Salona je bila glavni grad rimske provincije Dalmacije sa snažnim gradskim zidinama i vratima, kulama, trgovima i ulicama, hramovima i palačama, kazalištem, termama, vodovodnom mrežom i ostalim urbanim objektima. Vrhunac blagostanja doživjela je u doba cara Dioklecijana, u 4. stoljeću naše ere.

Solinjani odavno govore kako se, gdje god zagrebali, još uvijek može nešto naći. Zato ne čudi da su u blizini zgrade današnje pošte početkom ove godine pronađena dva mozaika, kao i rijetki nalaz grijanih podova rimske vile na obodu Salone. Ostaci te arhitekture otkriveni su samo metar ispod prometnice.

PXL_160122_91501275

Ivo Čagalj/PIXSELL

Pravo oduševljenje izazvao je podni mozaik cvjetnog uzorka, dok najveće iznenađenje predstavlja mozaik s motivom pauna potpuno rastvorenih krila. Paun je, od drevnih vremena, moćan solarni simbol vitalnosti i besmrtnosti. Mozaici pružaju uvid u život Salone i ukazuju na svu raskoš gradnje nekadašnje metropole rimske provincije.

Ova lokacija je već ranije bila “otvarana”, a sada je to učinjeno radi dodatnih istraživanja ostataka istočnog dijela Salone pokrenutih na zahtjev Ministarstva kulture u svrhu izgradnje budućeg Kulturnog centra.

Pronađeni nalazi i mozaici trebali bi biti prekriveni staklom i izloženi javnosti u sklopu buduće zgrade. To je praktičan način konzerviranja i prezentiranja nalaza čime ih se ujedno može uklopiti u današnju arhitekturu.

Fotografije: Ivo Čagalj/PIXSELL
Priredila: Ines Bakalar-Milatić