Wakan Tanka, Veliki Duh, u svim je stvarima: on je u zraku koji udišemo. Veliki Duh naš je otac, a Zemlja je naša majka. Ona nas hrani; ono što stavimo u nju, ona nam vraća.

Big Thunder (Bedagi), Wabanaki Algonquin

Iz Wakan Tanke, Velikog Misterija, dolazi sva snaga. Wakan Tanka daje svetom čovjeku mudrost, moć liječenja i izrade svetih čini. Čovjek zna da je sve ljekovite biljke dao Wakan Tanka; zato su svete. Tako je i bizon svet, jer je dar Wakan Tanke.

Flat Iron, poglavica Oglala Siouxa

Sve što Indijanac radi je u krugu, a to je zato što snaga svijeta uvijek djeluje u krugovima i sve pokušava biti okruglo… Nebo je okruglo, a čuo sam da je i Zemlja okrugla poput lopte, a takve su i sve zvijezde. Vjetar, kad je najmoćniji, vitla. Ptice grade gnijezda u krugovima jer njihova je vjera ista kao i naša… Čak i godišnja doba u svojoj izmjeni čine veliki krug i uvijek se ponovno vraćaju tamo gdje su bila. Čovjekov život je krug od djetinjstva do djetinjstva i tako je u svemu u čemu se kreće snaga.

Black Elk, Oglala

Liječio sam snagom koja je dolazila kroz mene. Naravno, nisam ja bio taj koji liječi, bila je to snaga iz vanjskog svijeta – vizije i ceremonije učinile su od mene samo prolaz kroz koji dolazi snaga dvonošcima. Da sam mislio da ja to sam činim, prolaz bi se zatvorio i nikakva snaga ne bi mogla proći. Tada bi sve što bih mogao učiniti bilo budalasto.

Black Elk, Oglala

Kad čovjek učini nešto vrijedno divljenja, kažemo da je to čudesno; no gledajući izmjene dana i noći, Sunce, Mjesec i zvijezde na nebu, promjenu godišnjih doba na zemlji, s plodovima što zriju, moramo shvatiti da je to djelo nekog moćnijeg od čovjeka.

Chased-by-Bears, Santee-Yanktonai Sioux

U srcima svih nas postoji skrivena cesta kojom se rijetko putuje, a koja vodi do nepoznatog, tajnog mjesta. Stari su ljudi doista voljeli zemlju, na njoj su sjedili ili počivali i osjećali da su blizu majčinske snage. Svoje su tipije gradili na zemlji, a svoje oltare od zemlje. Zemlja je umirivala, snažila, pročišćavala i liječila. Zbog toga stari Indijanac još uvijek sjedi na zemlji, a ne ustaje i ne odvaja se od njenih snaga koje daju život. Za njega sjediti ili ležati na zemlji znači moći razmišljati dublje i osjećati snažnije. On može jasnije proniknuti u misterije života i doći u bliži odnos sa životom oko sebe.

Luther Standing Bear, poglavica Oglala Siouxa

Rođen sam u preriji gdje vjetar puše slobodno, gdje nema ničega što bi prelamalo svjetlost Sunca. Rođen sam tamo gdje nema ograda i gdje sve slobodno diše… Poznajem svaki potok i svako stablo između Rio Grandea i Arkanzasa. Lovio sam po toj zemlji. Živio sam kao moji očevi prije mene i poput njih, živio sam sretno.

Ten Bears (Parra-wa-samem),
poglavica Yamparethka Comancha

Ja sam crveni čovjek. Da je Veliki Duh htio da budem bijel, učinio bi me takvim. U tvoje je srce stavio jedne želje i planove, u moje srce druge. Svaki je čovjek dobar u njegovim očima. Orlovi ne moraju biti vrane. Mi smo siromašni, ali slobodni. Ni jedan bijelac ne nadzire naše korake. Ako moramo umrijeti, umrijet ćemo braneći svoja prava.

Sitting Bull (Tatanka Yotanka), Hunkpapa Sioux

Mi nismo tražili od vas, bijelih ljudi, da dođete ovdje. Veliki Duh dao nam je ovu zemlju kao dom. Vi ste imali svoju zemlju. Mi vas nismo dirali. Veliki Duh dao nam je puno zemlje da na njoj živimo, dao nam je bizone, jelene, antilope i drugu divljač. Ali vi ste došli ovdje; vi nam uzimate zemlju, vi ubijate našu divljač i nama je teško živjeti. Sada nam kažete da radimo za život, ali nas Veliki Duh nije tjerao da radimo, već da živimo od lova. Vi, bijeli ljudi, možete raditi ako želite. Mi se ne miješamo u vaše poslove, a vi nas pitate zašto ne želimo postati civilizirani. Mi ne želimo vašu civilizaciju! Mi želimo živjeti poput naših očeva i očeva naših očeva.

Crazy Horse (Tashunca-uitco)

indijanski-satori

Bijelci su uvijek pokušavali prisiliti Indijance da napuste svoj način života i da žive poput njih – da se bave zemljoradnjom i teško rade. Ali Indijanci nisu znali kako to činiti, a nisu to niti željeli. Da su Indijanci pokušali natjerati bijelce da žive poput Indijanaca, bijelci bi se opirali, a tako je bilo i s mnogim Indijancima.

Big Eagle (Wamditanka), Santee Sioux

Tražite od nas da odaberemo neko drugo pogodno mjesto umjesto ovog ovdje, gdje oduvijek živimo. Vidite li ono groblje tamo? Tamo počivaju naši očevi i naši djedovi. Vidite li onu planinu, Orlovo gnijezdo, tamo, i planinu Zečja rupa? Kada ih je Bog stvorio, podario nam je ovo mjesto. Oduvijek smo ovdje. Ne zanima nas ni jedno drugo mjesto… Oduvijek smo ovdje živjeli. Radije bismo umrli ovdje. Naši su očevi ovdje umrli. Ne možemo ih ostaviti. Naša su djeca ovdje rođena. Kako sada možemo otići odavde? Ako nam i date najbolje mjesto na svijetu, za nas ono ne može biti tako dobro kao ovo ovdje… Ovo je naš dom… Mi nigdje drugdje ne možemo živjeti. Ovdje smo rođeni i naši su očevi ovdje pokopani… Želimo ovo mjesto, a ne neko drugo…

Cecilio Black Tooth, kalifornijski Indijanci

Uskoro će doći vrijeme kad će moje unuče čeznuti za zovom gnjurca, mesom lososa, šapatom iglica omorike ili krikom orla. Ono se neće sprijateljiti ni s jednim od ovih bića, a kad ga srce zaboli od čežnje, proklet će me. Jesam li sve učinio kako bih sačuvao zrak svježim? Jesam li se dovoljno brinuo o vodi? Jesam li ostavio orla da se slobodno vine u visinu? Jesam li učinio sve za ljubav svog unučeta?

poglavica Dan George

Naše je uvjerenje da je ljubav prema posjedovanju slabost koju treba nadvladati. Ona privlači materijalni dio, a ako joj se dopusti, s vremenom će poremetiti čovjekovu duhovnu ravnotežu. Zbog toga djeca zarana moraju naučiti ljepotu darežljivosti. Uče dati ono što najviše vole da bi mogli osjetiti radost davanja.

Ohiyesa (Charles Alexander Eastman),
Wahpeton Santee Sioux

Indijanci nisu imali pisane zakone. Običaji koji su se prenosili iz generacije u generaciju bili su jedini zakoni koji su ih vodili. Svatko se mogao ponašati drugačije od onoga što se smatralo ispravnim ako je tako odlučio, ali bi ga zbog takvih djela narod osudio… Taj strah od osude djelovao je kao moćna spona koja povezuje sve u jednu društvenu, časnu cjelinu.

George Copway (Kah-ge-ga-bowh),
poglavica Ojibwa

Pohvala, laskanje, prenemaganje i prazne riječi nisu bile dio uljudnosti Lakota Indijanaca. Prenemaganje se smatralo neiskrenim, a onog tko neprestano govori, nepristojnim i lakomislenim. Razgovor nikad nije započinjao odjednom, niti užurbano. Nitko nije ishitreno postavljao pitanje, ma koliko važno ono bilo, i nikoga se nije požurivalo na odgovor. Stanka za razmišljanje bila je uistinu uljudan način razgovaranja. Tišina je kod Lakota Indijanca imala značenje, a poklanjanje trenutka tišine sugovorniku i vlastiti trenutak tišine prije govora, bili su izraz istinske uljudnosti i uvažavanja pravila da “misao dolazi prije govora”.

Luther Standing Bear, poglavica Oglala Siouxa

Kakvim to jezikom govore bijelci kad mogu učiniti da ispravno izgleda pogrešno, a pogrešno ispravno?

Black Hawk, Sauk

Govorite jasno tako da vaše riječi mogu ući u naša srca poput Sunčeve svjetlosti. Govorite, bijelci. Ja neću lagati vama, nemojte ni vi meni.

Cochise (Hardwood), Chiracahua Apache

Mudar čovjek duboko vjeruje u tišinu – znak savršene ravnoteže. Tišina je potpuna uravnoteženost tijela, uma i duha. Onaj tko uspije ostati miran i netaknut olujama postojanja – da mu list ne zatreperi na stablu, niti se valić pokrene na površini sjajnog jezera – ima, po shvaćanju mudraca, savršen odnos i način života. Tišina je temelj karaktera.

Ohiyesa (Charles Alexander Eastman),
Wahpeton Santee Sioux

ratnik-na-konjuPosebno odijevanje u pripremi za bitku nije zbog uvjerenja da će to pomoći borilačkoj sposobnosti. Ono je priprema za smrt, u slučaju da do nje u sukobu dođe. Indijanac želi izgledati najbolje kad ide ususret Velikom Duhu, tako da se posebno odijeva u slučaju prijeteće opasnosti kod nadolazeće bitke ili bolesti i ozljede u mirnim vremenima.

Wooden Leg, Cheyenne

Živi svoj život tako da strah od smrti nikad ne uđe u tvoje srce. Ne opterećuj nikoga zbog njegove vjere, poštuj tuđa mišljenja i traži da oni poštuju tvoje. Voli svoj život, usavršavaj ga i uljepšavaj sve oko sebe. Nastoj živjeti dugo i u službi svog naroda. Pripremi uzvišenu pjesmu smrti za dan kada ćeš prijeći na drugu stranu.

Uvijek pozdravi prijatelja kad ga sretneš ili prolaziš pored njega, čak i pored stranca na osamljenom mjestu. Poštuj sve ljude i ne klanjaj se nikome.

Kad se ujutro ustaneš, zahvali za hranu i radost življenja. Ako tome ne vidiš razlog, greška je jedino u tebi. Ne iskorištavaj nikoga i ništa jer to pretvara mudrace u budale i zarobljava duh vizije.

Tecumseh, Shawnee

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]