Odrastajući u Limi, Andrés Ruzo je kao dječak od djeda slušao priče o osvajanju Inka te legendarne priče Španjolaca koji su se u potrazi za zlatom uputili u Amazoniju. Rijetki koji su se vratili pričali su o moćnim šamanima, ratnicima, o ogromnim paucima i zmijama te o ključajućoj rijeci…. Tako je prvi put čuo da duboko u amazonskoj džungli postoji rijeka koja ključa kao da ispod nje gori vatra. Tragom te priče, kao mladi geoznanstvenik, odlučio je 2011. istražiti je li takva rijeka zaista postoji. Očekivao je “toplu rječicu”, no ostao je zapanjen onim što je zatekao: Rijeka je tekla kipući i brzo. Odmah sam zgrabio svoj termometar, a prosječne temperature u rijeci bile su 86°C!…

Kipuća rijeka Shanay-Timpishka, čije ime u prijevodu znači uzavrela od topline Sunca, sveto je mjesto peruanskih šamana na kojem uspostavljaju veze s duhovima prirode. Šamani, čuvari drevnih znanja koji povezuju čovjeka s prirodom, tvrde da duhovi koji su ondje prisutni nastoje izliječiti ljude.

Shanay-Timpishka nalazi se unutar prirodnog lječilišta i svetišta Mayantuyacu u Peruu (mayantu je naziv za duhove džungle, a yacu za duhove vode) koje se prostire na 180 hektara amazonske prašume. Prema lokalnoj legendi rijeka je nastala od velike zmije Yacumama, čiji je doslovan prijevod majka voda, koju smatraju majkom svih vodenih bića.

Shanay-timpishka-samanAndrés Ruzo prvi je znanstvenik koji je od šamana iz plemena Ashanika dobio dopuštenje za proučavanje kipuće rijeke. Nije neobično da rijeke dosežu visoke temperature pod uvjetom da je u blizini snažan izvor topline poput aktivnog vulkana ili geotermalnog otvora. Međutim, ova rijeka je udaljena gotovo 700 km od najbližeg vulkana, što ga je posebno zaintrigiralo. Duga je 6,4 kilometara, a na pojedinim mjestima široka 25 metara i duboka 6 metara što su neobično velike dimenzije za taj tip rijeke. Dodatno je zanimljiva činjenica da je na samom izvoru rijeka hladna te se naglo zagrijava i postupno hladi dok se konačno ne ulije u rijeku Amazonu. Temperature dosežu od 45 do 100 Celzijevih stupnjeva na nekim mjestima što je dovoljno da nakon par sekundi nanese opekline drugog ili trećeg stupnja.

Rijeka je bogata životom koji do sada nismo upoznali (genetskim sekvenciranjem otkriveni su ekstremofili, jedinstvene vrste prilagođene životu u kipućoj vodi) te korisna lokalnom stanovništvu za svakodnevno korištenje. Voda je čista što je neobično za takve vode pa je odgovarajuće ohlađenu koriste za piće, liječenje i kupanje. Neobično je da je i ukusna za piće, što nije slučaj kod geotermalnih izvora.

Andrés Ruzo dobio je od šamana blagoslov za proučavanje rijeke uz jedan uvjet: nakon uzimanja i ispitivanja uzoraka vode u laboratoriju, ma gdje to bilo u svijetu, mora je vratiti u zemlju jer će voda, kako je to šaman rekao, sama pronaći svoj put doma.

Ruzovo otkriće potiče nas da preispitamo granicu između poznatog i nepoznatog te podsjeća da postoje još mnoge tajne koje čekaju da budu otkrivene.

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=k4N2SxUZwiU
Priredio: Josip Matković