Vibracija je gibanje zarobljeno u formi.

Juan Llongueras

U prirodi postoji načelo koje se povezuje sa starim aksiomom hermetizma Kako gore, tako dolje. To je načelo podudarnosti. Isti zakoni koji se izražavaju u velikom, pojavljuju se i u malom, oni prelaze sve razine manifestacije te nam, ako uspije­mo otkriti nit vodilju, omogućuju istraživanje onoga što nadilazi sposobnosti našeg ograničenog uma.

Načelo podudarnosti također se odražava u različitim područjima ljudske aktivnosti, a jedno od njih je i umjetnost. Ako se radi o istinskoj umjetnosti, ona će biti bliža estetici kakvu nam predočava Priroda. Ako pronađemo objašnjenje estetike prirode (njenog nutarnjeg uzroka), razumjet ćemo zašto umjetnička djela ponekad diraju našu svijest bez ikakve potrebe za njihovim proučavanjem ili obrazlaganjem, budeći nešto što je do tada u nama spavalo.

U univerzumu sve vibrira, ništa ne miruje, sve slijedi životni impuls u smjeru koji određuje njihova sudbina, njihov razlog postojanja. U tom procesu, ideja se ostvaruje u materiji, a prividna raznovrsnost formi često nas obmane i navede da zaboravimo njihovo jedinstveno porijeklo.

Umjetnost nas kroz svjetlo, boje, zvukove i oblike vodi ponajboljim odgovorima.

U današnje je vrijeme pojam umjetnosti konfuzan poput mnogih drugih pojmova. Umjetnost ne bi trebala biti sredstvo za izražavanje iskrivljenih impulsa niti za izražavanje prve emocije koja se pojavi, nego estetski izričaj koji arhetipsku ljepotu iz svijeta ideja prenosi onome koji promatra umjetničko djelo te ga doživljava spontano i izravno. Osoba sposobna ostvariti čudo povezivanja dvaju svjetova, idealnog i materijalnog, jest umjetnik.

Umjetnik je most između vidljivog i nevidljivog svijeta, on tumači ono što se obično ne opaža i to odražava preobraženo u obliku slike, skulpture, glazbe ili građevine.

Svaki umjetnički izričaj, koji god bio, zahtijeva od umjetnika unutarnju izgradnju, red i ravnotežu te discipliniranu maštu lišenu nereda fantazije.

Umjetnost pročišćuje čovjeka jer razvija maštu koju održava aktivnom u traženju nečeg uzvišenijeg.

Vrijeme i prostor, pokret i spokoj, to su elementi prisutni u većoj ili manjoj mjeri u svakoj umjetnosti.

Bez obzira na ono što svako umjetničko djelo čini različitim u izrazu, postoji i nešto vrlo posebno što im je svima zajedničko.

Sa španjolskog prevela: Nives Lozar
Autor: Esmeralda Merino