Ganga je posebna indijska rijeka koju voli njen narod i oko koje su se ispreplela najrazličitija sjećanja Indije, njene nade i strahovi, trijumfalne pjesme, njene pobjede i porazi. Ganga je simbol dugovječne kulture i civilizacije Indije, mijenjajući se stalno, protječući stalno a ipak ostajući uvijek ista Ganga.

Javaharlal Nehru, Otkriće Indije

Rijeka Ganga zauzima jedi­nstveno mjesto u svakodne­vnom životu, svijesti i tradiciji indijskog naroda. Hindusi je kao božicu i majku štuju pod tisuću imena kao onu koja odnosi sve ljudske nečistoće i grijehe, jer prema hinduističkom vjerovanju vode Gange pročišćavaju sve čega se dotaknu. Kao što rijeka Ganga silazi s Himalaja, tako i božica Ganga silazi s Himalaja – zemlje bogova.

Silazak Gange na zemlju opisan je na reljefu u Mahabalipuramu u Tamil Naduu; urezan je u VII. stoljeću u monolitnoj granitnoj stijeni veličine 25x7 metara

Silazak Gange na zemlju opisan je na reljefu u Mahabalipuramu u Tamil Naduu; urezan je u VII. stoljeću u monolitnoj granitnoj stijeni veličine 25×7 metara

Silazak Gange

Ganga je bila nebeska rijeka i njene vode se nisu miješale s vodama zemaljskih rijeka. Kako je nebeska Ganga sišla na zemlju? Jednom davno je ljutiti bog Višnu pogledom spalio šezdeset tisuća sinova kralja Sagare, jer su svojim lošim postupcima uznemiravali i vrijeđali i ljude i bogove. Pretvoreni u prah nisu mogli doći u nebesko carstvo sve dok, prema proročanstvu, njihov prah ne dotaknu svete vode Gange. Pravedni car Bhagiratha, Sagarin unuk, podvrgnuo se surovom trapljenju kako bi umilostivio Gangu da siđe na zemlju. Ganga je pristala, ali se prema jednoj od verzija mita tako silovito obrušila da je prijetila opasnost od uništenja svega na zemlji. Spas je došao u obliku boga Šive koji je raspleo svoju gustu kosu i spustio Gangine vode niz nju, razdijelivši tako njene silne vode u tisuće potoka. U Mahabalipuramu postoji reljef iz VII. stoljeća koji prikazuje ovaj dramatičan događaj.

gomukhIzvor Gange

Iako ne postoji samo jedan izvor Gange, jer nastaje spajanjem bezbrojnih potoka, njenim izvorom smatra se potok koji izvire u ledenoj pećini Gomukh (Kravlja gubica), u podnožju ledenjaka Gangotri u indijskim Himalajama. Tamo se otapanjem ledenjaka najprije pojavljuje u obliku bujice Bhagirathe (prema caru Bhagirathi), a na putu joj se pridružuju mnogobrojne pritoke, da bi se u Devaprayagu sastala s Alaknandom odakle zajedno dalje teku pod imenom Ganga.

Planinska rijeka

Od oko dvije i pol tisuće kilometara njenog toka od izvora do ušća, jedna desetina otpada na planinsko područje Himalaja. Tamo ona urezuje kanjone i stvara doline na čijim padinama snježni leopard vreba barale, planinske ovce. U njenim hladnim vodama žive najveći šarani na svijetu, a visoko gore, poput andskog kondora, u potrazi za strvinama kruži kostolomina raspona krila od tri metra. Neke od dolina kroz koje protječe Ganga svojim su bogatstvom biljaka, kukaca, ptica istinsko biološko čudo – pravi rajski vrtovi.

Najsvetiji od najsvetijih gradova jest Benares (Varanasi), jedan od najstarijih gradova naseljenih u kontinuitetu uopće. Predaja kaže da ga je utemeljio bog Šiva. Tu se s Gangom sastaju rijeke Varuna i Asi. U Benaresu je uz obalu Gange podignuto tisuće hramova i skulptura pa ga zovu gradom tisuća hramova, od kojih je najpoznatiji Kashi Vishwanath posvećen Šivi. Grad je kulturno i religijsko središte sjeverne Indije već nekoliko tisuća godina; mnogi filozofi, pjesnici, pisci i glazbenici živjeli su u Benaresu, Buddha je kod Benaresa održao svoju prvu propovijed, a tu se i danas nalaze četiri sveučilišta. Njegova je kultura usko povezana uz rijeku Gangu i njen religijski značaj. Svi putovi u gradu vode do ghatova Gange kojih ima preko stotinu i gdje od jutra do mraka vlada nevjerojatna vreva hodočasnika i gdje danonoćno gore lomače.

Najsvetiji od najsvetijih gradova jest Benares (Varanasi), jedan od najstarijih gradova naseljenih u kontinuitetu uopće. Predaja kaže da ga je utemeljio bog Šiva. Tu se s Gangom sastaju rijeke Varuna i Asi. U Benaresu je uz obalu Gange podignuto tisuće hramova i skulptura pa ga zovu gradom tisuća hramova, od kojih je najpoznatiji Kashi Vishwanath posvećen Šivi. Grad je kulturno i religijsko središte sjeverne Indije već nekoliko tisuća godina; mnogi filozofi, pjesnici, pisci i glazbenici živjeli su u Benaresu, Buddha je kod Benaresa održao svoju prvu propovijed, a tu se i danas nalaze četiri sveučilišta. Njegova je kultura usko povezana uz rijeku Gangu i njen religijski značaj. Svi putovi u gradu vode do ghatova Gange kojih ima preko stotinu i gdje od jutra do mraka vlada nevjerojatna vreva hodočasnika i gdje danonoćno gore lomače.

Allahabad_Royal Mughal Tombs in Khosrow Baghgangesccnimboowi6orando_en_gangesNizinska rijeka

Napuštajući padine Himalaja Ganga postaje moćna nizinska rijeka. Porječje Gange obuhvaća 1,6 milijuna kvadratnih kilometara. Prima mnoge himalajske potoke i velike pritoke Ghangharu i Yamunu. Na Yamuni se nalazi glasoviti Taj Mahal, a himalajski pritok Kali Gandaki teče najdubljom dolinom na svijetu – duboka je 4400 m.
Ganga navodnjava beskrajna polja, donosi život i blagoslov, jer Ganga, kao i Nil, plavi zemlju, a kad se povuče natrag u svoje korito, za sobom na poljima ostavlja plodni mulj. I tako ona već tisućljećima hrani najgušće naseljeno područje na svijetu.

Kad presahnu vode Himalaja, Ganga slabi i kao i cijela žedna Indija čeka monsunske kiše. Kad kiše konačno počnu, padaju mjesecima, a njihova je silina takva da u nekoliko dana vodostaj rijeke naraste za nevjerojatnih osam metara.

A pjesma kaže:

…boginja od safira
čiji se vitki struk prigiba pod teretom zrelih
plodova njenih grudi,
i dalje bubri u dragulje bokove, teške od obećanja
beskrajnog materinstva.

Iako je sada već poput zrele žene, Ganga se u nizini igra, mijenja svoje korito, stvara rukavce, gradi riječne otoke i močvarna područja. Nekad poznate luke poput Hastinapure i Tamralipte ostavlja daleko od obale mrtve u močvarnom tlu.

Kroz povijest u mulj njenih obala utonuli su mnogi gradovi i naselja čije se porijeklo gubi u magli mita i legende. (Vesna Krmpotić)

Sveta rijeka

Od izvora do ušća, duž čitavog toka Gange, na brojnim tirthama, “gazovima” ili “prijelazima”, nalaze se ghatovi. Na njima hinduistički vjernici od vedskih vremena obavljaju obredno kupanje simbolički se pročišćavajući i obnavljajući u svetim vodama rijeke Gange. Stari zapisi pokazuju koliko se malo toga promijenilo tijekom proteklih stoljeća – sveti gradovi kao da su vječni: Haridwar, Allahabad (Prayag), Patna (Pataliputra) i naj­svetiji od njih Varanasi (Benares). Svi putovi vode na njene obale, gdje se zbivaju svi najvažniji događaji. Već tisućama godina za vjernike hinduiste dan počinje pozdravljanjem rijeke.

Sudbinska je povezanost Gange i indijskog čovjeka. Ona je božica i majka. Šankara himničkim zanosom pjeva:

O Ti, koja se odjenu haljinom od zlata,
Haljinom ukrašenom mnogim i raznim draguljima,
i čije su grudi oble kao vrčevi za vodu
u odsjaju biserne ogrlice.

Ti si ona koja sja bljeskom
milijuna sunaca, mjeseca i ognjeva.

Ti si stup svih bića, nevidljivih,
Tvoj je trbuh posuda koja sadrži svemir.
Pečati prošlosti i kultura

Zbog obilja koje je d­onosila do nje­nih su obala došli mnogi narodi i veliki osvajači: Dravidi, Arijci, Moguli, Arapi, Turci, Britanci te Aleksandar Veliki.

Ghat Dashashwamedh uz hram Kashi Vishwanath najslavniji je ghat u Benaresu. Na njemu svećenici svaku večer svečano štuju Gangu kroz ceremoniju aarthi, kada se uz pjesme, mantre, zvuk gongova podižu posude s vatrom i mirisima prema rijeci.  Osim svakodnevnog štovanja rijeke, obilježava se i njeno spuštanje na zemlju, njen rođendan Ganga Dashami u mjesecu jyesthi (svibanj/lipanj). Proslava počinje mladim mjesecom i traje deset dana; najsvečaniji je deseti dan i uključuje obredno kupanje, meditacije, mantre i pjesme posvećene Gangi. Osobito je popularan Festival svjetla, Dev Deepavali, koji se slavi širom Indije, a kojim se obilježava pobjeda svjetla nad tamom. Odvija se za vrijeme punog mjeseca u mjesecu kartiku (listopad/studeni), kad se prema hinduističkoj tradiciji deve (božanstva) spuštaju na zemlju kako bi se okupale u Gangi. U njihovu se čast u Gangu spuštaju žrtvene ponude u obliku zemljanih svjetiljki s cvijećem.

Ghat Dashashwamedh uz hram Kashi Vishwanath najslavniji je ghat u Benaresu. Na njemu svećenici svaku večer svečano štuju Gangu kroz ceremoniju aarthi, kada se uz pjesme, mantre, zvuk gongova podižu posude s vatrom i mirisima prema rijeci.
Osim svakodnevnog štovanja rijeke, obilježava se i njeno spuštanje na zemlju, njen rođendan Ganga Dashami u mjesecu jyesthi (svibanj/lipanj). Proslava počinje mladim mjesecom i traje deset dana; najsvečaniji je deseti dan i uključuje obredno kupanje, meditacije, mantre i pjesme posvećene Gangi. Osobito je popularan Festival svjetla, Dev Deepavali, koji se slavi širom Indije, a kojim se obilježava pobjeda svjetla nad tamom. Odvija se za vrijeme punog mjeseca u mjesecu kartiku (listopad/studeni), kad se prema hinduističkoj tradiciji deve (božanstva) spuštaju na zemlju kako bi se okupale u Gangi. U njihovu se čast u Gangu spuštaju žrtvene ponude u obliku zemljanih svjetiljki s cvijećem.

Uz kulturne utjecaje osvajači su mijenjali i krajolik i biološku raznolikost ravnice. Hindusi su poštovali i čuvali sve životinje, Moguli su organizirali velike lovove na slonove, lavove i tigrove, a najveće promjene i uništavanja učinili su Britanci. Zbog pohlepe za pamukom, jutom i žitaricama drastično su mijenjali pejzaže, a sve životinje koje su bile smetnja bogatim prinosima bile su štetočine koje treba uništiti. Danas u području Gange ima samo pet­sto pedeset lavova, a posječene su i sve šume uz rijeku zbog potreba željeznice.

Delta

Prije svog utoka u Bengalski zaljev Ganga se spaja s rijekom Brahmaputrom, gradeći deltu od bezbroj rukavaca. U svom donjem toku naziva se i Padma (Lotos) jer stvara najveću deltu na svijetu. Ona počinje 500 kilometara prije utoka u Bengalski zaljev, široka je 350 kilometar, a s površinom od 57 tisuća kvadratnih kilometara (površina Hrvatske!). U njoj živi sto milijuna ljudi jer je to izuzetno plodno područje, ali kad nabuja u monsunskom razdoblju Ganga ruši obale, odnosi cijela naselja i gradi nove obale i otoke.

GangesSudbina rijeke

Rijeka Ganga, dar bogova i izvor života, ona koja hrani stotine milijuna ljudi, danas je jedna od najugroženijih rijeka na svijetu, a ugrožava je upravo čovjek: eksplozivan rast populacije, urbanizacija i industrijalizacija preveliko su opterećenje za rijeku. Čovjek od nje uzima prevelike količine vode za navodnjavanje, dok s druge strane u rijeci završavaju sve otpadne vode. Također, globalno zatopljenje moglo bi prouzročiti da slane vode Bengalskog zaljeva potope deltu.

Hoće li nakon toliko tisućljeća davanja Ganga dočekati pomoć čovjeka ili će, izvršivši povjerenu joj zadaću na zemlji, od Brahme izmoliti povratak u svoje nebesko boravište?

Autor: Neven Svetec