Pretjerana žurba najopasnija je po valjano obavljanje posla. Takva žurba nalik je ­onome što liječnici nazivaju brza probava, koja tijelo zasigurno ispunja kiselinama i podmuklim klicama bolesti. Stoga ne mjeri žurbu stankama, nego napredova­njem posla. I kao što se na utrkama brzina ne postiže dužinom ni visinom koraka, tako se i u poslu brzina postiže tako da se držiš onoga što radiš i ne uzimaš previše odjednom. Nekima je stalo samo do toga da posao brzo privedu kraju ili da samo naizgled dovrše posao, kako bi ostavili dojam žustrih osoba. Ali jedno je kratiti posao sažimanjem, drugo odsijecanjem. Posao koji se tako obavlja ide obično naprijed-natrag i ne razvija se postojano. Poznavao sam jednog mudrog čovjeka koji je, kad bi vidio nekog da žuri, običavao reći: “Stani malo – da brže dođemo kraju.”

S druge strane, valjana žurba drago­cjena je stvar. Jer vrijeme je mjera za rad, kao što je novac mjera za robu; rad se kupuje po visokoj cijeni ondje gdje nema puno žurbe. Spartanci i Španjolci bili su poznati kao spori ljudi: Mi venga la muerte de Spagna (Neka mi smrt dođe iz Španjolske) jer tada će joj zacijelo trebati puno vremena.

Saslušaj dobro onoga koji ti daje prve naputke o nekom poslu i radije ga priupitaj na početku negoli da ga prekidaš tijekom izlaganja; jer kad nekom poremetiš njegov red, njegova će se misao kretati čas naprijed, čas nazad, i bit će zamorniji dok se bude prisjećao negoli što bi bio da si ga pustio da ide svojim tokom. Ali katkada je slušatelj sa svojim upadicama naporniji od onog koji priča.

puzeviPonavljanja su obično gubitak vremena. No nigdje se na vremenu ne uštedi toliko koliko kad se govornik drži predmeta, tjerajući od sebe svaki isprazan govor. Jer dugi i opširni govori prikladni su za hitro obavljanje poslova kao što je ogrtač ili plašt prikladan za utrku. Uvodi i prijelazi, isprike i druga pozivanja na samoga sebe, veliko su rasipanje vremena; pa i ako izgleda da proistječu iz skromnosti, oni su razmetanje. Ipak, pazi da ne budeš previše izravan kad prilaziš stvari kojoj ljudi nisu skloni; jer potrebna je priprema da se savlada predrasuda, kao što su topli oblozi potrebni da bi melem bolje djelovao.

No više nego išta drugo, u biti je žurbe red, raspodjela i izdvajanje dijelova prilikom obavljanja poslova, pod uvjetom da se u raspodjeli previše ne pretjeruje. Jer onaj koji ne razdjeljuje, nikad neće valjano ući u posao, a onaj koji dijeli previše, nikad neće valjano izići iz njega. Izabrati vrijeme znači uštedjeti vrijeme, a raditi u nevrijeme znači uzalud se truditi. Svaki se posao treba sastojati od tri dijela: pripreme, rasprave ili ispitivanja i usavršavanja. Zato, ako želiš da posao bude žurno obavljen, neka samo srednji dio bude djelo mnogih, a početak i kraj neka bude djelo nekolicine. Postupanje po nečemu što je napismeno osmišljeno osigurava uglavnom brže obavljanje posla, a iako bi je trebalo u potpunosti odbaciti, kritika više upućuje na smjer nego neki neodređen stav, kao što je pepeo plodniji od prašine.

S engleskog prevela: Branka Žaja[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]