionalnog parka.

Krajolik čine masivni planinski blokovi, impresivni strmi grebeni i okomite litice, špilje, kanjoni i uski usjeci među stijenama koji se okomito spuštaju u dubinu, jezera smaragdne boje i veličanstveni vodopadi okruženi bujnim šumama. Erozija stijena tijekom milijuna godina stvorila je začuđujuće oblike. Ponekad se masivne stijene strmo uzdižu visoko prema nebu te podsjećaju na dvorce s kulama i stupovima ili na zidine nekog starog grada, ili pak nalikuju životinjama ili nekim čudnim bićima. Čarobni dojam krajolika dopunjuju tlo i stijene u crvenkasto-purpurnim nijansama po kojima su te formacije i dobile naziv danxia1. Sve djeluje nestvarno, nadzemaljski. Priroda se ovdje prikazuje u svojoj čudesnoj ljepoti koja istovremeno pobuđuje divljenje, potiče maštu i razvija osjećaj povezanosti sa svime što nas okružuje.

Sličan geološki fenomen s izraženijim spektrom boja tla nalazimo u planinskom, sjeverozapadnom dijelu Kine, u pokrajini Gansu. Krajolik ovdje čine nepregledni, suhi, stjenoviti predjeli. Tlo od crvenkastog šljunka uz prisutstvo različitih minerala nudi spektar boja koje su ponekad kao slojevi nanizani jedan uz drugi. Najpoznatiji dio je Nacionalni geopark Zhangye koji se smatra jednim od najljepših prirodnih fenomena Kine, zbog čega to područje često nazivaju Planine duginih boja.2

Nastanak geološkog fenomena danxia

Smatra se da su uslojeni crveni pješčenjaci nastali fluvijalnim procesima prije 140 – 65 milijuna godina. Topla i vlažna klima pogodovala je oksidaciji željeza u nastalom sedimentu te se tako njegova boja tijekom vremena promijenila u crvenu. Zatim, prije 55 milijuna godina, dolazi do sraza i podvlačenja Indijske pod Euroazijsku ploču, što je uvjetovalo boranje i izdizanje Zemljine kore do visine današnjih planina. Erozija pod utjecajem vode i vjetra konačno je stvorila današnji krajolik.

Danxia-hram-nanyanTragovi taoizma i budizma

Jedinstveni krajolici kineske Danxie, koji svojom neobičnom ljepotom pobuđuju osjećaj svetosti, tijekom tisućljeća također su imali izuzetan religijski značaj. Taoistički mudraci koji su do krajnosti razvili divljenje i ljubav prema prirodi, gotovo ekvivalentno religijskom štovanju, povlačili su se u prirodu i tamo vodili kontemplativan život. Planina Longhushan, što u prijevodu znači Zmaj-tigar planina, poznata je po mnoštvu taoističkih hramova koji su integrirani u prirodni krajolik i smatra se jednom od četiri svete planine taoizma. Poznato je da je tamo djelovao i poučavao Zhang Daoling, veliki učitelj i jedan od utemeljitelja taoizma, a kasnije i mnogi drugi. Sačuvani su i ostaci budističkih špiljskih hramova u Danxiashanu i Tainingu. Grobnice, hramovi te mnoštvo kipova i reljefa izrezbarenih u kamenu, kao što su oni u špilji hramu Nanyan u kojoj je pronađeno i 40 kipova Buddhe, svjedoče o bogatoj kulturnoj baštini Kine.

Danxia-Wang-Yuanqui-Mont-DanxiaPejzažno slikarstvo Kine snažno je inspirirano taoizmom, a glavna tema većine velikih kineskih umjetnika bila je priroda. Najveći dio remek-djela kineskog slikarstva predstavlja neobične krajolike, nalik onima u Danxiashanu i Tainingu, na kojima je čovjek obično odsutan ili je tek jedva zamjetan, uronjen u prirodu kojoj se divi i koju kontemplira.

Prirodni laboratorij

Kineska Danxia prirodni je laboratorij za proučavanje geoloških i geomorfoloških fenomena jer nailazimo na tla različite geološke starosti, pa je područje osobito važno u proučavanju evolucije Zemljine kore.

Specifičnost krajolika i topla monsunska klima omogućile su rast zimzelenih šuma i značajnu biološku raznolikost, tako da ovdje žive mnoge vrste biljnog i životinjskog svijeta, od kojih se 400 smatra rijetkima ili ugroženima, zbog čega je to područje dodatno u fokusu znanstvenika.

Bogata geološko-paleontološka nalazišta omogućuju istraživanja o razlozima izumiranja dinosaura i evoluciji sisavaca, a tu je i nalazište pretpovijesnog čovjeka, Maba Man, koji je živio prije 130 000 godina.

Danxia-danxiashan-geopark-mountiansNajpoznatije i jedno od najljepših krajolika kineske danxie je Danxiashan, ukupne površine od 168 km2. Nalazi se pokraj grada Shaoguana u pokrajini Guangdong. Ovdje su raznoliki geološki oblici i boje najizraženiji, a pola je površine prekriveno karakterističnim formacijama. Danas je područje geoparka Danxiashan svjetski istraživački centar za proučavanje evolucije biosustava u izoliranim područjima. Zbog velike prirodne i kulturne vrijednosti, muzej u Danxiashanu, kao Nacionalni znanstveno-edukacijski centar, povezan je s mnogim sveučilištima, te ima značajnu ulogu u popularizaciji znanosti. Kao jedinstveni prirodni fenomen izuzetne ljepote, Danxiashan je od 2004. godine UNESCO-ov Globalni geopark, a od 2010. godine nalazi se na popisu svjetske prirodne baštine.

Kao veliko umjetničko djelo prirode koje je nastajalo tijekom najmanje 60 milijuna godina geološke evolucije, kineska danxia područje je bogate prirodne i kulturne baštine koje zadivljuje svojom ljepotom i budi duboko poštovanje prema snagama prirode koje su ga stvorile.

1 Danxia doslovno znači purpurni oblaci.
2 Treba napomenuti da su fotografije krajolika koje nalazimo na internetskim stranicama često dorađene kako bi djelovale što efektnije.

Autor: Melanija Rogar